PASUL 1: Identifică-ți bullet-urile din lista CAB? (BRAINSTORMING)
Metoda CAB este ceea ce vei învăța din acest Hackbook, dar Listele CAB sunt prima destinație.
Aceasta nu sunt altceva decât o listă de beneficii, scrisă în așa fel încât să incite curiozitate și să îți fascineze cititorii.
Este un element esențial pe orice pagină de vânzare și chiar și pe cele mai mari site-uri de e-commerce din lume. Amazon.com este probabil cel mai bun exemplu pentru puterea Listelor CAB.
Fie că este vorba despre doar 3 bullet-uri sau de o pagină plină de ele… regulile se aplică la fel.
De fapt, atunci când vorbim despre pagini mai scurte, în general e bine să găsim undeva între 3 și 5 elemente pentru lista noastră. Dar unele programe/produse mai costisitoare ajung să aibă până la 20 sau 30 de bullet-uri.
Mai jos ai un exemplu folosit de noi pe una dintre paginile noastre de vânzare:
Bullet-urile de mai sus se concentrează pe Beneficiile pe le vor avea clienții noștri după ce achiziționează unul dintre cursurile noastre (E-mail Marketing University).
IMPORTANT: Ca să fie și mai convingător, am ales să prezentăm aceste beneficii în fraze mai lungi care să atingă direct grijile și nevoile cititorilor noștri.
O strategie bună pentru maximizarea eficienței acestor Liste CAB este să folosești uneltele de formatare:
bold,
italic și
subliniat
Pentru a atrage atenția pe cuvintele cheie și pentru a te asigura că „cititorii grăbiți” prind fiecare idee.
Uite mai jos, același exemplu de mai sus, formatat pentru eficiență maximă:
Ce primești:
Vei găsi întreg cuprinsul acestui curs la sfârșitul paginii, dar momentan îți prezint doar câteva dintre aspectele pe care le vei stăpâni dacă decizi să ni te alături în EMU.
Cum să crești o listă de la zero, fără să ai nici măcar un website. 17 strategii incluse.
Cum să creezi e-mailuri care aduc vânzări, feedback, sau chiar recomandări, fără să-ți stresezi abonații.
Hack-ul nostru prin care îți dublezi open rate-ul aproape „peste noapte”.
Cum să determini ușor ce tip de strategie va aduce cele mai bune rezultate pentru afacerea ta și cum s-o implementezi.
Secretul prin care îi faci pe abonați să se îndrăgostească de brandul tău.
Ce tipuri de emailuri să trimiți în funcție de obiectivele tale. Și ce emailuri să NU trimiți niciodată (lasă-i pe alții să le trimită :P).
Ce platforme să folosești ca să începi să vezi rezultate rapid, și ghiduri pas cu pas actualizate în timp.
Merită menționat încă de la început că nu e obligatoriu ca TOATE beneficiile produsului (sau serviciului) tău să apară în aceste bullet-uri.
De aceea în această primă etapă va trebui să decizi care sunt beneficiile pe care le vei folosi în textele tale și care dintre acestea ar trebui să ajungă într-o listă CAB de bullet-uri.
Scopul tău în acest punct este acela de face un brainstorming și de a strânge cât mai multe idei diferite. Nu te concentra pe detalii, ci încearcă să găsești fiecare caracteristică a produsului și fiecare avantaj pe care îl are față de concurență.
În pașii următori urmează să prelucrăm și să formulăm cele mai bune idei de la această etapă. Deci e important să faci acest pas cu o mentalitate creativă și să știi că în acest moment, cantitatea este mult mai importantă decât calitatea. Nu ne interesează cuvinte alese, ci ne interesează ideile din spate.
Pentru acest brainstorming va trebui să îți creezi un tabel precum cel din imaginea de mai jos, și îl vei completa în ordine cu Caracteristicile produsului, Avantajele pe care le creează aceste caracteristici, ce nevoi ale clienților sunt satisfăcute de fiecare avantaj… și în final beneficiile pentru client care rezultă din nevoi și avantaje.
Tabelul este cel din imaginea de mai jos, și îl vei putea copia de la link-ul de la finalul acestui capitol.
Va trebui să descoperi care dintre CARACTERISTICILE produsului tău livrează cele mai puternice BENEFICII și în ce fel. Și vei încerca să traduci cât mai bine acele beneficii în îmbunătățiri acționabile pentru viețiile oamenilor care te citesc.
În funcție de produsul tău, vei putea începe fie cu Caracteristicile, fie cu Beneficiile acestuia. Și este încurajat să completezi această ciornă cu cât mai multe detalii (chiar dacă sunt irelevante). Te vor ajuta când creezi varianta finală a listei CAB.
În ordinea coloanelor:
01. Care sunt caracteristicile produsului care îl fac mai valoros pentru clienții tăi?
02. Care sunt avantajele pe care le primești de la caracteristici?
03. Care sunt nevoile sau dorințele clienților care sunt satisfăcute de aceste avantaje?
04. Care rezultatul sau schimbarea în bine pe care le produce satisfacerea acestei nevoi? Ceva practic, acționabil și (dacă se poate) emoțional.
Orice produs sau serviciu are caracteristici proprii. Un telefon are o anumită capacitate de sctocare, sau un număr de megapixeli. Un cuptor are temperatura maximă la care poate ajunge, O mașină are o acelerație anume. Acestea sunt caracteristici ale produsului iar majoritatea copywriterilor le confundă cu beneficii.
În cadrul tabelului pe care îl vei crea și completa, va trebui să iei fiecare caracteristică și să o transformi prima dată într-un avantaj și apoi într-un beneficiu.
Atenție, acesta este probabil cel mai important pas. Hai să trecem prin câteva exemple ca să fie totul mai limpede.
Vorbim acum despre un curs online SMARTERS (email marketing) ?
Exemplu 1
- Caracteristică: 8 ore de curs.
- Avantaj: Mai aprofundat decât cele de pe piață.
- Nevoi: Să poată învăța totul cât mai simplu și eficient.
- Beneficiu: Înveți totul dintr-un singur loc, de la A la Z.
Exemplu 2
- Caracteristică: 100+ templateuri și modele de e-mailuri.
- Avantaj: Ai la îndemână o sursă sigură de inspirație.
- Nevoi: Să nu se blocheze în proces din lipsă de inspirație.
- Beneficiu: Poți crea rapid e-mailuri eficiente, fără să pierzi mult timp.
Exemplu 3
- Caracteristică: Acces pe viață la curs.
- Avantaj: Te poți întoarce la el oricând ai nevoie.
- Nevoi: Nevoia de a își reaminti anumite detalii importante din curs.
- Beneficiu: Nu va mai trebui să plătești pentru alte cursuri pe această temă.
Acest sistem te ghidează pas cu pas spre fiecare beneficiu, iar pașii sunt suficient de mici și de simpli încât să nu ai nevoie deloc de spirit artistic pentru a-i pune în aplicare.
? ATENȚIE! Multă lume confundă caracteristicile cu beneficiile. Asta se întâmplă deoarece atunci când înțelegem bine de tot un produs… creierul nostru interpretează caracteristicile direct ca și cum ar fi beneficii. Este ceva ce pățește toată lumea.
Dar există un truc pe care-l poți folosi ca să te verifici în câteva secunde, dacă ai scris o caracteristică sau un beneficiu.
Beneficiu = răspunsul la întrebarea ”Cum mă ajută asta pe mine ca și client?”
Iar dacă propoziția pe care ai scris-o NU răspunde direct (și evident) la această întrebare, atunci nu ai scris cu adevărat un beneficiu. Beneficiile vorbesc despre client și despre viața lui, iar acest lucru trebuie să fie exprimat cât se poate de clar în textele tale.
Intră pe link-ul de mai jos, citește exemplul, copiază tabelul și creează-ți propria variantă de TABEL CAB pentru fiecare produs sau serviciu pe care îl promovezi.
>>> Link Tabel CAB <<<
Nu ar trebui să treci la pasul următor până nu îți completezi acest tabel.
După ce creezi tabelul, va trebui să decizi care sunt beneficiile cele mai puternice pe care urmează să le folosești în copy. Nu uita că la paginile mai scurte e ideal să prezentăm 3-5 bullet-uri, iar pe paginile lungi putem crește considerabil.
E ok ca aceste beneficii să fie ocazional acompaniate și de câte un avantaj sau o caracteristică – cu condiția ca acestea să sune foarte bine (de exemplu dacă este o caracteristică cu care se laudă concurența sau un avantaj pe care alții nu îl au).
Le scrii într-un document și apoi trecem la pasul următor, în care vom încerca să le scriem într-o formă cât mai apropiată de rezultatul final…