Growth Hacking – Încântat de cunoștință
Nu multe persoane știu, dar am ajuns să învăț marketing fără să vreau. Era în timpul facultății și prestând una din principalele activități ale unui student, statul pe Facebook, văd sharuit un articol despre leadership de la un alt coleg din ONG-ul din care făceam parte la acea vreme. Am intrat, l-am citit și la final mai erau alte articole de pe același blog.
Unul dintre ele mi-a atras atenția „Este adevărat că Growth Hackerii au nevoie de cunoștințe tehnice?”. Hackeri, wow, asta sună interesant. Dar când am citit articolul am văzut că discuția era mult mai tehnică: cifre, testare, măsurare, procese și cum toate astea se îmbină cu creativitatea și empatia. Eram îndrăgostit, mi se părea că mi se potrivește ca o mănușă.
Un lucru a dus la altul și au urmat 2 ani de zile în care aproape zilnic am studiat acest concept care, am aflat, e același folosit de companii precum Facebook, Linkedin sau AirBnB pentru a ajunge să valoreze miliarde de dolari. Asta m-a introdus într-o altă lume a marketingului și antreprenoriatului, una în care se vorbea de analitice, de abordări LEAN, de testare și măsurare, de product-market fit. Odată ce intri în contact cu acestea, nu mai ești același om, o altă lume ți se deschide.
De la „wow ce fain e” la „de ce naiba nu face nimeni asta?”
Dar timpul a trecut și oricât de faină era studenția, se apropia de final. Și ca tot omul, am început să mă gândesc și eu la treburi mai puțin serioase, cum ar fi găsirea unui loc de muncă. Deja făcusem schimbarea de la specialist în Relații Internaționale spre marketing și am început să mă uit la companiile de la noi să văd unde m-aș potrivi.
Din păcate am observat că, dincolo de faptul că growth hacking-ul era cvasiinexistent la noi, viziunea asupra marketingului pe care o aveau atât agențiile specializate, cât și restul firmelor în general era una îngustă și învechită. Firmele foloseau aceleași tactici vechi de ani de zile, în timp ce în Vest platforme care deja deveneau învechite (Facebook, Google) la noi nici nu erau folosite.
Așa că, mai degrabă în glumă am pornit niște proiecte individuale de consultanță în marketing online, mai mult sau mai puțin pro-bono, în primul rând pentru a-mi valida anumite ipoteze și bănuieli. Un lucru a dus la altul și acele proiecte sau înmulțit până când o singură persoană nu mai făcea față.
Așa a luat naștere SMARTERS unde, aplicând aceleași principii despre Growth Hacking, am ajuns de la 0 la 6 angajați în mai puțin de 1 an de la lansare. Pentru că microbul voluntariatului din timpul studenției a rămas viu, scopul nostru este, dincolo de a ajuta firmele să crească prin servicii și consultanță în marketing, să promovăm acest concept de growth hacking în mediul de business din România și să contribuim la formarea unei noi generații de antreprenori.
Poți vedea mai multe detalii despre viziunea noastră aici.
Ceea ce a început ca și o glumă, combinată cu pasiunea (unii ar spune obsesia) pentru marketing, sperăm noi să devină acum una din cele mai inovative și inspiraționale companii din domeniu. Pentru că, dincolo de bani, e vorba despre a face ceva care contează, nu-i așa?
Toma Grozăvescu,
02.07.2016 – la 1 an de la lansarea „oficială” a SMARTERS