Adevărul dur legat de creșterea traficului și promovarea unui site despre care mulți „experți” nu vorbesc e faptul că e greu, și devine din ce în ce mai greu.
E ușor să spui „fă conținut de calitate și traficul va veni”. Dar realitatea ne-a arătat tuturor că nu e așa. Scriem articole pentru blog, așteptăm, dar traficul nu vine. Și e oarecum normal, ținând cont de faptul că zilnic se publică 2 milioane de articole (și asta doar pe site-urile bazate pe WordPress).
Alternativa, dacă vrem să ne promovăm site-ul, este să recurgem la metode plătite: Facebook Ads, Google Adwords, articole sponsorizate pe alte site-uri etc. Și totuși, trebuie să existe o alternativă mai bună decât să plătim pentru trafic.
Din fericire, mă bucur să îți spun că există.
Nu spun că e neapărat ușor, trebuie să-ți folosești puțin creativitatea pentru a adapta strategia pentru afacerea ta, dar ideea în sine este foarte simplă.
Dacă o aplici corect, traficul tău în Google Analytics s-ar putea să arate așa:

În plus, te vei trezi cu o mulțime de link-uri către site-ul tău care te vor ajuta să urci în rezultatele motoarelor de căutare și să ai o creștere sustenabilă a traficului pe site.

Pentru SMARTERS și clienții noștri rezultatele acestei strategii au fost senzaționale. Mai jos îți voi arăta cum să o aplici pas cu pas pentru promovarea website-ului tău 🙂
Pregătit(ă)? Să-i dăm drumul!
Cum să-ți promovezi site-ul și să atragi link-uri rapid și sustenabil
Înainte de a intra în detalii, să vedem pe scurt ce am făcut noi la SMARTERS. Apoi vom deconstrui întregul proces și vom vedea cum poți face și tu același lucru. În toamna lui 2016, am ajuns pe un site unde era harta bacon-ului din Statele Unite.
Nu glumesc, era o hartă care arăta cifre interesante, pe diferite state, legate de acest produs pe care americanii îl iubesc.

Mă gândeam, dacă au reușit să facă bacon-ul atât de interesant, oare această idee a unei hărți ar funcționa și în domeniul meu, în marketing/antreprenoriat?
(Pasul 2 – Un mod diferit de a prezenta conținutul). Apoi, într-o zi, am intrat pe listafirme.ro să verific câteva cifre legate de numărul de firme din județul Timiș, unde avem noi biroul. Jucându-mă cu datele disponibile, am rămas surprins să văd cine sunt cei mai mari angajatori din județ. Apoi, tot căutând pe site, am ajuns și la alte județe și începeau să se formeze niște tipare.
Hmmm, interesant îmi zic.
(Pasul 1 – Informație interesantă). Așa s-a născut ideea Hărții Interactive a Antreprenoriatului în România – o hartă care îți permite să vezi cifre interesante despre starea antreprenoriatului în județul tău: număr de firme, cei mai mari angajatori, cele mai comune domenii de activitate etc.

Bineînțeles, dacă doar cream harta și așteptam să vină lumea, ar fi rămas prăfuită undeva într-un colț al website-ului nostru. Așa că ne-am pus să o promovăm: am creat un Ad pe Facebook, am trimis un comunicat de presă, întreaga echipă a distribuit-o în Social Media.
(Pasul 3 – Promovare). Restul, cum se spune, e istorie. Rezultatele le-ai văzut în printscreen-urile de mai sus. În decembrie 2017, când am lansat versiunea #2 a hărții, 12.000 de oameni au vizitat-o, peste 30 de noi domenii au făcut trimitere către ea și multe altele pe care nu le-am putut cuantifica ne-au menționat brandul.
Strategia în sine are 3 pași, pe care îi vom detalia mai jos și vom vedea cum să-i aplicăm corect dacă vrem să ne promovăm site-ul și să atragem link-uri spre el. Pe scurt, aceștia ar fi:
1. Găsește un subiect interesant direct sau indirect legat de industria ta.
2. Comunică-l într-un format nou sau interesant.
3. Promovează-l de parcă viața ta depinde de asta. Poate pare prea simplu, dar ai fi uimit de impactul pe care îl are o informație utilă sau interesantă prezentată într-un mod diferit.
Cred că acești pași pot fi folosiți de oricine pentru a-și promova site-ul. Să vedem mai exact ce trebuie să facem la fiecare punct.
1. Găsește un subiect interesant.
Acesta poate fi direct legat de afacerea ta, sau poate fi conex, dar să aibă măcar tangențial legătură cu ceea ce faci tu. Cu cât ești într-o industrie „mai plictisitoare” cu atât probabil te vei îndepărta de activitatea ta (mai multe detalii mai jos).
Ideea de bază însă, este să găsești ceva interesant legat de industria ta. Trebuie să găsești ceva despre care publicul larg ar fi interesat să citească (important pentru pasul 3). De exemplu, deși noi suntem o agenție de marketing, am creat o hartă despre antreprenoriat.
Publicul nostru țintă sunt antreprenorii și micile afaceri, deci este relevant pentru ceea ce facem zi dei zi. Doar că, dacă harta avea ar fi avut ca public țintă doar antreprenorii, nimeni nu ar fi preluat-o. De cealaltă parte, toată lumea este curioasă să se compare cu vecinii. De aceea, cel mai mult au scris despre hartă ziarele locale.
Dacă vrei să ai ceva cu adevărat viral, trebuie să fie relevant pentru cât mai mulți oameni.
Cum găsim informații „interesante”?
Aici ai mai multe opțiuni. Cel mai ușor este să le găsești pe internet și să le comunici într-o formă nouă (pasul 2). Toate datele folosite de noi pentru hartă au fost preluate de pe listafirme.ro și topfirme.ro Indiferent de domeniul în care activezi, sunt șanse mari să găsești date publice pe care le poți folosi.
Mai există și website-uri ale unor instituții publice, cum ar fi Institutul Național de Statistică, unde poți găsi date pe baza cărora să creezi o poveste. Dacă ești o afacere mai veche, care are acces la o bază mare de clienți, poți derula sondaje interne în rândul clienților/publicului țintă, pe care mai apoi să le comunici într-un mod interesant.
De asemenea, poți face diferite experimente sau studii proprii. De exemplu, o companie aeriană a făcut un studiu legat de germenii găsiți în aeroporturi. Efectiv au mers pe teren, au luat probe pe care le-au trimis la un laborator pentru a vedea ce bacterii se găsesc în diferite aeroporturi și diferite zone ale acestora. Nu mai e nevoie să spun că povestea a devenit virală, toată lumea fiind curioasă să vadă pe ce pune mâna în aeroporturi.
Și așa bănuiesc că petreci destul de mult timp online, fii cu ochii în patru pentru informații interesante legate de domeniul tău de activitate. Apoi:
2. Comunică totul într-un format nou sau interesant.
Dacă primul pas era legat de cercetare, de descoperire, aici trebuie să-ți arăți creativitatea. Când vine vorba de implementarea acestei strategii, este important ca totul să arate bine din punct de vedere vizual, să fie interesant, să se diferențieze.
Trebuie să stârnești interesul oamenilor imediat. Să reamintesc de cele peste două milioane de articole publicate zilnic? Bun, bun dar cum facem ceva interesant? O primă idee pe care o poți aplica este cea pe care am folosit-o și noi – creează o hartă.
Hărțile sunt eficiente pentru că apelează la tendința de identificare a oamenilor, la „instinctul local”. Harta noastră a funcționat atât de bine pentru că oamenii erau curioși în primul rând de cum se situează județul lor față de cele vecine. Dar mai există și alte metode vizuale de a comunica informațiile găsite:
- Grafice;
- Infografice;
- Conținut lung și interactiv;
- Chestionare;
Practic, orice poate spune o poveste rapid, diferit și (ideal) interactiv. De exemplu, o companie producătoare de echipamente de lux pentru casă a creat un blog post interactiv pentru a arăta cum se potrivesc produsele lor în viața clienților. Cu cât este mai diferită implementarea, modul de comunicare al informațiilor, cu atât ai un avantaj mai mare. În cazul SMARTERS toate datele folosite erau accesibile public. Doar că era plictisitor să le studiezi. Nu și când ai o hartă pe care poți da click!
3. Promovează de parcă viața ta depinde de asta.
Dacă ai implementat corect primii doi pași, jumătate din treabă este făcută. Doar că acum vine jumătatea mai grea.

De obicei, conținutul care atinge o coardă emoțională tinde să fie mai degrabă distribuit decât să atragă link-uri. Fără o promovare activă, acesta va aduce doar trafic, nu și link-uri. În schimb, link-urile vor ajuta întreg website-ul să urce în rezultatele motoarelor de căutare și creșterea traficului va fi sustenabilă.
Cum să fii preluat de presă
Mulți credem că este imposibil să ajungi în presă dacă nu plătești. Deși în multe cazuri este adevărat, vei vedea că dacă ai ceva interesant, ziariștii vor veni cu drag la tine. Să facem un pas înapoi și să vedem cum arată ziua unui ziarist?
Ce îi spune șeful la fiecare întâlnire de redacție? „Ne trebuie mai mult trafic, ne trebuie subiecte interesante”. Toți jurnaliștii au nevoie de subiecte despre care să scrie. Dacă tu îl poți oferi, te vor prelua cu drag pentru că le vei aduce trafic lor.
Aceasta este ideea cheie: trebuie să vezi cum poți ajuta tu jurnaliștii. De exemplu, un guest post pe care l-am scris pe Republica are 1300 de distribuiri și like-uri pe Facebook și a fost unul din cele mai populare articole în acea zi pentru ei.

Personal, nu cred în modul clasic în care se scriu comunicatele de presă. Ok, funcționează pentru știri informative, dar cum tu probabil nu reprezinți o companie de interes public, trebuie să faci totul mai interesant. La SMARTERS folosim această structură a comunicatelor de presă:
Titlul – esența poveștii;
Două, trei propoziții care subliniază părțile importante ale comunicatului;
Primul paragraf – Discută misiunea mai largă a organizației;
Al doilea paragraf – Discută specificitățile proiectului;
Al treilea paragraf – Intră mai în detaliu despre proiect;
Al patrulea paragraf – Discută contextul mai larg al proiectului;
Al cincilea paragraf – Background-ul organizației, un citat de la coordonatorul proiectului etc.
După cum vezi, comunicatul este scris ca și un articol. Comunică lucrurile interesante, de parcă este scris pentru cititorul final, nu doar prezintă informația.
Nu uita să faci trimitere către site-ul tău, unde trebuie să fie mai multe informații. Oamenii să aibă un motiv bun pentru a da click. Probabil te mai întrebi: dar cum fac rost de contactele jurnaliștilor? Dă-mi voie să îți spun un secret.
L-am ținut ascuns chiar și de prietenii apropiați. E sursa mea principală de informații pentru a ne diferenția de competiție. Ești pregătit? Pentru informații eu merg pe: www.google.ro 😮 Șocant, știu 🙂 Îmi poți mulțumi mai târziu.
Acum, vorbind serios, și noi ne-am creat baza de date efectiv căutând pe Google ziare, apoi mergând la secțiunea de contact, scriindu-le și întrebându-i dacă sunt interesați. Foarte important să ai totul pregătit în momentul în vrei să-i dai drumul.
Instrumentul/graficul/harta pe care ai creat-o trebuie să funcționeze perfect, baza de date cu presa să fie pregătită, comunicatul la fel, doar să apeși „Trimite”. De asemenea, ideal ar fi, dacă ai emailuri ale unor jurnaliști individuali, nu email de redacție, să le scrii personal, unu la unu, nu să îi pui pe toți la BCC.

Cum să fii preluat de influenceri
Să ajungi la influenceri este destul de similar cu modul în care abordăm presa. Caută bloguri din industrie sau industrii conexe, mergi la secțiunea de contact. Și ei au același interes precum cel al jurnaliștilor: să crească traficul pe website.
Dar la bloggeri mai putem ajunge și prin promovarea targetată. Poți folosi un Facebook Ad pentru a arăta reclama ta bloggerilor din România.

Dacă faci totul bine, proiectul tău va începe să se rostogolească și să fie preluat și distribuit de tot mai multe persoane și influenceri. Noi am targetat la prima ediție doar publicații din Timiș, dar ne-am trezit că au scris despre proiectul nostru și publicații din alte județe, care se comparau cu vecinii.

Oamenii de presă se urmăresc unii pe alții, al fel și bloggerii și alte persoane cu influență din industria ta, care ar putea distribui ceea ce ai creat. Aceasta a fost, până în momentul de față, cea mai eficientă strategie de promovare a site-ului smarters.ro
Cele două lansări ale hărții au marcat și lunile cu cel mai mare trafic. Deși nu acesta a fost scopul, în acea perioadă am primit o grămadă de cereri de ofertă (deși puține s-au concretizat, pentru că publicul țintă nu era neapărat calificat).
Cel mai important, noile link-uri către website-ul nostru au rezultat într-o creștere pe termen lung a traficului pe website și toate paginile au urcat în rezultatele motoarelor de căutare. Mai mult, și astăzi, când mai vorbesc cu oameni, primesc reacții de genul „Aaaa, voi sunteți ăia cu Harta Antreprenoriatului? Chiar voiam să vă scriu să vă felicit”.
Ce să faci mai departe.
Sper că am reușit să explic totul destul de detaliat pentru a putea și tu să-ți promovezi site-ul, să crești traficul și să atragi link-uri noi.
Te invit și în comunitatea noastră pe Facebook unde putem continua discuția și nu uita să te abonezi la newsletter.