Perioada asta cu pandemia ne-a făcut să ne dăm seama de două lucruri:

  1. Nimic în viață nu e sigur: nici job-ul, nici salariul, poate chiar nici prietenii
  2. Trebuie să învățăm să ne adaptăm la orice fel de situație

Tocmai de asta, mulți oameni fie s-au reprofilat profesional, fie au schimbat job-uri sau chiar s-au gândit să înceapă un proiect care are legătură cu pasiunile și hobby-urile lor. Toți neuronii celor care au avut de suferit în urma pandemiei au fost puși la treabă pentru a găsi noi soluții de monetizare.

Dacă și tu faci parte din această categorie, poate te-ai gândit să îți deschizi un canal de Youtube. Bani se fac, clar. Vedem în fiecare zi exemple care să ne confirme asta. Dar cum începi? Cu ce începi? Care sunt primii pași? Cum funcționează? Răspundem la toate întrebările mai jos, așa că stai cu noi!

Găsește un subiect care te pasionează și la care știi că te pricepi

Ai lucrat vreodată pentru un client sau pe vreun subiect care nu ți-a plăcut deloc, deloc? Care te făcea să procrastinezi până îți dădeai seama că mai ai doar o zi până la deadline? 

Dacă răspunsul e DA, atunci știi ca task-ul ăla nu a fost nici pe departe culminarea potențialului tău. L-ai făcut doar pentru că era o obligație. 

Așa că primul și cel mai important pas în deschiderea unui canal de Youtube este să găsești un subiect/pasiune/hobby despre care îți place să vorbești cu orele, de care nu te plictisești niciodată, despre care îți place să cauți noutăți ș.a.m.d. 

Dacă nu știi cum să îți găsești pasiunea sau subiectul la care te pricepi cel mai bine, take a step back și gândește-te la copilăria ta. Adu-ți aminte cu ce îți plăcea să îți ocupi timpul. Sau gândește-te care e activitatea care îți aduce cea mai mare satisfacție și te face să uiți că există timp sau spațiu. Suntem și puțin poetici, după cum vezi.

Cum să faci bani din Youtube

Așa vei știi sigur că timpul pe care îl vei aloca proiectului tău nu va fi o povară pentru tine și că vei fi cu adevărat implicat în ceea ce urmează să faci. 

Dacă ai trecut de partea asta trebuie să te gândești în ce categorie se va încadra conținutul canalului tău de Youtube. Ca idee, trebuie să știi că există 3 categorii mari: educație, promovare personală și entertainment. Ideal pentru un canal ar fi să le conțină pe toate 3 pentru a atinge cât mai multe nevoi ale utilizatorilor, dar hai să le luam pe rând. Ești cu noi?

  1. Educație – aici se încadrează de exemplu toate video-urile de how-to, documentare, tutoriale, review de produs sau pur și simplu video-uri care te învață lucruri pe un anumit subiect.. Youtuberii și-au dat seama de potențialul explorativ al acestei categorii, așa că o să-l regăsești la mai toți profesioniștii din acest domeniu.
  1. Promovare personală – genul ăsta de content, deobicei are o audiență foarte limitată și asta pentru că oamenii care îl urmăresc fie te știu deja, fie îți sunt clienți și îți cunosc serviciile. Nu spunem că promovarea personală nu are potențial de creștere, spunem doar că dacă te limitezi doar la asta îți va fi foarte greu să ajungi la numere impresionante pe Youtube.
  1. Entertainment –  nu e o surpriză că acest tip de content e cel mai de succes și asta pentru că e mai ușor de digerat. Cu toate astea, trebuie să-ți spunem că e mult mai greu să-l creezi. Vei avea nevoie de creativitate constantă, de a te asigura că aduci mereu ceva nou audienței, că va fi palpitant pentru user să-l vizioneze șamd. Aici intră desigur: vlog-urile, sketch-urile, reaction videos, prank video și altele.

Înțelege pentru cine faci conținut

Odată ce ți-ai ales subiectul și ai idee despre cum o să arate, asigură-te că înțelegi cine sunt oamenii care vor viziona video-urile tale. 

Câți ani au? De unde vin? Ce îi pasionează, ce interese au? Ce vor să învețe? Astea sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui ca să îți înțelegi target-ul. Am detaliat aici mai multe despre subiect și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a crea cel mai bun profil al potențialului tău consuamtor. 

Cum faci asta? Poți începe de la prieteni sau cunoștințe care sunt interesate de subiectul pe care ți l-ai ales. Pune-le întrebări despre ce le-ar plăcea să vada într-un video, analizează care sunt motivele pentru care le place subiectul, cine sunt, ce studii au, de unde provin ș.a.m.d. 

Mergi mai departe și analizează-le în detaliu și paginile lor de Social Media. La ce dau share sau like? La ce subiecte comentează, în ce grupuri sunt? Cu alte cuvinte, fă puțin de Facebook stalking 😀

O altă modalitate este să întri pe Reddit, aplicația care le oferă userilor o experiență mult mai nișată despre subiectele lor de interes. Acolo vei găsi topicuri de discuții foarte specifice, unde userii comentează, contextualizează etc. Așa că dă un search pe ce te interesează și cu siguranță vei descoperi cine sunt și ce caută oamenii care sunt pasionați și ei, la rândul lor, de același subiect. 

Odată ce îți vei răspunde la aceste întrebări poți merge mai departe căutând oameni care au un canal de Youtube despre același subiect. Cu alte cuvinte, analizează-ți competiția. Procesul te va ajuta să îți înțelegi mai bine target-ul către care vrei să te adresezi. Mai mult, odată ce ești familiarizat cu ce face competiția vei putea observa ce anume funcționează la ei și vei putea aplica aceleași strategii și proiectului tău. 

Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să își croiești mai ușor video-urile, să pui niște titluri mai bune (adică SEO), să găsești niște subiecte care sunt la mare căutare într-o anumită perioadă de timp. De asemenea, trebuie să știi că banii din Youtube vin în funcție de numărul de views, așa că target-ul pentru care vei face conținut video îți va influența drastic și suma pe care o vei face. 

Dacă ai făcut cele de mai sus, începe să testezi. Fă un video pe un subiect ales, iar apoi trimite-l prietenilor interesați de el și cere feedback. Pune-le întrebări și află ce le-a plăcut sau ce nu le-a plăcut sau dacă există lucruri despre care voiau să afle mai mult. Toate aceste răspunsuri te vor ajuta să faci următorul video mai bun și mai calitativ din punct de vedere al conținutului. 

Cum să faci bani din Youtube

Fii personal și consistent

E clar că nu o să inventezi roata și că mai sunt încă N+1 oameni care au un canal de Youtube pe același subiect ca al tău. Dar cum faci ca video-urile tale să fie cele pe care le caută utilizatorii atunci când sunt interesați de un subiect? Pai în primul rând, cel mai important este să fii TU, așa cum ești tu pentru că nimeni nu mai e ca tine. Fii original și autentic și nu încerca să imiți pe nimeni. 

Austin Kleon a scris “How to steal like an artist” – o carte super faină în care explică pe înțelesul tuturor că nu există idei noi și că secretul este de fapt cum iei o idee care a mai fost folosită și o adaptezi personalității tale sau contextului în care te afli, fie că vorbim despre un client sau canal de Youtube. Așa că sfatul nostru este să iei cartea și să o citești pentru că oricum n-ai mai citit nimic în ultimul an. 

Pentru că suntem foarte drăguți și simpatici îți lăsăm mai jos și câteva link-uri către niște creatori de conținut de pe Youtube, care ni se pare nouă că fac o treabă foarte bună pentru că sunt autentici și au reușit să facă un lucru pe care îl mai fac alți 2000, altfel. Și ei au început de jos și au ajuns să aibă sute de mii și milioane de subscriberi.

  1. Chloe Ting: https://www.youtube.com/user/ChloesAddiction
  2. STACS: https://www.youtube.com/channel/UCFmWe-9L4qM60q7uJOeGMRw
  3. The Film Therorists: https://www.youtube.com/c/FilmTheorists/featured
  4. MarquesBrownlee:  https://www.youtube.com/channel/UCBJycsmduvYEL83R_U4JriQ

Dincolo de asta, trebuie să știi că e important să fii și consistent în ceea ce faci. De exemplu, dacă faci luni un video, iar următorul îl vei face peste o lună, cel mai probabil audiența ta va uita de tine. Așa că stabilește-ți un program de la început. Sfatul nostru este dacă ai început să postezi marți la 12, următorul video să fie tot marți la 12. Și nu peste 5 săptămâni. 

De asemenea, ne simțim datori să nu îți creștem așteptările prea mult și să te avertizăm că va dura ceva timp până canalul tău de Youtube va bubui. Noi spunem din experiență că ar trebuie să te aștepți la un an de încercări și testări până să ajungi să ai mulți, mulți  views organici, așa că înarmează-te cu răbdare și forță mintală. You will do it! Eventually.

Cum să faci bani din Youtube

Urmărește pașii obligatorii Youtube

Nimic bun în viață nu vine repede, iar pe principiul ăsta Youtube are niște reguli pe care trebuie să le respecți înainte de a începe să fii monetizat: să ai cel puțin 1000 de subscribers și cel puțin 4000 de ore vizionate pe canalul tău. Ca să îți faci o idee, pentru cele 4000 de ore vizionate ai nevoie de 60.000 views, give or take. Asta e un lucru bun pentru că te obligă să muncești constant și să îți atingi scopul. 

Also, dacă bifezi toate astea, când vei începe să primești bani cu siguranță vei știi cu ce se mănâncă treaba asta, îți vei cunoaște deja target-ul vei știi ce funcționează sau nu și vei fi evoluat deja. Buuuun, după ce bifezi aceste cerințe, fă-ți un cont de Google AdSense pentru că prin intermediul lui vei primi bani și, foarte important, devino partener Youtube.

Pe scurt, Youtube Partner Program permite creatorilor de conținut să își monetizeze video-urile și să împartă profitul pe care Youtube îl face prin ads. Da, ads-urile alea de la mijlocul unui video pe care le detești. Basically, este un parteneriat prin care Youtube oferă platforma creatorilor de conținut care atrag o audiență considerabilă, care ulterior duce la un profit împărțit între tine și Youtube. 

Cum să faci bani din Youtube

Promovează-ți conținutul

Evident, când ești la început, șansele să îți vadă cineva video-urile sunt destul de mici. Așa că trebuie să începi să promovezi, fie organic pe Social Media (dă share pe Facebook, Instagram, povestește puțin despre proiectul tău etc), fie sponsorizat, pe Youtube, Facebook sau alte canale. 

Și aici revenim la importanța punctului 2: target-ul. Dacă alegi să promovezi video-ul va trebui să o faci smart și să îl arăți exact oamenilor care sunt interesați de subiectul despre care vorbești. Asta o poți face din Facebook, Google sau Youtube alegând audiențe specifice în funcție de vârstă, locații, interese etc. 

Nu toată lumea își permite să pună bani în promovare, așa că dacă te afli în situația asta, pentru început, sfatul nostru este să începi organic, să vezi ce feedback primești. Garantăm că vei avea cel puțin doi views: mama și prietena/prietenul. Am scris aici mai multe despre cum să crești reach-ul organic al postărilor de pe Facebook. 

Ca să te asigur totuși că mai sunt oameni care se vor uita la video-urile tale trebuie să înțelegi care e algoritmul pe care funcționează Youtube pentru că scopul lor final până la urmă este ca oamenii să stea câââât mai mult pe platformă. 

Ca să le apară cât mai multe reclame. 

Ca să facă cât mai mulți bani. 

Simplu!

Chiar dacă și-au schimbat algoritmul de mai multe ori, începând cu noiembrie 2020, cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont sunt:

  • Cât timp se uită oamenii la un video după ce au dat click pe el?
  • Se uită la mai multe video-uri după ce l-au finalizat pe primul?

Așadar, strategia ta de conținut trebuie să:

  • Îi facă pe subscriberii tăi să vrea să dea click pe video și să-l urmărească până la capăt
  • Atragă alți oameni interesați de același tip de conținut pentru, ai ghicit, vizionarea video-urilor

Promovarea sponsorizată e puțin mai complicată, așa că ne rezervă dreptul de a face un articol special pentru asta.

Cum să faci bani din Youtube

 Alte lucruri despre care trebuie să ții cont pentru a avea un canal de Youtube foarte bun

  • Înțelege indicatorii de performantădin ei îți vei extrage cele mai relevante date care te vor ajuta să creezi un conținut mai bun care să ajungă la mai mulți oameni, iar aici trebuie să fii atent la:
  • Click-Through-Rate (CTR)îți spune cât de engaging sunt titlurile și thumbnail-urile pe care le folosești. De asta trebuie să fii foarte atent ca thumbnail-ul să spună din prima o poveste. Gândește-te ca e primul lucru pe care îl văd oamenii și că de el depinde dacă vor da sau nu click pe video. De asemenea, titlul trebuie să fie cathcy, să trezească curiozitatea userilor. Testează , testează, testează și odată ce vei găsi formula cea mai bună folosește-o până când cifrele încep să scadă. Atunci vei știi că trebuie să schimbi ceva.
  • Average View Duration (AVD)cu ajutorul acestui indicator vei afla despre calitatea conținutului tău, cu alte cuvinte, cât timp se uită oamenii la conținutul pe care îl faci, iar scopul este, evident, să se uite cât mai mult. Cum faci asta? Cu un intro bun care să atragă atenția și curiozitatea în primele 5 secunde, dar și cu o continuare care să răspundă la toate lucrurile pe care le-am vorbit mai sus.
  • Optimizează – ai înțeles ce fac indicatorii, ai ales un titlu și un thumbnail care merg. Acum, ideea e să faci să meargă și mai bine. 

Cum faci asta?

  • Folosește playlist-urilecreează playlist-uri în funcție de conținut, pune-le un nume atractiv care să vorbească despre subiect și organizează-le cât de bine poți
Playlist Youtube
Youtube Playlist
  • Folosește-te de carduricardurile sunt acel feature din Youtube și sunt folosite la începutul sau la finalul unui video pentru a promova alte video-uri ale tale.
Craduri Youtube
Carduri de Youtube
  • Community Management un aspect pe care foarte mulți îl ignoră nerealizând cât de important este, așa că începe să răspunzi la comentariile pe care le primești, chiar și la cele negative. Asta îi va face pe oameni să se întoarcă la canalul tău și să comenteze și la mai multe video-uri pentru că se simt integrați în comunitatea ta. De asemenea, te poți folosi de comentarii să primești și feedback la întrebările care te interesează și uite așa vei putea afla care sunt punctele tale forte/slabe, dar și ce conținut caută target–ul tău sau ce subiecte vor să mai abordezi.
  • Descrierea video-ului – am spus deja ceva mai sus cât de important e SEO în toată treaba asta. O modalitate prin care îți poți optimiza și crește canalul de Youtube este să te folosești de descrierea video-ului. Aici intră iar în discuție cuvintele cheie pe care le poți pune ca hashtags (nu mai mult de 10) pentru a te asigura că cineva care e interesat de subiect ajunge la video-ul tău mai ușor. De asemenea, dacă vorbim despre un video scurt poți transcrie tot textul în descriere. Asta te va ajuta, la fel, pe partea de SEO.

Treaba e că Youtube e într-adevăr o cale cu un potențial destul de mare pentru creatorii de conținut, iar frumusețea constă în faptul că nu trebuie să fii vreo vedetă ca să faci bani cu video-urile tale. Succesul constă în a fi cât mai original, cat mai perseverent și să îți placă cu adevărat ceea ce faci. Find a job that you love and you won’t have to work a day in your life.  Da, e clișeic să terminăm articolul cu un quote super cunoscut, dar e adevărat și nouă ne place 😀

Vrei mai multe informații utile din marketing? Abonează-te la newsletter-ul nostru. sau intră aici și vezi cum poți învăța cum să faci marketing care aduce rezultate.