Dacă nu știi cum să instalezi Google Analytics, acest articol este pentru tine. Indiferent dacă ești o persoană tehnică sau nu, până la finalul articolului vei învăța pas cu pas cum să instalezi corect acest instrument indispensabil pentru oricine face marketing online. 

Dar asta nu e tot. Simpla instalare a Google Analytics nu îți oferă destule informații pentru a lua decizii acționabile în legătură cu promovarea afacerii tale.

Ceea ce face Google Analytics cu adevărat util e măsurarea conversiilor. Mai exact, posibilitatea de a vedea câți oameni au cumpărat sau au cerut o ofertă de preț de la tine și să vezi de unde au venit aceștia, cum se diferențiază față de cei care nu au cumpărat etc. 

Aceste rapoarte sunt disponibile doar dacă, pe lângă instalarea Google Analytics, setăm și această măsurare a conversiilor.

Iar în acest articol vom vedea exact cum putem reuși acest lucru. Dar să o luăm cu începutul. Cum se instalează Google Analytics 

Pasul 1 pentru instalarea Google Analytics 

Pentru a putea instala instrumentul, trebuie să îți creezi un cont de Google Analytics folosind o adresă de Gmail. (Dacă nu ai o adresă de Gmail, îți poți crea una aici, iar dacă ai deja un cont Google, apasă aici).

Pasul 2 pentru instalarea Google Analytics

Odată ce te loghezi folosind contul de Gmail, îți va apărea fereastra de mai jos.

Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)

După ce apeși pe Creare cont (Sign up), va trebui să introduci câteva informații despre contul Google Analytics pe care îl vei crea, dar și despre site-ul tău.

Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)

Account name – este numele contului Google Analytics. Acesta nu trebuie să fie neapărat numele site-ului tău. În același cont de Google Analytics poți avea mai multe site-uri.

Website name – numele site-ului tău. Nu trebuie să fie cu www sau http în față. Trebuie doar să fie un nume sugestiv pentru a-l putea recunoaște ușor ulterior. 

Website URL – aici va trebui să introduci adresa completă a site-ului tău: www.site-ul-meu.com.

Industry Category – alege categoria care descrie cel mai bine (pe cât posibil) site-ul tău. După ce ai introdus aceste informații, apasă butonul Get tracking ID. 

Pasul 3 pentru instalarea Google Analytics 

Aici vei găsi codul Google Analytics pe care va trebui să îl adaugi pe site-ul tău. Practic, adăugând acea bucățică de cod se „instalează” Google Analytics.

Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)

Pasul 4 pentru instalarea Google Analytics

Acum va trebui să introduci acea bucățică de cod în fiecare pagină a site-ului tău. 

Pentru site-urile create pe WordPresscea mai simplă metodă este să instalezi un plugin precum Insert Headers and Footers sau să verifici dacă tema ta are o opțiune similară. 

După ce ai instalat plugin-ul, în panoul de control WordPress, trebuie să mergi la secțiunea de Setări>>Insert Headers and Footers. Iar aici, introduci codul pe care l-am copiat la Pasul 3. Și bineînțeles, nu uita să salvezi setările. 

Dacă nu dorești să folosești un plugin, va trebui să introduci manual codul Google Analytics in fișierul header.php al site-ului. Poate sună puțin complicat în caz că nu ești o persoană foarte tehnică, dar nu e. Iată care sunt pașii: 

Pasul 1 – Deschide fișierul header.php În panoul de control WordPress, mergi la secțiunea Appearance (Aspect) >> Theme editor (Editor teme). În partea dreaptă, click pe fișierul Theme header (Antet temă).

Pasul 2 – adaugă codul Google Analytics Introdu codul chiar după eticheta <body> și nu uita să salvezi modificările.

Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)

Pentru site-urile create direct în cod Daca nu folosești un CMS (Content Management System) precum WordPress, Magento etc. și site-ul tău e creat de la 0, va trebui să cauți secțiunea/fișierul de head a site-ului. Dar nu e foarte complicat nici în acest caz, pentru un programator e o treabă de maximum 5 minute.

Nu face această des întâlnită greșeală legată de Google Analytics 

Imaginează-ți că ți-ai cumpărat un laptop foarte performant, foarte scump, dar îl folosești doar ca să desenezi în Paint. Ei bine, cam așa stă treaba și cu Google Analytics. E un instrument care poate face foarte multe lucruri, îți poate da foarte multe date prețioase, dar trebuie să știi cum să i le ceri. Momentan, dacă doar ai instalat Google Analytics, acesta îți va da câteva informații de bază precum:

  • Numărul de vizitatori pe site
  • Ce pagini au vizitat
  • Cât timp au stat pe site
  • Etc.

Însă un aspect extrem de important pe care nu îl poți vedea momentan este câți dintre cei care au intrat pe site, au și cumpărat produsul sau serviciul tău. În termeni de marketing, câți oameni a convertit site-ul tău. Pentru a putea măsura conversiile trebuie să „îi spunem” sistemului de analytics ce înseamnă o conversie pentru noi. Și așa ajungem la…

Intră GRATUIT in comunitatea SMARTERS Marketing Hackers de pe Facebook unde poți face schimb de idei cu alți marketeri și antreprenori.

Cum setăm măsurarea conversiilor în Google Analytics

Cea mai simplă metodă, pentru care nu ai nevoie de cunoștințe tehnice, este să înregistrăm o conversie atunci când cineva ajunge pe o anumită pagină. 

Pentru asta, poți folosi o pagină de mulțumire/confirmare a comenzii. De exemplu, după ce cineva a completat un formular de contact sau un formular de achiziție a unui produs, să fie redirecționat pe acea pagină de thank you (în WordPress există plugin-uri care includ această opțiune) . 

Odată ajuns pe pagina aceea, Google va înregistra această acțiune drept o conversie. Cum facem asta tehnic? 1) În Google Analytics, mergem la secțiunea Admin (Administrare)Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)

2) La secțiunea View, click pe “Goals” (Obiective)Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)3) Click pe New Goal (Obiectiv nou) 

4) Selectează Custom (Personalizat) 

5) Dă-i un nume obiectivului – poți pune ce nume vrei tu, atâta timp cât e sugestiv și îl poți recunoaște cu ușurință 

6) La Type (Tip) selectează Destination (Destinație) și apasă Continue 

7) Selectează Begins with (Începe cu) și introdu URL-ul paginii de confirmare * http://site-ul-meu.com/pagina-serviciului/thank-you/ *

Pagina ta de confirmare poate avea ce nume dorești tu 

8) Value (Valoare) – Dacă serviciul/produsul tău are o valoare fixă, o poți introduce aici. 

9) Funnel – dacă intuiești parcursul clienților tăi pe site de la momentul în care intră pe site până când cumpără, poți specifica aici. Ulterior, poți vedea câți vizitatori au ajuns la fiecare pas și câți au ieșit sau câți au continuat cu pasul următor. 

Apasă Save și ai terminat. Cum vedem conversiile în Google Analytics Pentru a vedea câți oameni au atins obiectivul setat, în panoul de comandă din Google Analytics, mergem la Goals (Obiective).Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)Aici avem o privire de ansamblu asupra obiectivelor noastre. Dacă vrem să vedem de pe ce pagini au ajuns vizitatorii pe pagina de conversie, va trebui să mergem în stânga, la opțiunea Funnel Visualisation.Cum să instalezi Google Analytics și să măsori conversiile (Chiar dacă ești o persoană non-tehnică)Noi am prezis un „traseu” pe care credeam că îl vor urma utilizatorii până vor ajunge la pagina de contact. Însă îți spuneam că nu este nicio problemă dacă utilizatorii nu vor lua exact această cale. De exemplu, în imaginea de mai sus putem vedea faptul că mulți vizitatori nu au ajuns pe pagina serviciilor de pe main page, ci de pe blog sau alte pagini.

 La final, de un singur lucru aș vrea să ții cont: nu te pripi în a trage concluzii.

Nu face greșeala ca la două zile după ce ai instalat Google Analytics, să începi să faci modificări majore la site doar pentru că au intrat 50-100 de oameni pe site și nu ai avut nicio vânzare. 

Lasă mai mult timp să se adune un număr semnificativ de date, iar abia apoi poți trage concluzii.

Vrei să afli totul despre Google Analytics, dar să ai acces instant și la Update-uri importante pentru toate platformele majore de promovare, atunci când apar schimbări? Dacă răspunsul este da, atunci acest link este special pentru tine.