Spune-mi dacă îți sună cunoscut:

Ai o campanie de Facebook care merge bine. Neașteptat de bine.

Într-un final simți că ai o combinație profitabilă de targetare + mesaje + ofertă.

Însă în momentul în care vrei să o scalezi, fie că asta înseamnă crescut bugetul la această campanie sau creat una nouă cu aceleași setări dar buget mai mare, totul se duce în cap.

Costul per conversie crește semnificativ, randamentul campaniei nu mai seamănă cu cel dinainte.

Ce se întâmplă? Cum poți cheltui mult și profitabil pe Facebook Ads?

Hai să vedem ce, de ce și cum facem 🙂

De ce avem o campanie care merge, dar când o scalăm randamentul scade?

Pe de o parte, e normal.

Hai să facem o analogie: să spunem că eu îți dau ca sarcină să-mi găsești 3 pokemoni, cu anumite caracteristici, în fiecare zi. Locuind într-un oraș mare/țară medie, nu e nici o problemă să îi găsești pe aceștia.

Însă apoi vin: de azi vreau 30 de pokemoni pe zi.

Îți dau și buget mai mare, dar dacă până acum tu mergeai singur prin locurile în care ar putea fi pokemoni și îi prindeai, deja trebuie să angajezi o echipă de scouteri, poate faci reclame că ești în căutare de ajutor pentru a prinde pokemoni etc. Mă rog, faci lucruri noi pe care trebuie să le înveți.

Oare ce ai făcut până atunci te mai ajută acum când ai un obiectiv de 10x mai mare?

În general, nu.

De aceea e greu să vinzi mult ȘI profitabil pe Facebook. Cu cât ai bugete (și obiective) mai mari, cu atât mai greu e pentru Facebook să găsească persoane care să corespundă criteriilor noastre (să cumpere/devină lead-uri).

Probabil numerele se vor mai schimba, dar în momentul în care scriu aceste rânduri, am observat că aproape oricine poate face campanii profitabile cu buget până în 150/200 de RON pe zi. De acolo însă, parcă de obicei se rupe filmul.

Sună cunoscut?

Cum să NU scalezi campanii de Facebook.

Hai să vedem ce ar trebui să eviți. Încep cu asta pentru că, cel mai probabil, sunt cele 2 moduri de scalare înspre care tinzi acum.

A) Să crești semnificativ bugetul la campania actuală.

Ai campania cu 50-100 de lei pe zi să zicem. ROAS/Costul per Lead e bun, vrei mai mult.

Așa că îi dublezi bugetul.

Șiiiii s-a dus în cap.

Ce s-a întâmplat?

Problema unu, exact ce spuneam în secțiunea anterioară. Acum e mai greu pentru Facebook să găsească oameni care corespund acelor criterii. Vrei mai mulți clienți dar nu-i poate scoate dintr-o pălărie.

Problema doi, orice creștere a bugetului mai mare de 20% va face campania (de fapt ad set-ul) să reintre în faza de învățare.

Practic, Facebook își spune „Ok, astea sunt condiții total diferite, hai să o luăm de la 0 să vedem cine răspunde”. Însă de obicei asta înseamnă doar dat peste cap, puține campanii își mai revin.

B) Să copiezi aceleași setări într-o altă campanie, dar să îi pui buget mult mai mare.

Poate știai de regula de 20% de mai sus, așa că ai zis „Hai să dau duplicate la campania asta și îi pun buget mai mare. Așa ar trebui să funcționeze”.

Doar că faci asta și… greieri. Rezultatele mult sub așteptări.

Ce Dumnezeu se întâmplă? De ce am făcut totul la fel și acum nu mai funcționează lucrurile?

Ne întoarcem iarăși la modul în care funcționează algoritmul Facebook. Îți recomand să te uiți la video-ul de mai jos, îți va răspunde la multe întrebări și provocări:

Dar, pe scurt: când creezi o campanie, Facebook se uită la toate setările, și din toată audiența totală alege un procent căreia i se va adresa

Adică dacă tu alegi femei din România între 30-45 de ani să zicem, din audiența totală care îți apare în dreapta, să zicem 1.3 milioane, în funcție de buget + setări, Facebook îi va alege pe cei mai înclinați x% să facă acțiunea pe care ți-o dorești. 

Important: asta nu înseamnă că mereu o va nimeri.

Deci practic, deși avem 2 campanii cu setări identice, e posibil ca oamenii efectivi care vor vedea reclama noastră să fie diferiți.

O altă alternativă pe care o aleg mulți este să rămână cu multe campanii cu buget mic. Cu mici excepții, eu n-am văzut afaceri care să poată crește mult vânzările așa. La un moment dat, nimic nu mai merge. Probabil din cauză că ajungem să licităm împotriva noastră, sau poate că e greu să manageriezi mai multe campanii și nu le optimizezi bine, în general nu prea merge. 

Ți-aș recomanda strategiile acestea mai degrabă pentru scalare:

Cum scalezi corect campanii de Facebook Ads?

Din experiența mea, problema fundamentală cu scalarea campaniilor de Facebook Ads e că nu am avut un câștigător real niciodată. Niciodată n-am avut pe bune o combinație de audiențe, mesaje, oferte etc. care să ne poată ajuta să ne atingem obiectivele.

Repet – cu bugete mici e foarte posibil să ai un fals pozitiv, să ai ceva care îți aduce rezultate, dar care pe care nu-l vei putea scala niciodată. Nu sunt destui oameni care răspund la acele mesaje și oferte.

De aceea, „secretul” unor campanii scalabile este de fapt că pornim corect testarea într-o primă fază, să avem mai multe audiențe, reclame și mesaje încât să avem măcar 1-2 care pot duce mult și bine.

Majoritatea pornim așa:

1 Campanie – 1 Ad Set – 1 Reclamă.

Pe când, ar trebui ceva în genul:

Cum scalezi (crești semnificativ bugetul) campaniilor de Facebook Ads
Mod de scalare CBO (în prezent folosim mai degrabă un maximum de 3 Ad Set-uri per campanie).

Nu configurația în sine e importantă, sunt mai multe metode/strategii, îți las trimitere spre ele mai jos.

Ci ce facem de fapt:

Încercăm mai multe audiențe și mesaje încât să ne creștem șansele de a avea măcar 1-2 combinații câștigătoare.

Dacă am pus buget la nivel de campanie, acestea probabil se vor optimiza singure și bugetul va fi distribuit acolo de unde vin rezultate. Dacă nu suntem mulțumiți de cum se distribuie/dacă vedem că încă se duc bani pe ad set-uri sau reclame care nu vând profitabil pentru noi, putem să le oprim manual.

Și atunci avem 2 lucruri pe care le putem face în continuare:

a) Dacă rezultatele per total sunt mulțumitoare și foarte mulțumitoare, lăsăm această campanie activă și creștem bugetul cu până în 20% o dată la 2 zile.

b) Luăm ce combinații am văzut că au funcționat aici, le punem într-o campanie nouă, alături de alte audiențe/mesaje noi. Practic repetăm procesul.

Vrei să intri mai adânc în subiect? Descoperă Marketing Hackers Business Club 👇

Nou! Business Club