Înțelegi cum funcționează Facebook.
Îmi amintesc și acum o discuție amuzantă pe care a avut-o un prieten cu părinții lui. Aceștia nu înțelegeau „De ce e așa mare tam-tam cu Facebook-ul ăsta, că e doar un site”, nepricepând de ce niște rude ale lor erau atât de mândre de faptul că fiica lor a ajuns să lucreze pentru Facebook.

Cum își dă Facebook seama de ce ne interesează?
Simplificând mult răspunsul, în funcție de conținutul cu care interacționăm. De aceea, dacă pentru 3 zile consecutiv un prieten distribuie 3 melodii care îți plac și tu le dai Like, după aceea vei vedea toate postările lui (pentru o perioadă cel puțin). Facebook a „înțeles” că te interesează ce publică acea persoană. De cealaltă parte, dacă nu mai interacționezi cu o persoană sau o pagină, (prin interacțiune înțelegem share, comment, like etc.) cu timpul vei vedea din ce în ce mai puțin ceea ce postează acestea. Și asta ne duce la problema noastră de business…
De ce nu vede lumea postările paginii mele de Facebook?
Pentru că (1) nu ai înțeles cum funcționează Facebook și (2) nu ai reușit să ții oamenii implicați (engaged). Cu alte cuvinte, dacă ai o serie de postări de o calitate mai slabă, la care oamenii nu au răspuns, sau dacă postezi din an în Paști, nu te aștepta ca prea mulți oameni să-ți mai vadă postările. Cum spuneam și mai sus, cât de des interacționăm cu o pagină determină într-o măsură foarte mare dacă vom vedea postările acelei pagini sau nu. Ori dacă oamenii dau Like paginii, dar apoi nu reușești să-i faci să mai interacționeze cu tine, nu îți vor mai vedea postările. Dincolo de aceasta, ca pagină de Facebook ai din start un handicap. Conform algoritmului Facebook, o postare normală este văzută în medie de doar 5% dintre cei care ți-au dat Like pagini. Deci dacă ai 10.000 de Like-uri la pagină, ai doar 500 de persoane care îți văd postarea (în medie). Când o pagină este nouă (câteva sute de like-uri), procentul celor care văd postările este mult mai mare, ajunge până la 30%. Dar cu cât pagina crește, cu atât procentul celor care îți văd postările scade. La aproximativ 100.000 de like-uri suntem cu siguranță în zona 3-5%. Asta explică multe, nu? De aceea, cea mai sigură metodă pentru ca postările paginii tale de Facebook să ajungă la cât mai multe persoane este să plătești. Nu are nici un rost să te țin până la final pentru a-ți spune acest lucru. Recomand tuturor clienților SMARTERS să aloce un buget pentru promovarea postărilor. De cealaltă parte, există multe metode de a crește numărul celor care văd o postare a paginii tale și chiar de a crea postări virale, un rezultat visat de toți marketerii. De multe ori, aceste metode nu implică bani ci creativitate, o bună înțelegere a psihologiei umane și a modului în care funcționează Facebook. Să vedem mai în detaliu despre ce este vorba.
Cum pot crește reach-ul organic pe Facebook?
1. Înțelege-ți fanii pentru a putea crea postări de impact
Cred că una din cele mai puțin utilizate funcționalități ale Facebook este faptul că îți permite să-ți cunoști clienții și potențialii clienți la un nivel care nu era posibil până acum. Dacă în marketingul tradițional (TV, radio, print) comunicarea era unidirecțională, acum poți obține feedback instant de la fanii tăi, poți vedea la ce răspund și ce nu, ce îi interesează etc. La SMARTERS, atunci când începem lucrul cu un client nou pe partea de social media marketing, petrecem câteva ore bune pentru a înțelege publicul țintă al acestuia. În primul rând, începem prin a analiza Facebook Page Insights unde ne uităm la postările din trecut și răspunsurile oamenilor la acestea.

Facebook Insights SMARTERS
Uneori mergem chiar și mai departe, și intrăm pe profilele personale ale oamenilor, pentru a-i cunoaște mai bine și înțelege mai bine, pentru ne da seama de lucrurile care îi interesează, de modul în care comunică etc. O alternativă ce consumă mai puțin timp sau te poate ajuta dacă nu ai încă destui fani ai paginii, este Facebook Insights. Acesta este un instrument gratuit de la Facebook ce ne permite să înțelegem mai bine fanii paginii noastre și să vedem ce alte lucruri sunt importante pentru ei.Sunt prea mult moduri de utilizare pentru a le lista aici, intră și joacă-te cu el 🙂
2. Publică la ora potrivită pentru un impact maxim al postărilor
Când ar trebui să publicăm conținut pe pagina de Facebook? Ca aproape orice lucru în marketing, răspunsul este: depinde. Recomandarea mea este să nu asculți de recomandările generale pe care le primești ci să vezi ce funcționează pentru tine. Cum ne putem da seama de ora potrivită? Ne ajută iarăși Facebook Page Insights. Aici găsim foarte multe statistici utile legate de utilizatorii pagini noastre, printre care și orele când aceștia sunt online.În general, majoritatea oamenilor sunt intră pe Facebook seara, după ora 19/20. Problema este însă că TOATĂ lumea este online atunci. Noi, utilizatorii individuali, publicăm despre cum ne-a fost ziua.Paginile încearcă să ne atragă atenția publicând conținut în acel interval. Dacă ne reîntoarcem la modul în care funcționează algoritmul Facebook, ne dăm seama că poate fi destul de greu să atragem atenția în acest mediu aglomerat. De aceea, o tactică ar fi să publicăm conținut cu 1 oră înainte ca oamenii să intre online. Astfel, atunci când aceștia deschid Facebook, vor vedea postarea noastră. O altă tactică ce a funcționat destul de bine pentru noi la SMARTERS au fost postările de dimineață. Majoritatea paginilor publică seara, sau când își amintesc, dimineața News Feed-ul utilizatorilor fiind mai puțin încărcat și avem astfel șansa de a le atrage atenția. Dar, sfatul mai util ar fi să încerci postări în zile diferite, la ore diferite și să vezi ce funcționează. Pornește de la publicul țintă și când anticipezi că aceștia sunt online.
3. Analizează-ți postările cu cel mai bun impact și vezi ce poți învăța
Uneori e mai greu să ne dăm seama de trenduri atunci când observăm lucrurile pentru o perioadă îndelungată de timp. Uităm detaliile. Poate anumite postări de acum o lună au mers bine, dar ne-am luat cu alte task-uri și am uitat de ele. Așa că, intră în același Facebook Page Insights și vezi care au fost postările care au mers cel mai bine. Ce tip de postări erau: link, video, imagine? Cum am scris textul și cât de lung au fost? Când le-am publicat? De cele mai multe ori nu trebuie să reinventăm roata, ci să ne dăm seama cum am găsit-o prima dată. Vezi ce au în comun aceste postări și fă mai mult din ce funcționează.
4. Promovează postările organice care funcționează pentru a le mări impactul
Vorbeam și mai sus de faptul că Facebook nu mai este gratuit și oricât de creativi am fi, investirea unei sume de bani pe ici, pe colo, ne poate ajuta să ne mărim impactul muncii. O altă tactică pe care o folosim întotdeauna în managerierea paginilor de Facebook este să dăm boost, să promovăm postările care vedem că funcționează, care prind la public.Dacă o postare organică funcționează mai bine decât restul, atunci bugetul de promovare va aduce rezultate extra. Costul per mia de impresii (modul în care se calculează de obicei costurile pe Facebook) va fi mai mic, iar oamenii la care ajungem sponsorizat pot da un share care să ne aducă mai mult impact organic.
5. Stăpânește conținutul emoțional pentru a avea postări virale
Dacă ne uităm la cele mai populare postări de pe Facebook, vedem că lucrul pe care îl au TOATE în comun e faptul că ating o coardă emoțională. Nu toate sunt video-uri sau poze, unele au design drăguț altele nu, dar toate ne fac să simțim emoții. Fericire, uimire, amuzament, mândrie etc. Să nimerești bine tipul de conținut emoțional este unul din cele mai dificile lucruri atunci când vine vorba de Facebook. Dar este ceva spre care ar trebui să țintim mereu. Fie că este vorba despre textul unei simple postări, despre o imagine sau o întreagă campanie, gândește-te cum vrei să se simtă omul după ce o vede. De exemplu, una din cele mai de succes campanii de social media marketing pe care le-am desfășurat la SMARTERS a încercat să atingă acest sentiment al mândriei. Împreună cu clientul, am realizat un flash mob în centrul Timișoarei pe care l-am filmat și l-am transformat într-un video. Și cu ajutorul tacticii anterioare, video-ul a ajuns la peste 1 milion de oameni și a adunat 500.000 de vizualizări.Succesul acestuia a fost asigurat de faptul că oamenii l-au distribuit mai departe, iar mare parte din comentariile video-ului au fost de la timișoreni mândri de lucrul care s-a întâmplat în orașul lor.
6. Găsește-ți vocea brandului pentru a atrage atenția oamenilor pe Facebook
În luna aprilie 2017 peste cinci milioane de afaceri se promovau pe Facebook, aproape două milioane mai multe decât cu un an în urmă. Dacă vrei ca afacerea și pagina ta să iasă în evidență, dacă vrei ca oamenii să-ți vadă postările, trebuie să te diferențiezi. Și cel mai bun mod de a face acest lucru este prin a-ți defini personalitatea afacerii, prin a defini cine ești, ce vrei să faci, care sunt lucrurile în care crezi. Uită-te doar la pagini de Facebook precum cea a Oreo sau Kitkat care domină Social Media. Când vorbim despre Oreo, vorbim despre o personalitate energică, jucăușă, glumeață. Și totuși, este vorba doar despre un biscuite. Sau nu…?
7. Înțelege cum funcționează Facebook pentru a putea crea postări de impact
Dacă vrei să crești impactul organic al paginii tale de Facebook trebuie să ții cont în primul și în primul rând de modul în care funcționează Facebook. Tocmai de aceea am insistat atât de mult pe acest aspect și la început. Facebook este o platformă vizuală, deci postări de tip text nu vor funcționa la fel de bine. De asemenea, intrăm pe Facebook pentru a ne distra, pentru a ne relaxa, pentru a „pierde timp”, nu să ni se vândă. Facebook este mult mai util pentru primele etape ale procesului de vânzare. Din experiența noastră, ordinea eficienței tipurilor de postări pe Facebook este aceasta: 1. Video 2. Imagine 3. Link 4. Text De asemenea, un alt sfat ar fi să nu folosești cross-post. Dacă ai și cont de Twitter de exemplu, nu distribui automat postarea și pe Facebook. Pune-le separat, adaptează postarea pentru Facebook sau public-o separat. Instrumente de tip Buffer sau Hootsuite te pot ajuta pentru a economisi timp.
7.1 Video-ul este cel mai eficient tip de postare pe Facebook la momentul actual
Tot legat de ideea de mai sus, dar trebuia să subliniez importanța acestei forme de conținut. Pe scurt, Facebook vrea să ne obișnuiască să ne uităm la video-uri pe Facebook în loc de YouTube. De aceea această formă de conținut ajunge (din observații proprii) la de patru ori mai mulți oameni decât postările de tip imagine sau link. Legat de întrebarea de la început, ce fel de conținut să public pentru ca acesta să ajungă la cât mai mulți oameni, răspunsul este: video. Este mai greu de creat decât o simplă imagine, dar dacă ai un smartphone cât de cât performant, poți crea video-uri superbe cu o aplicație gen Videoshop sau VivaVideo.
8. Cum scriem conținut care face oamenii să reacționeze?
Toată lumea spune că trebuie să publici conținut interesant, și eu ți-am spus-o până acum, dar mai puțini ne spun și cum facem asta. Cum găsim idei de postări care să genereze comment-uri/like-uri/share-uri? Cum atragem atenția oamenilor? Pentru idei de postări, un prim pas foarte bun este să te uiți la context, la ce se întâmplă în jur. Facebook este locul unde se poartă discuțiile despre ce se întâmplă în jurul nostru, scopul tău este să te alături acestor discuții. De exemplu, o postare care a devenit semi-virală a fost un GIF legat de vreme, publicat într-o zi în care, în Timișoara, a plouat și a ieșit soarele de vreo patru ori până în ora 12 la prânz. Oamenii pur și simplu s-au identificat cu postarea și nu au putut să reacționeze.
Un alt mod de a atrage atenția oamenilor este prin a ne adresa direct lor. Nu pe nume, dar conform categoriei cu care aceștia se identifică. De exemplu „Ești antreprenor? Atunci trebuie să…” sau „Ești obosit mereu? ….” Pur și simplu adresează-te lor conform modului în care se identifică. Un alt aspect important atunci când vine vorba de creșterea impactului postărilor este partea vizuală. Trebuie, în primul rând, să te diferențiezi de platformă. De aceea, dacă imaginea ta se bazează pe alb și albastru, va trebui să mai adaugi o pată de culoare. Folosește imagini sau elemente care atrag atenția, care compensează sau contrastează cu textul scris.Gândește-te la cum se vede conținutul pe mobil. Cei de la Hawkers de exemplu au niște postări greu de evitat. Sunt pe format înalt, deci ocupă mult spațiu pe ecran, mesajele sunt vizibile, culorile sunt puternice, dar în același timp se potrivesc și brandului.
Vorba aceea, artiștii fură, așa că ne putem inspira și noi de la pagini care vedem că fac social media marketing bine 🙂
9. Fă parteneriate cu alte pagini de Facebook pentru promovarea postărilor tale
La SMARTERS credem mult în parteneriate. Nu doar pe Facebook, ci și în general, ca strategie de marketing. Găsește pagini ce se adresează aceluiași public țintă ca tine (dar vând altceva) și faceți schimb de promovare, dacă aveți un număr comparabil de fani. Dacă aceștia sunt mult mai mari, poți oferi ceva în schimbul menționării paginii tale sau a distribuirii unei postări. Pe lângă faptul că mai mulți oameni vor auzi de tine, vei atrage și fani noi către pagina ta.
10. Încearcă concursuri deștepte pentru a crește numărul de Like-uri pe Facebook
Cu toții ne-am săturat de concursurile de tip Like & Share de pe Facebook, ce au culminat cu „Partikip”. Asta nu înseamnă că acestea nu funcționează sau că nu ne pot fi încă utile. Trebuie doar să găsim un mod prin care să ne diferențiem și să le facem utile. Putem reuși acest lucru în primul rând prin premiul pe care îl oferim. Dacă și tu oferi un iPhone sau iPad, ai căzut deja în rândul „un alt concurs pe facebook”. Gândește-te la premii unice, legat de domeniul tău de activitate sau ceva creativ și amuzant (cupcakes!). De asemenea, ideal ar fi să comunicăm și de ce facem ceea ce facem, de ce nu suntem încă o firmă care se promovează pe Facebook. Cei de la Paralela 45 au făcut foarte bine acest lucru adăugând mesajului legat de concurs și o explicație a misiunii lor. (Din păcate, în momentul scrierii articolului nu am reușit să regăsesc concursul cu pricina).
În loc de concluzii
Așadar, dacă te întrebai de ce nimeni nu îți vede postările pe Facebook acum știi. Și bonus, știi și cum să-ți crești engagementul pe Facebook.