Primul ghid de growth hacking marketing din România

Bine ai venit.

Mai jos urmează să descoperi unul din cele mai inovative concepte de marketing la ora actuală. Deși aproape necunoscut în România, growth hackerii sunt la foarte mare căutare în Silicon Valley și alte zone cu un ecosistem de startup-uri dezvoltat.

Este același concept de marketing folosit de companii precum Facebook, Linkedin sa Airbnb pentru a ajunge unde sunt astăzi.

Să începem 🙂

Ghid Growth Hacking Romania SMARTERS

Nu ai timp acum?

și citește-l atunci când îți este convenabil.

Era 1996. Sabeer Bhatia și Jack Smith, foști ingineri Apple, au reușit în sfârșit să găsească finanțare pentru ideea lor inovativă: un client de e-mail  în web pe care oricine îl poate folosi de oriunde. În ziua de astăzi, a avea un client de email gratuit, de genul Gmail sau Yahoo! ni se pare ceva normal, dar în 1996 acesta era o inovație majoră.

Urma o nouă întâlnire cu firma de Venture Capital care i-a finanțat, Draper Fisher Jurvetson, în care cei doi antreprenori trebuiau să prezinte strategia de marketing.

La ședință, aceștia au prezentat fel de fel de idei de promovare, de altfel bine intenționate: reclame la radio, bannere pe stradă etc. La care Draper, unul din finanțatori, a răspuns „Dumnezeule! Acestea sunt niște idei de marketing foarte scumpe pentru un produs pe care îl oferim gratuit! Nu puteți găsi o metodă să-l dați pur și simplu celorlalți tipi de pe web?

Apoi Draper și-a amintit de un studiu de caz pe care l-a discutat în timp ce făcea MBA-ul. Era vorba de afaceri Multi Level Marketing (MLM) și cum acestea reușesc să transforme clienții în promotori ai afacerii. După ce s-a gândit puțin, acesta i-a întrebat pe fondatori dacă nu pot pune în corpul fiecărui email un mesajcare să-i ajute în acest scop.

Oh termină, nu vrei să faci așa ceva” a răspuns unul dintre fondatori.

Bine, bine, dar tehnic o puteți face?” a întrebat iarăși Draper.

Bineînțeles că o putem face” răspunseră inginerii.

Bun. Atunci puneți un mesaj de genul „P.S. I love you. Get your free email from HoTMail” cu link înapoi către site-ul nostru, unde se pot înregistra.”

Cu o față șocată și o privire care spunea „dintre toți investitorii din lume noi l-am nimerit tocmai pe acesta”, cei doi ingineri au spus că nici nu vor să audă de așa ceva, că ar putea apărea și efecte negative, unii oameni întrebându-se ce altceva mai pot insera în emailurile lor. Și în plus, cine ar face așa ceva produsului lor?

Văzând că nu are succes, Draper a fost de acord să amâne discuția. A urmat lansarea efectivă a HoTMail. Sărbătorită cu pizza și bere, ziua lansării a adus primii utilizatori ai serviciului de email. În zilele următoare au continuat să vină noi utilizatori, dar nici urmă de creșterea pe care toți cei implicați au așteptat-o.

Apoi, fondatorii au fost de acord să includă acea notă de subsol în corpul fiecărui mesaj, care să rămână atunci când dai forward unui prieten și care, dacă ești interesat, te trimite către site-ul HoTMail unde te poți înregistra și tu. Impactul a fost aproape instant.

În câteva ore de la modificare, curba de creștere a Hotmail (da, în acest moment au renunțat la hidoasa capitalizare a unor litere) a început să arate ca și o bâtă de hockey. Au început să atragă 3.000 de noi utilizatori pe zi. În câteva luni au ajuns la 750.000 și în doar 6 luni de la lansare au ajuns la 1 milion de utilizatori. În doar 2 săptămâni acest număr s-a dublat.

În 1998, Microsoft a cumpărat Hotmail pentru aproximativ 400.000.000$. Nu este rău pentru o afacere veche de doar 2 ani, nu?

Ce s-a întâmplat aici? Cum poți crește atât de repede cu bani atât de puțini?

Astăzi, exemplul Hotmail a devenit la rândul lui un studiu de caz. Ne-a arătat că există alternative la metodele clasice de promovare și că nu trebuie să investești sume enorme de bani pentru a atrage clienți/utilizatori noi.

Spre exemplu, Hotmail a devenit cel mai mare client de email în Suedia fără a cheltui un cent, spre deosebire de competitorii lor de la Juno care au pompat 20.000.000$ în marketing. Asta se poate întâmpla dacă transformi produsul în parte din strategia ta de marketing!

Acest principiu și altele la fel de puternice le vom analiza mai departe și vom vedea cum le putem aplica în afacerile noastre.

Toma Grozavescu - Fondator SMARTERS

Cine sunt?

Salutări, sunt Toma Grozăvescu. Ajut companiile să găsească cele mai bune oportunități pentru a crește și a atrage clienți noi.

Cred că sunt câteva momente definitorii în viața fiecărui om. Pentru mine, un astfel de moment a fost în toamna lui 2013 când am ajuns, datorită șansei, pe un blog unde s-a întâmplat să fie și un articol legat de growth hacking.

Nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge acum, câțiva ani mai târziu, să scriu primul ghid de growth hacking marketing din România și să fiu unul din principalii promoteri ai acestui concept în țara noastră. Dar despre unele lucruri nu poți să nu vorbești.

Growth hacking-ul a fost dragoste la prima vedere pentru mine. De atunci, de la acel prim articol, am ajuns să citesc aproape zilnic despre acest concept și să încerc să-l aplic în proiectele în care eram implicat. Am ajuns între timp să pun bazele primei agenții de growth hacking marketing din România. Restul, e istorie, cum se spune.

Am avut norocul ca, pentru mine, descoperirea growth hacking-ului să nu fie doar un moment important pentru carieră. Fac parte dintre norocoșii aceia care nu trebuie să aștepte finalul programului de lucru pentru a face ceea ce le place cu adevărat.

Acesta a fost impactul growth hacking-ului asupra mea și a carierei mele. Sper ca aceste pagini să te ajute și pe tine să găsești moduri noi pentru a-ți crește afacerea. Și nu uita, pentru un growth hacker, polul nord este creșterea!

Despre ce vom discuta în ghidul de growth hacking:

Capitolul 1: Ce este growth hacking marketing și de ce avem nevoie de el

În acest capitol vom încerca să înțelegem mai bine ce este growth hacking marketing, cum a apărut conceptul și de ce este atât de important și de relevant în ziua de astăzi.

1. Ce este Growth Hacking Marketing
2. Studiu de caz growth hacking - Dropbox

Capitolul 2: Studiu de caz: Dropbox

Unul din exemplele clasice de growth hacking este Dropbox. Aceștia au reușit să treacă de la a pierde bani cu fiecare client pe care îl atrăgeau, la o cotație de piață de 10 miliarde $.

Capitolul 3: Mentalitatea de growth hacker

Unul din principalele lucruri care diferențiază un growth hacker de restul marketerilor este modul de gândire. Iar în această secțiune vom înțelege mai bine cum gândește acesta și care este viziunea sa asupra marketingului.

3. Mentalitatea unui growth hacker
4. Procesul de growth hacking

Capitolul 4: Procesul de growth hacking

Dacă vrem să găsim mereu cele mai bune canale și idei pentru creșterea afacerii, avem nevoie de o mașinărie de marketing, scalabilă și repetabilă.

Capitolul 5: Studiu de caz: Airbnb

Airbnb este, din punctul meu de vedere, cel mai bun exemplu de growth hacking în acțiune. De la mentalitate, la procese și cultură organizațională, aceștia au fost pregătiți de la început să facă marketing diferit.
Studiu de caz growth hacking - Airbnb
6. Idei si exemple de growth hacking

Capitolul 6: Idei și tactici de growth hacking

Pentru a te ajuta să atragi clienți noi, am făcut o listă masivă cu cele mai populare idei și strategii de growth hacking. De la inbound marketing la folosirea produsului, această listă va fi principala sursă de inspirație a echipei tale de marketing.

Capitolul 7: În loc de concluzii

Îți propun ca, în loc de concluzii, să ne uităm la ce am discutat în capitolele anterioare și să vedem ce putem face mai departe pentru a folosi growth hacking marketing în afacerile noastre.
7. Concluzii ghid growth hacking