Capitolul 3: Cum înscriem un site în motoarele de căutare și cum verificăm proprietatea asupra acestuia
După ce ți-ai creat site-ul, trebuie să confirmi că ești proprietarul acestuia.
Acest lucru ne va permite ulterior să „comunicăm” cu Google (sau Bing) în ceea ce privește site-ul nostru și prezența sa în rezultatele motoarelor de căutare.
Vom avea acces la statistici altfel inaccesibile despre traficul organic care ajunge pe site-ul nostru, vom putea ști dacă există probleme care afectează poziționarea site-ului nostru în rezultatele de căutare și ne va ajuta să găsim idei pentru optimizarea site-ului.
Pentru a face acest lucru, trebuie să activezi codul de urmărire pe site-ul tău și să
adaugi o proprietate (adică site-ul tău) în Google Search Console (Centrala pentru Webmasteri).
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a înscrie site-ul în Google Search Console:
1. Conectează-te cu un cont de gmail la Google Search Console (https://www.google.com/webmasters/tools/home)
Click pe Adaugă o proprietate și scrie URL-ul siteului (http://exemplu.com) apoi apasă Adăugare. Dacă există și o versiune cu www în față, va trebui să o adaugi și pe aceea ulterior.
2. Alege metoda de verificare a site-ului.
Recomandăm verificarea folosind meta eticheta pentru că e una din cele mai simple.
Ca să verifici site-ul folosind această metodă, va trebui să ai acces în spatele site-ului tău și să copiezi acea bucățică de cod în fișierul header.php.
Dacă ai site-ul creat pe WordPress, vei găsi fișierul header.php accesând: Aspect -> Editor teme.
Nu uita să salvezi după ce ai terminat.
4. Urmează aceiași pași și pentru versiunea www a site-ului.
Tot în Google Search Console va trebui să trimiți un sitemap.
Sitemap-ul este o hartă a site-ului tău (de fapt o hartă cu link-urile site-ului tău) care ajută spiderii să găsească și să indexeze mai repede și mai ușor paginile tale.
Dacă ai un site pe WordPress, pentru a crea un sitemap, poți folosi un plugin precum Yoast. Sau, poți folosi un tool online precum XML Sitemaps care îți va genera un fișier XML (ți se explică pas cu pas ce trebuie să faci) pe care îl vei pune apoi în folder-ul site-ului tău.
După ce ai creat site map-ul, mergi în Google Webmasters Tools -> Accesare cu crawlere (Crawl) -> Sitemaps. Sus în dreapta click pe Adaugati/Testati. Introdu numele sitemap-ului (de obicei sitemap.xml) și apasă Test. Dacă testarea a fost cu succes, trimite sitemap-ul.
Ai grijă la robots.txt
Tot aici, mai trebuie avem grijă la un aspect și anume robots.txt. Acesta este un fișier care le spune spiderilor și crawler-ilor care vin să indexeze site-ul unde au voie să intre și unde nu.
Acest fișier este important și își are rolul lui. De exemplu, dacă ai și o secțiune de membri pe site, poate nu vrei ca Google să o acceseze. La fel este cazul și cu alte pagini ce conțin informații confidențiale, cum ar fi datele conturilor membrilor, pagini de plată etc.
De asemenea, robots.txt este util cât timp site-ul este în lucru și în această perioadă nu ar trebui să permiți motoarelor de căutare să-l acceseze. În timpul lucrului la site sunt tot felul de erori tehnice și riști ca site-ul să fie văzut ca fiind problematic de către Google.
Doar că am întâlnit foarte des situații când cei care au creat site-ul au uitat ca la final să modifice fișierul robots.txt pentru a permite indexarea. Dacă nu îți poți găsi site-ul nici măcar când îi cauți numele, s-ar putea ca acesta nici să nu poată fi indexat de către Google.
Pentru a verifica dacă acesta are probleme sau nu, trebuie să mergi la secțiunea aferentă din Search Console și să verifici să nu fie nici o problemă.
În principiu așa trebuie să arate robots.txt pentru un website simplu, de prezentare.
Noi folosind WordPress nu permitem Google să acceseze partea „din spate” a site-ului, secțiunea de „wp-admin” după cum se vede din printscreen-ul de mai sus, restul site-ului fiind accesibil și indexabil.