Capitolul 2: Pașii optimizării SEO după crearea unui site

Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi după ce ți-ai creat site-ul pentru a-l optimiza din punct de vedere SEO.

––––––

Nu ai timp acum? Descarcă ghidul în format PDF și citește-l când îți este convenabil.

Descarcă ghidul


Pasi optimizare SEO

1. Verifică site-ul și înscrie-l în motoarele de căutare

După ce am terminat de creat noul nostru site web și acesta este pregătit să intre în contact cu restul lumii, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să-l înscriem în motoarele de căutare.

Înscrierea site-ului și verificarea proprietății acestuia sunt cruciale pentru orice efort SEO.

Această acțiune ne va permite ulterior să „comunicăm” cu Google în ceea ce privește site-ul nostru și prezența sa în rezultatele motoarelor de căutare.

Vom putea să trimitem o hartă a site-ului (sitemap), care ajută Google să indexeze și să acceseze mai bine site-ul, vom putea verifica să nu avem alte erori tehnice, de server sau de accesibilitate și vom avea acces la statistici legate de traficul din motoarele de căutare (Google Analytics nu ne mai prezintă aceste statistici).

2. Optimizează site-ul On-Page 

Următorul pas este să ne asigurăm că site-ul nostru și toate paginile sale sunt optimizate corect atât pentru oameni cât și pentru motoarele de căutare. Partea de On-Page SEO include atat optimizarea conținutului cât și o parte puțin mai tehnică.

Optimizarea tehnică
Această parte se referă la optimizarea unor elemente precum:

  • viteza de încărcare a site-ului;
  • arhitectura internă a linkurilor;
  • crearea unui fișier robots.txt care controlează ce pot accesa motoarele de căutare;
  • optimizarea site-ului pentru mobil etc.

Optimizarea conținutului
Aceasta se referă în principiu la alegerea cuvintelor cheie potrivite și distribuirea lor corectă în paginile tale – în titlul, în descrierea imaginilor, în subtitluri, în conținut etc.

 

3. Optimizează site-ul Off-Page 

După ce te-ai asigurat că tot ce ține de On-Page SEO e în regulă, e timpul să ocupi de partea mai creativă a optimizării.

În principiu, Off-Page SEO se referă la câștigarea de link-uri către site-ul tău, de pe alte site-uri (numite și inbound links). Acestea sunt, încă de la începutul SEO unul din principalii factori ce influențează rezultatele motoarelor de căutare.

De fapt, primul algoritm Google a fost PageRank (denumit după unul din fondatori, Lary Page). Acest algoritm este o metodă de a măsura importanța unei pagini web, fiecărei pagini atribuindu-i-se o notă.

Practic, ideea din spatele acestui algoritm a fost următoarea: dacă ai conținut de calitate, oamenii vor trimite link-uri către site-ul tău.

Adică link-urile sunt un fel de voturi pentru un motor de căutare. E ca și când stai pe Facebook și vezi ceva atât de interesant încât vrei ca și prietenii tăi să vadă. Ce faci? Apeși instant butonul de share.

În lumea SEO, link-urile sunt un fel de buton de share. 

4. Repetă

Credeai că ai terminat? Nici vorbă.

Deși dacă am trecut prin toate etapele de până acum site-ul nostru a urcat cu siguranță în rezultatele motoarelor de căutare, optimizarea SEO nu se termină niciodată.

Este un proces, nu o singură tactică. Poate acum că avem mai multe link-uri către site-ul nostru vom dori să țintim un cuvânt mai competitiv. Sau poate competiția noastră s-a trezit și începe și ea să investească în SEO.

Partea bună este însă că odată ce ai trecut prin toate etapele și ai obținut rezultatele pe care ți le-ai dorit, este mult mai ușor să te menții pe acele poziții și efortul (de timp sau financiar) este mai mic, spre deosebire de alte strategii de marketing care necesită o muncă permanentă.

Este timpul să luăm pe rând toate etapele de mai sus.