Dacă ai un website, probabil ai și un newsletter sau ceva asemănător. Dacă ai un newsletter, sigur ai o listă cu adrese de e-mail. Iar dacă modul în care le stochezi este în Excel sau Google Sheets, nici nu știi ce pierzi.
Poate ai trecut la nivelul următor și deja folosești un CRM (Customer Relationship Manager) cum este mailchimp, caz în care te invit oricum să citești în continuare, ca să poți face mai apoi o comparație între ele.
Ce este HubSpot?
Te poți gândi la HubSpot ca la acel loc unde ai toate datele relevante despre clienți și în jurul cărora ai diferite instrumente de marketing, vânzări, suport.
Deci dacă ai o firmă și deja te ocupi de aceste lucruri, dar cu ajutorul unor instrumente diferite, HubSpot îți pune la dispoziție toate aceste unelte în același loc.
Principalul avantaj al acestui instrument este partea de CRM în jurul căreia ai o multitudine de funcționalități integrate nativ. (Customer Relationship Manager)
Ce înseamnă CRM?
Dacă te-ai regăsit în exemplul de mai sus, gândește-te cum ar fi să ai un roboțel ce știe și stochează toate informațiile relevante ale prospecților și clienților tăi. Exact asta înseamnă un CRM, iar HubSpot este unul dintre cele mai bune care există.
Poți folosi uneltele acestui software pentru a crea pagini web, landing pages, bloguri, automatizări de e-mail și pentru a gestiona interacțiunile cu prospecții și clienții tăi.

Are foarte multe instrumente și majoritatea dintre ele sunt destul de complexe. Le vom lua pe fiecare pe rând, ca să vedem de ce este capabil acest HubSpot. Dar mai întâi, hai să vedem o convingere falsă pe care mulți o au legată de acest software:
Mulți cred că unealta înlocuiește procesul, dar adevărul este că pentru a te folosi pe deplin de ce îți oferă HubSpot, trebuie să ai cunoștințe (cel puțin de bază) despre content marketing. Asta s-ar putea să fie în directă contrazicere cu ceea ce știi în momentul de față despre marketing, așa că descoperă pe propria răspundere.
Ce este inclus în HubSpot?
După cum spuneam, principalele arii ale acestui software sunt:
- CRM (Customer Relationship Management)
- Marketing
- Vânzări
- Suport
- Creare Website (Content Management System, sau CMS)
Să le luăm pe rând și să vedem ce este inclus în fiecare:
CRM
După cum spuneam, partea de CRM este baza tool-ului HubSpot, în jurul căruia restului uneltelor funcționează. Lucrurile pe care le poți face cu ajutorul lui sunt:
- Poți face gestionarea contactelor
- Poți ține evidența companiilor (dacă ești afacere B2B)
- Poți face formulare prin care să le reții adresele de e-mail
- Poți observa activitatea contactelor pe site-ul tău
- Ai o căsuță a conversațiilor
- Poți trimite e-mailuri interne
- Îl poți integra cu woocommerce pentru a capta toate comenzile și în HubSpot (îți voi spune mai încolo cum poate fi acest lucru util)
- Poți oferi suport tehnic clienților.
Marketing Hub
Este de departe cel mai complex aspect al instrumentului HubSpot.
Include toate uneltele necesare pentru a crea și rula campanii de marketing, pentru crearea de conținut, și pentru a converti vizitatori în prospecți și apoi în clienți.
Câteva dintre lucrurile pe care le poți face în această parte sunt:
- Îți poți gestiona articolele pe blog și poți crea conținut pentru acesta
- Poți crea pagini de produs (Landing Pages)
- Ai unelte de SEO care te pot ajuta cu cercetarea cuvintelor cheie
- Îți poți face strategia de Social Media și poți programa postări pe acestea
- Îți poți planifica strategia de conținut
- Poți chiar să îți gestionezi diferitele tool-uri de Ads cum ar fi Google Ads sau Facebook Ads cu ajutorul integrărilor HubSpot
- Poți scrie e-mail-uri și le poți automatiza
- Poți crea butoane și chemări la acțiune cum e ăsta:
- Poți crea chatbots pentru site-ul tău
- Poți crea formulare pentru site-ul tău
Sales Hub
Acesta este centrul care se ocupă de vânzări. Deși nu la fel de vast ca cel de marketing, și acesta are niște caracteristici foarte folositoare:
- Poți urmări când au fost trimise și deschise e-mail-urile tale
- Poți integra tool-ul cu Gmail
- Poți face automatizări ale sarcinilor echipei de vânzări
- Poți crea secvențe de e-mail-uri cu ajutorul automatizărilor
- Poți efectua chiar și apeluri vocale
Uite și un exemplu, ca să înțelegi mai bine cum funcționează
Ne vom uita la drumul pe care George, un personaj imaginar, îl parcurge de la a fi un complet străin la a deveni un client fidel. În paranteză vom pune unealta HubSpot pe care am folosit-o la fiecare pas pe care el îl face în drumul lui.
1. George ajunge în urma unei căutări Google pe Blogul tău și citește mai multe articole (Blog)
2. După un timp descoperă pagina unde îi oferi un e-book (Landing Page) care îl interesează
3. Pe acea pagină, el trebuie să completeze un formular de contact (Forms) pentru a putea descărca e-book-ul.
4. Acum că ai e-mailul lui, îl poți integra într-o automatizare care îi va oferi informații folositoare despre produsele tale (Workflows, E-mail)
5. Intră pe site-ul tău pentru a adresa o întrebare comună despre produsele sau serviciile tale și este întâmpinat de un chatbot programat să răspundă fix la astfel de întrebări
6. În final, George se hotărăște și face prima achiziție.
7. În momentul acesta, are o altă nedumerire mai specifică despre produs și pune o întrebare echipei de vânzări cu ajutorul live chat-ului.
8. Experiența lui a fost 99% pozitivă, așa că este încântat să le spună și prietenilor tăi despre tine.9
9. Ei sunt curioși așa că îți vizitează site-ul. Uite așa te-ai făcut cu alți 2 potențiali clienți.
După cum poți vedea, deși HubSpot îți pune la îndemână uneltele necesare pentru a face toate aceste lucruri, dacă vrei să ai și rezultate este important să ai cunoștințe de inbound marketing, pe care să le poți pune în aplicare cu ajutorul acestui instrument.
Dacă tot am ajuns la acest subiect hai să vedem un pic și ce este acest inbound marketing mai exact.
Folosește-te de Inbound Marketing pentru a profita cât mai mult de ceea ce îți oferă HubSpot.
Termenul de inbound marketing a fost inventat chiar de fondatorul și directorul companiei HubSpot, la începutul anilor 2000. El se referă la toate eforturile de marketing ce se concentrează pe atragerea potențialilor clienți, interacțiunea cu ei, și încântarea lor.
De aici și etapele din inbound marketing: Attract, Engage, Delight.
Dacă ar fi să ne luăm după pașii despre care vorbeam mai sus, cei pe care îi face George, primii 3 fac parte din etapa atracției, următorii 3 din etapa interacțiunii, iar ultimii p fac parte din cea a încântării clienților.
Mai multe despre inbound marketing poți învăța aici, dar și pe blogul oficial HubSpot.
De ce la SMARTERS suntem îndrăgostiți de HubSpot
Adevărul e că nici nu este foarte greu să îți placă HubSpot.
În primul rând, totul este într-un loc, așa că nu trebuie să vânăm 1029375875 de instrumente, fiecare pentru o sarcină anume. De la SEO la Blog, e-mail marketing, automatizări, formulare și chemări la acțiune. Totul este într-un singur loc.
Al doilea motiv este unul despre care am și uitat să menționez în restul articolului: este al naibii de ușor să faci tracking cu ajutorul acestui tool. Setup-ul inițial nu este dificil, datele sunt prezentate vizual simplu și concis. 10/10
Este HubSpot instrumentul potrivit pentru tine sau afacerea ta?
Pe scurt, dacă nu este prima oară când auzi de inbound marketing, sau dacă ți se pare interesant și vrei să dedici timp pentru a învăța metodologia inbound, HubSpot este mai mult decât potrivit pentru tine. Îți recomand să încerci varianta gratis prima oară, care deși este limitată, este totuși robustă în comparație cu alte tool-uri gratis existente.
Și nu, nu ne referim doar la un trial gratis. Varianta de bază HubSpot este complet gratis și o poți încerca aici.

Dar eu am afacerea bazată în România. Pot folosi HubSpot și aici? Mă afectează cu ceva?
Absolut deloc! Nu există nicio diferență sau vreo limitare pe care cei de la HubSpot o pun când vine vorba de regiune. Tot ce îți recomand este să stăpânești binișor limba engleză și să fii dispus să înveți cât mai multe despre inbound marketing.
Iar dacă ai o companie sau un startup cu ceva experiență și cu un flux stabil de venituri, s-ar putea ca HubSpot să fie exact elementul ce va completa armonios întregile tale eforturi de marketing.
În loc de concluzii:
Hubspot este un instrument complex de marketing, dar care poate să facă mult mai mult decât atât.
Noi la SMARTERS îl folosim de peste 2 ani și nu ne-a dezamăgit niciodată, ba mai mult de atât, între timp am devenit chiar și parteneri oficiali HubSpot în România. Deci în opinia noastră, el își merită toți banii, și chiar recomandăm să-l încerci.
PS: Dacă îți place conținutul nostru și cu ce ne ocupăm, atunci intră aici și vezi cum poți avea acces instant la toate strategiile noastre!