Acest articol este despre trendurile tehnologice care vor genera următoarele idei de afaceri de 1 miliard de dolari.

Voi încerca în primul rând să explic pe scurt aceste forțe tehnologice și apoi să vedem cum acestea vor influența mediul de business și ce tipuri de idei de afaceri cu potențial pe viitor pot fi generate pornind de la ele. — 

Aproape în fiecare an, o dată cu venirea iernii, glumim că „autoritățile vor fi luate pe nepregătite”. Și tot așa, an de an, parcă aceștia se ambiționează să ne dea dreptate. Dar dacă și noi, antreprenorii, suntem pe punctul de a face aceeași greșeală? 

Acum 20 de ani, când vorbeai despre inteligență artificială, mașini care se conduc singure sau roboți care înlocuiesc oamenii, ceilalți te puteau întreba pe bună dreptate ce film SF ai văzut. Însă, ceea ce acum mai puțin de două decenii ținea de științifico-fantastic, astăzi este la fel de real precum cafeaua sau ceaiul pe care le-ai băut de dimineață.

Inteligența artificială, nanotehnologia și lucruri cărora le dai print de pe computer și apar reale în fața ta sunt deja aici și stau la baza afacerilor viitorului. 

Și acesta este doar începutul. Mai jos voi prezenta câteva trenduri în tehnologie care cred eu că vor influența masiv mediul de business și viața noastră de zi cu zi. Scopul este să înțelegem mai bine aceste tehnologii, cum putem reacționa și ce idei de afaceri putem genera pornind de la acestea. 

Dar, mai înainte, cred că ar fi bine să înțelegem cum am ajuns aici și de ce rata schimbării în tehnologie e atât de mare.

Intră în scenă legea lui Moore

Acum mai bine de 50 de ani Gordon Moore, CEO-ul Intel din acea vreme, observa că o dată la 2 ani numărul tranzistorilor dintr-un circuit se dubla. Cu alte cuvinte, performanța cipurilor și a procesoarelor se dubla din doi în doi ani.

Acesta a formulat această observație sub forma unei legi iar timpul a dovedit că avea dreptate și aceasta continuă să fie respectată, chiar și în ziua de azi. Ce nu a anticipat acesta însă, e faptul că aproape tot ce ține de tehnologie, și în special tehnologia informației, tinde să respecte această regulă. Așa s-a născut legea lui Moore. 

Ca să vedem aplicațiile sale în viața de zi cu zi nu trebuie să mergem mai departe de buzunarul nostru și să luăm în mână telefonul mobil. Știai că smartphone-ul tău are o putere de calcul de 50 de ori mai mare decât cea a rachetei care a ajuns pe lună? 

Sau că prima mapare a întregului ADN uman, adică structura care stă la baza existenței noastre, a durat 13 ani să se întâmple și a costat 2.7 miliarde de dolari?

Ei bine, astăzi oricine își poate mapa ADN-ul pentru o sumă care nu depășește 1.000 de dolari. Această reușită deschide posibilități incredibile pentru viitor precum tratatea cancerului și crearea de medicamente adaptate 100% nevoilor fiecărui individ. 

Hai să vedem și alte tehnologii care ne vor influența major viața în următorii ani și îți pot da următoarea idee de afacere de viitor. Citește și: Primul ghid de Growth Hackign Marketing din România

1. Inteligența artificială ca sursă de idei de afaceri

Probabil primul lucru la care te gândești atunci când auzi de „inteligență artificială” este robotul din Terminator care s-a întors în timp să se asigure că rasa umană va fi distrusă și lumea cucerită de către mașini. 

Dar poți sta liniștit. Inteligența artificială din ziua de astăzi se referă mai mult la „machine learning”, la puterea programelor de a învăța. Aproape tot software-ul din ziua de astăzi se bazează pe faptul că în prealabil un om l-a programat cum să acționeze în funcție de situație. Dar programarea tuturor probabilităților este… imposibilă.

De cealaltă parte, inteligența artificală înseamnă că un program este în stare să învețe singur și să se adapteze. Dacă îi arăți unui program inteligent o cantitate enormă de poze cu pisici, acesta va ajunge ca pe viitor să poată să identifice de unul singur o pisică. 

Ei bine, ceea ce acum 10 ani ținea de filme de acțiune și ficțiune, astăzi este o realitate. Probabil că nu știai, dar interacționezi zi de zi cu inteligența artificială. Fie cauți ceva pe Google sau intri pe Facebook, ceea ce vezi este într-o anumită măsură influențat de către inteligența artificală. Rezultatele motoarelor de căutare sau ceea ce vedem în news feed-ul nostru au la bază o mulțime de factori, printre care și comportamentul nostru din trecut, lucrurile cu care am interacționat sau pe care le-am căutat. Astfel, aceste companii (Google și Facebook) încearcă și reușesc să ne ofere lucruri care ne interesează, lucruri selectate cu ajutorul inteligenței artificiale. 

Se știe de mult că mașinile celor de la Google se conduc singure, dar acum avem și automobile de masă și care fac exact acest lucru. Video-ul acesta cu un șofer adormit la bordul unei mașini Tesla care continua să meargă spre destinație a făcut înconjurul planetei.

Ce idei de afaceri poate genera inteligența artificială?

Aceasta nu este doar la îndemâna giganților din tehnologie. Aproape oricine poate beneficia de miliardele de dolari investite în dezvoltarea acestui domeniu.

Mai mulți giganți precum IBM, Google sau Facebook au făcut o parte din tehnologia lor Open Source. Cu alte cuvinte, poți conecta aplicația sau programul tău la inteligența lor artificială și beneficiezi de puterea acestuia de învățare. 

De asemenea, există o mișcare pornită de Elon Musk (Tesla, SpaceX) și Sam Altman (Y Incubator) ce vrea să facă inteligența artificială Open Source și să o facă disponibilă oricui. Potențialul aici este enorm. Ca oameni, avem o putere limitată de a analiza date, de a citi printre rânduri și de a vedea trendurile. Dar un program nu obosește niciodată.

Tot ce trebuie să faci este să-i dai cantități enorme de date și acesta le va analiza și îți va spune ce se întâmplă. Preconizez că pe viitor va apărea un nou model de business: inteligență artificială + altceva. 

Antreprenorii cu inițiativă vor lua pe rând industriile existente, le vor îmbina cu inteligența artificială și astfel vor genera idei noi de afaceri care vor aduce rezultate de zeci de ori mai bune decât concurenții lor.

Să luăm doar câteva exemple de idei de afaceri noi:

Inteligență artificială + educație ca idee de afacere. 

Imaginează-ți un copil care are propriul lui tutore inteligent și care primește informații 100% adaptate pentru nevoile lui. Atunci când „tutorele” îl va întreba pe copil dacă a înțeles ceva, și acesta spune da, dar limbajul lui nonverbal spune altceva, acest tutore poate interpreta datele și să mai insiste pe subiect. Să nu mai spunem că poate accesa toate informațiile disponibile pe internet și să răspundă copilului la orice întrebare. Inteligență artificială + agricultură ca idee de afacere. 

Cum ar fi dacă în perioada în care se plantează culturile fermierii ar putea avea acces la toate datele despre cum va fi vremea anul acela, ce tendințe sunt la nivel continental și internațional, ce schimbări economice au loc și le va fi recomandată o recoltă ținând cont de mii de criterii?

 Inteligență artificială + managementul resurselor umane ca idee de afacere.

Cum ar fi dacă managerul de resurse umane sau CEO-ul ar beneficia de un asistent care să analizeze toate datele despre toți angajații și să-i spună că angajatul Gigel reacționează mai bine la laudă decât la critică, faptul că lucrează mai bine cu Andrei și Ioana și că este cel mai bun la un anumit tip de taskuri? 

Inteligență artificială + sănătate ca idee de afacere. Cum ar fi dacă seara când ajungi acasă să ai un email primit de la asistentul tău personal care să îți spună că cel mai probabil săptămâna viitoare vei răci și să iei pastilele X și Y (după ce consulți și medicul, bineînțeles). Tot ce a avut nevoie a fost să interpreteze datele de la brățara de fitness pe care o porți. Utilizările sunt nelimitate. Softul tău de facturare te poate avertiza despre clienții  rău platnici și să ai grijă cum manageriezi fluxul de numerar. Sau te informează că miercuri dimineața ai cele mai slabe vânzări și că ar trebui să încerci o campanie de marketing?

 Companiile conștiente de această tehnologie vor beneficia de mult mai multe informații despre business-ul lor și mediul înconjurător, iar asta îi va ajuta să se distanțeze enorm față de concurență. Citește și: Vrei un plan de marketing? Uite aici o alternativă mai bună (cu model inclus)

2. Printarea 3D ca sursă de idei de afaceri de viitor

Îmi amintesc când eram mai mic și mă uitam la Star Trek, mâncarea acestora era creată pe loc. Doar mergeai la un fel de robot, îi spuneai ce vrei, și mâncarea apărea gata în fața ta. Ei bine, această imagine e foarte aproape de realitate astăzi.

Pe lângă primul hamburger cu carne care nu provine de la un animal, astăzi putem avea în realitate lucruri pe care le desenăm pe computer și apoi le printăm. Imprimantele 3D, cunoscute și ca manufacturare prin adăugare, practic crează în realitate (3D) designuri digitale.

Mai exact, spre deosebire de imprimantele cunoscute cu care imprimăm text și imagini, acestea nu împrăștie cerneală doar pe 2 dimensiuni (sus-jos, stânga-dreapta), ci au puterea de a adăuga straturi unul peste celălalt. Chiar și în România avem o companie care s-a folosit de această nouă dezvoltare tehnologică și acum ideea de afacere s-a transformat într-o companie care crează imprimante 3D.

Am văzut în fața ochilor mei cum au prins viață diferite jucării sau vaze. Marea majoritate a imprimantelor din ziua de astăzi lucrează cu un fel de plastic, care este de fapt făcut din amidon de porumb, deci este eco friendly. Dar în SUA de exemplu, au reușit deja să imprime 3D chiar și organe umane sau în Olanda să construiască poduri. 

Este un domeniu încă la început de drum, dar deja începe să fie adoptat de marile companii de producție care trebuie să realizeze machete și concepte, iar cu timpul vor deveni un produs de masă.

Imaginează-ți impactul imprimantelor 3D asupra vieții noastre.

Câte vieți vor fi salvate pentru că nu mai trebuie să așteptăm pentru ca un donator să fie disponibil? Sau, spuneam mai sus despre emailul care te va anunța că vei răci.

Ei bine, atașată va fi și rețeta unor pastile care țin cont de codul tău ADN și va adresa problema exact cum e nevoie, fără a provoca și efecte adverse. Pe termen scurt, cred că cea mai afectată industrie va fi cea manufacturieră și este loc pentru foarte multe idei de afaceri care să disrupă această industrie.

 Astăzi, dacă vrei să creezi o anumită piesă ai în principiu 2 opțiuni: fie o creezi manual, dar costul poate fi extrem de ridicat, fie mergi la o firmă de producție unde, pentru a fi rentabil trebuie să creezi un număr mare de piese. Problema cu modul în care se produc piese în ziua de astăzi este că majoritatea se bazează pe injecție sau matrițe.

Aceasta înseamnă că trebuie să creezi o formă care te ajută să creezi piesele (să le tai, decupezi etc.) sau în care poți injecta materiale (plastic, metal).Doar că o astfel de matriță este extrem de scumpă. Însă cu o imprimantă 3D trebuie doar să creezi sau să descarci designul de pe internet (da, deja există așa ceva) și apoi să o printezi.

Mă aștept ca, așa cum momentan avem copy center-uri, cu timpul va apărea ideea de afacere a unor Print Centere 3D unde mergi și îți creezi produsele pentru un cost minim. Această tehnologie va crea un val enorm de schimbări și va permite tuturor celor care momentan nu își permit costurile producției în serie să vină cu idei noi pe piață, să creeze și să testeze concepte.

Apropo, s-a stricat o piesă la mașină? Nicio problemă, mergi la copy center și printezi una nouă. La nivel geopolitic această tehnologie va avea impact major, și noi trebuie să ținem cont de el. Dacă momentan în prezent există o tendință a marilor companii să externalizeze producția către alte țări unde costul cu personalul este redus, acestea se vor putea întoarce acasă cu producția pentru că vor avea o armată de imprimante care să creeze piesele de care au nevoie, fiind nevoiți doar să creeze designul și să asigure mentenanță. 

Dacă noi, ca țară, am mizat și continuăm să mizăm ca avantaj competitiv pe costul redus al forței de muncă, acesta va dispărea cu timpul. Dacă nu suntem pregătiți, „vom fi luați pe nepregătite” ca și autoritățile iarna. Citește și: Mixul de marketing revizuit: ce ar trebui să facă marketerii în 2017

3. Conectivitatea: internet of things, senzori, acces la internet – ca sursă de idei de afaceri de impact

Cei mai bătrâni dintre noi „adică 23+ ani” își mai amintesc ce însemna să te conectezi la internet la început: o treabă extrem de greoaie numită dial-up, care însemna că telefonul fix nu mai funcționa, totul mergea greoi și era extrem de scump. Dar hey, aveam MIRC! 

Compară această realitate de acum 10-15 ani cu faptul că astăzi poți să postezi un selfie din vârf de munte sau, tot de acolo, să te vezi prin video cu prieteni din Statele Unite. Și acesta este doar începutul. Până în 2020 vor fi conectați la internet mai bine de 5.5 miliarde oameni, cu 2 miliarde mai mult decât în prezent. 

Aceste 2 miliarde de oameni vor contribui și ei la economia globală, vor reprezenta o nouă voce în discuțiile despre ce se întâmplă cu planeta dar de asemenea și 2 miliarde de creiere care pot încerca să rezolve probleme și crea noi afaceri. 

Există cercetări care arată că o creștere a conectivității într-o țară cu 10% se traduce printr-o creștere a PIB-ului cu 1.4%. Posibilitatea de a intra în legătură și de a ne conecta cu mai mulți oameni ne va permite să găsim mai ușor alte persoane pasionate de aceleași lucruri ca noi și să lucrăm împreună pentru anumite scopuri. 

Probabil ai văzut că există o explozie a dronelor în ziua de astăzi. Ei bine, un rol important în scăderea costurilor producției acestora l-a avut o comunitate a pasionaților de această temă DIYDrones, unde s-au creat schițe, s-a făcut schimb de informații și s-a colaborat pentru a crea o dronă a cărei preț poate coborî și sub 20 de dolari. 

Cum ne putem folosi la maximum de faptul că tot mai mulți oameni vor fi conectați la internet? Ce idei de afaceri putem genera pornind de la acest lucru? În primul rând, să fim conștienți că, pe lângă faptul că vom cumpăra tot mai mult online, vom fi și mai mulți cei care vom cumpăra. Fie că vorbim de persoane din Africa sau dintr-un sat mai retras din România, în curând aceștia ni se vor alătura online și vor avea anumite nevoi de îndeplinit. 

De asemenea, fiind din ce în ce mai conectați, ne va fi mai ușor să găsim oameni cu aceleași pasiuni sau vise ca noi, alături de care putem construi lucruri noi. Pe lângă acești noi oameni care ni se vor alătura online, tot până în 2020 peste 75 de miliarde de dispozitive vor comunica între ele și vor face schimb de date prin intermediul internetului.

Frigiderul tău să-ți comande singur bere când „vede” că mai ai doar puțină? Mai aproape decât crezi. Astăzi încă trebuie să apeși un buton, dar în curând va dispărea și acesta. Industria Internet of Things, despre care mulți spun că este noua revoluție industrială, este deja într-o creștere exponențială și aici iarăși sunt multe oportunități de idei de afaceri. Doar în următorii 5 ani în această industrie se vor cheltui 6 trilioane de dolari.

Cred că asta se scrie 6.000.000.000.000$. Giganții din domeniul tehnologic deja investesc masiv aici. Noi trebuie doar să venim cu soluții foarte nișate pentru diferite probleme pe care aceștia le au. Un exemplu bun este Amazon Echo, o soluție de smart home prin care poți controla doar cu vocea multe aspecte ce țin de casa ta, de la lumină, la muzică etc. Pe lângă astfel de soluții generale putem veni cu aplicațiile noastre, cu ideile noastre de afaceri. 

În general, trebuie doar să ne uităm la dispozitivele cu care pierdem timp astăzi, să le conectăm la internet și să le creăm un program prin care să le eficientizăm munca și deja avem o multitudine de idei de afaceri.

Senzorii vor face orice mai deștept și vor permite apariția unor afaceri noi.

Costul senzorilor a scăzut foarte mult în ultimii ani astfel încât și afacerile „offline” să poată deveni mai inteligente. Ai intrat într-un anumit magazin de haine?

Uite că pe telefon ai primit un mesaj despre cămașa pe care ți-ai dorit-o și care astăzi e la reducere! Beacon-uri care deja sunt instalate în mall-uri și shopping center-uri permit vendorilor să creeze o experiență personalizată pentru fiecare dintre noi.

Aceasta nu mai este doar o idee de afacere potențială, este o realitate. Pe lângă partea de comerț, acești senzori vor influența aproape fiecare aspect al vieții noastre. De exemplu, se așteaptă ca în 2017 să se finalizeze un dispozitiv care îți încape în palmă și care are capacitatea de diagnosticare a 16 boli/condiții medicale.

Asta da idee de afacere în domeniul medical. Și mai e loc de multe altele! Doar gândește-te la domeniul în care activezi și cum senzorii te pot ajuta să-ți faci treaba mai bine și deja ai mulți potențiali clienți care au nevoie și ei să li se rezolve problema.

Cei din marketing sunt printre primii care se folosesc de această nouă tehnologie, ca de obicei. Citește și: Content Marketing: Cum să-ți crești afacerea oferind valoare oamenilor

Intră GRATUIT in comunitatea SMARTERS Marketing Hackers de pe Facebook unde poți face schimb de idei cu alți marketeri și antreprenori.

4. Roboții și noile idei de business

Când vorbesc de roboți nu pot să nu mă gândesc din nou la Terminator. Și videouri de genul acesta nu ajută 🙂

Robotica stă la intersecția a mai multor tehnologii exponențiale printre care inteligența artificială și senzorii. Deși probabil vor mai dura câțiva ani până ce roboți ca cei din videoul de mai sus vor încerca să cucerească lumea (glumesc!), aplicațiile roboticii deja influențează industriile din ziua de astăzi. De exemplu, cei de la Amazon folosesc niște roboți mici și drăguți pentru a transporta produsele din depozit către ambalare și apoi să fie trimise către noi. 

Principalul avantaj al roboților este că pot înlocui oamenii în meseriile repetitive.

În ultimii zeci de ani Europa și SUA au mutat producția în China. Dar apoi, o combinație dintre creșterea costurilor cu personalul și a celor de transport a determinat producătorii chinezi să investească în robotică, iar acest lucru va continua. Foxconn, un gigant în tehnologie a anunțat că va înlocui 1.000.000 de muncitori cu roboți.

Deși aceasta nu s-a întâmplat încă, pentru că la momentul anunțului în 2011 roboții nu erau încă pregătiți să lucreze cot la cot cu oamenii când venea vorba de sarcini mai complicate, dezvoltarea inteligenței artificiale permite acest lucru tot mai mult.

Astăzi un robot care poate chiar să treacă și ața prin ac nu costă mai mult decât o mașină. Știu, știu, mulți veți spune că acest lucru va lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă. Și nu spun că impactul social nu trebuie luat în seamă, pentru că va fi pe măsura celui al revoluției industriale. 

Dar cred că aceste evoluții tehnologice vor fi un mare plus pentru umanitate pentru că vor elibera o masă imensă de oameni de la taskuri repetitive și simple și le va permite acestora să se concentreze pe lucruri mai creative și aceștia pot veni cu idei noi, de afaceri sau nu, prin care să rezolve alte probleme pe care umanitatea le are.

Cum ne putem folosi noi de acest trend în materie de robotică?

În primul rând, să înțelegem că a fi cel mai ieftin e foarte riscant. Dacă nu avem deja roboți care să scadă masiv costurile de producție, fie ne găsim altă propunere de valoare, fie achiziționăm acei roboți, dar afacerile și ideile de afaceri bazate pe forța de muncă ieftină are trebui să își reconsidere poziția. 

Când e vorba de robotică, aici este foarte important și pentru clasa politică să înțeleagă impactul potențial. Aceștia trebuie să țină cont de acest trend atunci când iau decizii în materie de geopolitică și i când se gândesc la viitorul țării noastre și poziționarea în raport cu restul lumii. 

Citește și: Cele mai bune Strategii de Marketing Online pe care să le încerci anul acesta

5.Biogenetica și nanogenetica – ideile de afaceri ale viitorului

Nemurirea a fost mereu unul din cele mai mari vise ale umanității. De mii de ani oamenii visează la eternitate și la a deveni imuni la trecerea timpului. Nu am ajuns acolo, și probabil nici nu vom ajunge vreodată, dar nivelul la care am ajuns să ne cunoaștem și să ne putem modifica propriul corp promite posibilități incredibile pentru viitor și poate genera idei de afaceri extraordinare.

Înțelegând procesele informaționale care stau la baza vieții, începem să învățăm să ne reprogramăm propria biologie, să reușim eliminarea bolilor, expansiunea potențialului uman și prelungirea radicală a speranței de viață”. Ray Kurzweil – The Singularity Is Near

Genetica ne va permite să ne reprogramăm propria biologie și nanotehnologia ne va permite să manipulăm materia până la scară atomică.

Împreună, acestea anunță trecerea la un cu totul alt nivel a unor domenii ce țin de corpul uman. Încă din 1975, de la Conferința Asilomar am început să dezbatem etica din spatele modificării geneticii corpului uman.

Deși „ce, cum și dece”-urile ingineriei genetice încă sunt discutate, am făcut progrese exponențiale în ultimii ani. Spuneam și în introducere de maparea ADN-ului uman. Această reușită care deja este disponibilă comercial ne permite fiecăruia dintre noi să ne cunoaștem mult mai bine corpul.

Când un medic îți va spune „soluție 100% personalizată”, nu va mai fi doar un text de marketing ci o idee de afacere reală. Câteva din inovațiile majore pe care le-am reușit în ultimii ani și de care ai putea să te folosești sunt:

  • Bioprintare 3D – Organe ce pot fi imprimate sunt mai aproape de realitate decât oricând. Câteva reușite precum printarea 3D a unor vase de sânge „vii” sau transplantarea unei glande tiroide bioprintate pentru un șoarece ne arată că viitorul e mai aproape decât credem.
  • Maparea genomului uman pentru 1000$ – Prima mapare, în 2003, a costat 2.7 miliarde$. Noua generație de mașini pot mapa 18.000 de ADN-uri pe an, pentru 1.000$ fiecare.
  • Editarea genomului uman – Despre CRISPR/Cas9 se vorbește ca și ceva magic în știri, și pe bună dreptate. Această tehnică permite oamenilor de știință să modifice AND-ul unor celule vii și poate fi ceea ce aveam nevoie pentru tratarea bolilor la nivel genetic.
  • Țesut crescut în laborator – O echipă de cercetători de la Universitatea Duke a anunțat că a reușit să crească un mușchi în laborator care răspunde la impulsuri electrice, semnale biochimice și medicamente exact ca și un mușchi din corpul nostru.

— Tot ce am scris mai sus este pe de o parte entuziasmant, pe de altă parte puțin de speriat. Mereu a fost greu să prezici impactul pe care o nouă tehnologie îl va avea asupra umanității dar, la urma urmei, singurul lucru care nu se schimbă este chiar schimbarea. 

Am scris acest articol având în gând antreprenorii români. Aceste dezvoltări tehnologie vor da naștere multor idei de afaceri în viitor și unor companii care vor valora zeci de miliarde de dolari. Mi-aș dori ca unele dintre ele să pornească din România. 

Un lucru este clar însă. Limitele a ceea ce este posibil s-au mutat mai mult înspre ceea ce era SF până nu demult. Citește și: Growth Hacking: Cum să crești vânzările oricărei afaceri

Iar dacă vrei să pornești o afaceri și să nu mai treci prin provocări și eșecuri, intră pe acest link pentru că am creat ceva special pentru tine.