Să învețe marketing e considerat un „rău necesar” de mulți antreprenori și pe bună dreptate.

E văzut ca „rău” pentru că antreprenorii deja au o mulțime de responsabilități cu care trebuie să jongleze. În special cei care au un background creativ sau tehnic și care poate nu au o înclinație spre business sau vânzări îl consideră așa.

Pe de altă parte e „necesar” fiindcă… fără vânzări nu există compania.

În restul articolului ne concentrăm partea de „necesar”. 

Pentru că, indiferent de preferințele personale sau punctele tale forte, e un aspect esențial pentru orice business de succes și dacă nu investești timp și efort, poate rezulta într-o mulțime de oportunități pierdute și încasări scăzute.

1. Marketingul te ajută să pornești și să faci roata să se învârtă

Fondatorul unei companii are două roluri principale: (1) crearea produsului ori a serviciului și (2) vânzările, sau partea comercială.

Dacă citești aceste rânduri, înseamnă că ți l-ai asumat și rezolvat pe primul.

Însă dacă nu ai un alt co-fondator care să se ocupe de al doilea, trebuie să ți-l asumi tu, cel puțin temporar.

De ce?

Agențiile și angajații buni sunt scumpi și greu de găsit. Cei începători nu pot aduce rezultate rapid și au nevoie de mentorat de la cineva cu experiență.

Dacă nu ai un buget de investiție sau un profit pe care să-l redirecționezi spre partea aceasta, trebuie să investești cealaltă resursă pe care o aduci la masă: timpul.

Dar stai liniștit, asta nu înseamnă încă un „job” full time și nici nu trebuie să o faci pentru totdeauna. 

Vei vedea și mai jos, marketingul devine mai puțin tehnic, deci îl poți face în câteva ore pe săptămână. Și nici nu trebuie să o faci pentru totdeauna, ci până ai destul rulaj încât să angajezi pe cineva bun sau să externalizezi partea asta.

Iar dacă acum ești la început și știi cum să obții clienți, poți aduce primele vânzări care sunt sângele vital al companiei și care îți vor permite să angajezi sau să delegi și să te eliberezi de taskurile pe care nu îți dorești să le faci.

2. Nimeni nu-ți cunoaște clienții la fel de bine ca tine

Înțelegerea clienților a fost și va rămâne mereu un factor cheie pentru succesul marketingului.

Și nimeni, mai ales cât compania e încă relativ mică, nu-i va cunoaște la fel de intim ca tine.

  • Care sunt provocările care declanșează decizia de cumpărare.
  • Care sunt beneficiile finale pentru care cumpără produsul sau serviciul tău.
  • Ce obiecții la cumpărare au.

Sunt lucruri cu care probabil ești deja destul de familiar.

Dacă le folosești în marketing, vei face vânzările să explodeze (în sens bun).

Unui angajat sau agenții îi va lua ceva timp să le înțeleagă la fel de profund. Sau poate niciodată nu o vor face la același nivel de înțelegere ca tine, mai ales dacă interacționezi des cu clienții.

În plus, făcând marketing vei ajunge să-ți cunoști clienții chiar și mai bine decât îi cunoști acum, iar asta te poate ajuta în alte zone ale business-ului, cum ar fi dezvoltarea produselor sau serviciilor.

3. Vei putea face produsele mai „marketabile”

Cele mai ușor de promovat produse sunt cele gândite pentru a fi ușor de vândut

Cele pe care atunci când trebuie să le vinzi se simte ca și cum ai rostogoli un bolovan la vale. Doar îi dai un ghiont și se mișcă.

Cele care sunt gândite în spatele ușilor închise ale unui birou, departe de clienții finali, de obicei se simt ca și cum ai împinge acel bolovan în sus pe un deal.

Un produs bun, care este gândit pentru a fi ușor de vândut (simplu de înșeles și utilizat, poziționat corect, cu o audiență și beneficii clare) este ca și combustibilul pentru rachetă. Se aprinde instant și ard tare.

Marketingul este la urma urmei competența de a face oamenii să cumpere. Este un mindset care iese din sfera „campaniilor” sau „reclamelor” .

Primul moment în care ar trebui să înceapă munca de marketing este chiar de când este gândit produsul sau serviciul.

4. Dacă știi marketing, vei ști cum să alegi și manageriezi mai bine pe cei cărora îl delegi

Nu trece zi să nu văd pe un grup de Facebook un antreprenor care se plânge de rezultatele promovării, fie că lucrează cu o agenție, fie că are pe cineva angajat.

De cele mai multe ori, problema e că cel sau cei responsabili de marketing nu și-au făcut treaba.

Dar apoi vine întrebarea: pe ei cine i-a angajat? 🙂

Dacă înțelegi principiile de bază ale marketingului și ai experiență la firul ierbii, asta te va ajuta:

  • Să definești mai bine obiectivele persoanei/agenției angajate;
  • Să îți dai seama dacă știu despre ce vorbesc sau doar spun lucruri citite pe internet;

Și după ce ai ales o persoană sau agenție potrivită, te va ajuta:

  • Să îi ghidezi înspre lucrurile importante pentru business;
  • Să le dai resursele de care au nevoie pentru a avea succes;
  • Să știi cum le măsori munca și să le dai feedback;

Și în cazul agenției SMARTERS, deși de obicei clienții sunt companii care nu mai sunt deloc la început, cele mai bune colaborări au fost când fie fondatorul companiei, fie un angajat înțelegea marketingul online și știa ce să ne ceară sau să ne ajute să stabilim prioritățile.

5. Marketingul este astăzi mult mai puțin tehnic

Dacă acum vreo 10 ani voiai să vinzi online, trebuia să fii o persoană tehnică.

Să înțelegi ce e un „meta tag” sau „meta keywords” și să știi să le adaugi în site. Trebuia să știi programare ca să faci modificări în site.

Astăzi totul este mult mai simplu și mai puțin tehnic. Multe din acele lucruri ori nu mai sunt necesare, ori se rezolvă prin câteva clickuri.

Avem module (pluginuri) care fac automat configurările tehnice sau ne permit să punem un ID și fac toată treaba de măsurare.

Avem constructoare vizuale care ne permit să construim site-uri doar dând click și trăgând elemente.

Platformele de promovare plătită precum Facebook sau Google fac 80% din munca de targetare și optimizare. Fără să exagerez, unele dintre cele mai eficiente campanii sunt setate în modul Click => Click => Next. Orice constrângere sau modificare extra poate duce la scăderea performanței.

Ce contează acum e ce alegem să promovăm (oferta) și ce mesaje și creative le dăm. Lucruri pe care tu le înțelegi cel mai bine.

6. Învățatul e mult mai accesibil

Mai ales în urma COVID-19, industria de educație în marketing a evoluat accelerat și în România. Găsești zeci sau sute de companii care oferă educație în marketing, cursuri pe care le poți parcurge online, din confortul casei tale.

Poți învăța de la specialiști și experți care au reușit anumite lucruri profesional și acum au ajuns într-o etapă a carierei lor în care vor să dea mai departe (sau nah, să facă un ban extra).

Această ofertă crescută a făcut ca prețurile să scadă considerabil. Și deși cursurile bune încă costă, apar modele de business de tip abonament care îți oferă acces la o librărie întreagă pentru prețul unei lecții.

Și dacă nu ești mulțumit cu oferta autohtonă, nu te împiedică nimic să participi la cursuri susținute de un polonez, un german sau un american. Tot în fața propriului laptop stai.

7. Și știi ce? S-ar putea să ajungă să îți placă

Am întâlnit des antreprenori care au învățat marketing pentru că era un „rău necesar”, fie nu-și permiteau să angajeze pe cineva bun care să facă asta sau nu găseau persoane ori agenții care să și livreze rezultate.

Așa că s-au pus ei să învețe.

Și au ajuns „să-i prindă” marketingul și să continue să-l facă ei, chiar dacă acum și-ar permite să angajeze pe cineva. 

E ceva magic când creezi tu ceva de la 0, punând cap la cap mai multe lucruri învățate, și acel „ceva” face oamenii să cumpere. E un sentiment greu de descris dar extraordinar de puternic.

În loc de concluzii

Deci dacă nu ești mulțumit cu vânzările pe care le ai acum și fie nu-ți permiți, fie nu a fost cu succes delegarea ori externalizarea, s-ar putea ca învățatul marketingul să nu fie un „rău” așa de mare.

La urma urmei va fi un skill cu care vei rămâne toată viața și te va putea deservi pe viitor în moduri neștiute acum, chiar dacă la un moment dat nu vei mai dori să te ocupi tu de el.

Sper că ți-am făcut poftă de învățare!

Toma

P.S. Dacă pare că are sens pentru tine să înveți marketing, s-ar putea să vrei să arunci o privire și peste Marketing Hackers Business Club. Găsești acolo zeci de antreprenori ca tine, care din diferite motive au decis să învețe marketing și acum nu regretă decizia. Mai ales că prețul e modic pentru cantitatea de materiale la care ai acces. Dar nu mă crede pe cuvânt, vezi ce spun alții sau încearcă-l 🙂