Un articol de Larisa Bobescu. Cât durează pentru ca un site sau o pagină să ajungă în topul rezultatelor motoarelor de căutare? Răspunsul scurt la întrebarea asta e: depinde. Sunt mulți factori care intră în joc aici, cum ar fi:

  • cât de puternic este website-ul,
  • ce competiție există (dacă ai foarte multă competiție, timpul să ajungi în top va fi mult),
  • bugetul,  
  • abilitățiile tale etc.

Totuși, oricât de adevărat ar fi acest răspuns, nu este unul satisfăcător. Din fericire, cei de la Ahrefs au realizat un studiu menit să ne ofere întocmai un răspuns la întrebarea „în cât timp mă pot aștepta să ajung în primele rezultate în Google?”. Deci hai să-l explorăm împreună. 🙂

Ce vârstă au paginile care se află în topul căutărilor Google?

Pentru a răspunde la această întrebare, cei de la Ahrefs au adunat 2 milioane de cuvinte cheie selectate la întâmplare, după care s-au uitat la primele 10 rezultate din căutările Google:SEO Cat dureaza sa ajungi in primele rezultate in GoogleDupă cum arată graficul, media vârstei paginilor din top 10 este de peste 2 ani, iar cele care ocupă poziția 1 au aproape 3 ani. De fapt, doar 22% dintre paginile aflate în topul 10 al căutărilor au fost create de un an sau mai puțin. Următorul lucru la care s-au uitat a fost procentul paginilor mai tinere de 1 an și poziția acestora în rezultatele căutărilor prin Google:

SEO Procent pagini sub un an care apar in top 10 Google

Ceea ce arată aceste grafice din nou și din nou e că paginile care ocupă poziții ridicate există de ceva timp. Citește și: Email Marketing: Ghid complet pentru începători

Cât durează pentru ca o pagină să ajungă în topul Google?

Pentru a răspunde la această întrebare, au selectat la întâmplare 2 milioane de pagini care au fost găsite de crawlerii Ahrefs cu un an în urmă. Apoi au urmărit istoria poziției fiecărei pagini pentru cuvintele pentru care apărea în motoarele de căutare, ceea ce a rezultat în:

SEO Influenta autoritatii domeniului asupra urcarii in top 10 Google

(DR – Domain Rating, se referă la autoritatea domeniului Pentru mai multe informații citește și: Ghid SEO pentru începători – Învață cum să-ți promovezi site-ul pe GoogleDoar 5.7% din toate paginile studiate au urcat în primele 10 poziții în rezultatele motoarelor de căutare într-un singur an, pentru cel puțin un keyword. 

Paginile dintr-un website cu un domeniu cu o autoritate mai mare au avut o performanță mai bună decât cele cu autoritate/domain rating  scăzut. Următorul pas pentru ei a fost să-și concentreze atenția asupra acelor pagini care făceau parte din cei 5.7% ajunși în top 10, pentru a vedea mai exact în cât timp au ajuns acolo. 

Majoritatea au reușit să urce în aproximativ 61-182 de zile:

SEO Zile pana cand o pagina a ajuns in Top 10 Google

Acest grafic îți poate da impresia că, în medie, îi ia unei pagini între 2 și 6 luni să ajungă în Google top 10, dar concluzia asta nu e corectă, pentru că graficul acesta reprezintă doar 5,7% din paginile care au ajuns în top în primul an. 

Aproape 95% din pagini au nevoie de mai mult timp ca să o facă. Mai departe, au recalculat numerele, bazându-se pe volumul lunar de căutări:

SEO Pagini in top 10 Google in functie de competitie

Se vede clar din acest grafic că poți să ajungi în top foarte ușor pentru cuvinte cheie cu un volum de căutări scăzut. Pentru cuvinte cheie cu volum mare, durează aproape un an să ajungi în top 10. Cu toate acestea, nu uita că și acest grafic se referă tot la acele 5,7% de pagini norocoase care au ajuns în top 10 într-un an. Majoritatea paginilor nu au aceeași performanță.

 Citește și: 20 de idei de promovare a unui site care funcționează.

Deci, ce înseamnă toate acestea? Cât îmi ia să ajung în primele rezultate ale motoarelor de căutare?

Acest studiu nu a oferit un răspuns clar la întrebarea pusă la începutul articolului, dar nici nu promitea să facă asta. Cu toate acestea, ne-a oferit informații prețioase legate de această temă. Am aflat că aproape 95% din pagini nu ajung în top 10 într-un an de la publicare, iar majoritatea celor norocoase, care reușesc să o facă, le ia între 2-6 luni. 

Din experiența noastră la SMARTERS în ceea ce privește optimizarea SEO, am observat de asemenea că mărimea paginii (numărul de cuvinte) este iarăși un indicator relevant, paginile mai lungi, cele care au în jur de 2000 de cuvinte, au apărut chiar și în termen de o lună în primele rezultate pe căutări specifice. 

Dar, per total, răspunsul la întrebarea „cât îmi ia să ajung în primele rezultate din Google” ține de factori precum nivelul competiției, autoritatea și vechimea site-ului tău. Poate aceste metode de promovare ale unui site te vor ajuta cu inspirație până ce SEO începe să funcționeze 🙂

Saaaaaau poate vrei să înveți cum se folosește Google, Facebook, de la 0 și nu știi de unde să o apuci. Te ajutăm noi cu acest link.