Cum să-ți ții în siguranță contul de Facebook și pe cel de afaceri? - SMARTERS Grow

Trăim într-o lume digitală și conectivitatea noastră constantă la tehnologie ne face vulnerabili la furtul de identitate sau alte informații importante.

Hackerii sunt din ce în ce mai deștepți și se bazează în mare parte pe neatenția sau necunoașterea ta.

Spre exemplu poți accesa din greșeală un link care să îți descarce automat un program keylogger în computer. 

El monitorizează tot ce faci tu, iar apoi trimite hackerului informații precum parole, email-uri, istoric, documente, print screenuri, chiar și date bancare.

Nu este de mirare că în ultimul timp vedem foarte multe postări cu conturi de Ads blocate, bugete cheltuite pe campanii cu produse din alte țări, cheltuieli de sute de ori mai mari și tot așa.

Ca orice hoț de buzunare, și hackerii își doresc același lucru: banii tăi.

Așa că ai aici câteva informații despre cum îți poți ține contul de Facebook, pagina de business și pagina de reclame în afara oricărui pericol. 

Contul de Facebook și pagina de Business

1. Asigură-ți contul de Facebook cu opțiunea de autentificare în 2 factori

Folosește autentificarea în 2 pași, chiar dacă este enervantă.

De cele mai multe ori ea va fi ca un al 2-lea zid de protecție în cazul unui atac cibernetic. 

Adevărul este că o parolă poate fi ușor găsită, cei mai mulți hackeri pot face asta. 

Însă adevărata protecție este autentificatorul în 2 pași pentru că ce hacker poate să-ți umble pe telefon în timp real pentru a vedea codul primit?

Îți trebuie niște competențe foarte bine antrenate și șlefuite pentru a reuși asta, iar în cazul în care nu ai minim câteva zeci de milioane în bancă nimeni atât de priceput nu te va lua în vizor.

Iată ce trebuie să faci: în primul rând activează autentificarea în doi factori, atât pentru tine cât și pentru ceilalți membri ai afacerii tale. 

După ce ai configurat acest pas suplimentar de protecție, va trebui să introduci un cod sau să confirmi încercarea de conectare de fiecare dată când cineva încearcă să acceseze contul de Facebook de pe un computer sau dispozitiv mobil pe care nu îl recunoaște Facebook. 

De asemenea, este foarte bine dacă te înscrii pentru a primi alerte atunci când cineva încearcă să se conecteze de pe un dispozitiv pe care nu îl recunoaște Facebook.

Uite aici care sunt pașii pentru a activa sau a gestiona autentificarea cu doi factori:

1. Accesează Setările de securitate și conectare.

2. Mergi în jos până dai de autentificarea cu doi factori și dă click pe Editare.

autentificare în 2 pași

3. După ce ai apăsat pe Editare/Edit îți va apărea o căsuță unde va trebui să îți introduci parola contului.

Când configurezi pe Facebook autentificarea prin doi factori, ți se va solicita să alegi una dintre cele două metode de securitate:

a. Coduri de conectare printr-o aplicație terță. De regulă Google Authenticator sau Duo. Dacă vei merge pe opțiunea asta va trebui să scanezi un cod QR cu ajutorul aplicației terțe sau să introduci codul dat de Facebook în aplicația terță.

b. Coduri de mesaje text (SMS) pe telefon. Dacă vei merge pe această variantă va trebui să îți introduci numărul de telefon.

Va trebui să ai cel puțin una dintre acestea setate pentru a utiliza autentificarea cu doi factori. 

După ce ai ales autentificarea cu ajutorul unui cod trimis pe telefon sau o aplicație terță de autentificare în cont, vei putea, de asemenea, să configurezi una dintre metodele opționale de mai jos:

– Aprobarea încercării de autentificare de pe un dispozitiv pe care Facebook îl recunoaște.

– Să folosești un cod de recuperare de la Facebook atunci când nu ai acces la telefon. 

– Să folosești cheia de securitate dată de Facebook pe un device compatibil. Vei vedea mai jos ce este o cheie de securitate și cum poți face rost de ea.

Cum faci rost de codurile de recuperare de la Facebook

Cu toții ne-am aflat în situația să nu fim în preajma telefonul atunci când am fi avut cea mai mare nevoie de el. Ce poți face în acest caz?

Aici sunt pașii pentru cei care folosesc interfața nouă de Facebook:

1. Apasă pe săgetuța în jos din colțul din dreapta sus.

Autentificare in pasi- interfata noua facebook

2. Selectează Settings din Settings & Privacy

autentificare in 2 pasi- settings

3. Apasă pe Security and Login

autentificare in 2 pasi

4. În secțiunea Autentificare cu doi factori, dă click pe „Utilizare autentificare cu doi factori”. Este posibil să fie nevoie să reintroduci parola.

autentificare in 2 pasi- cont mai sigur

5. Mergi în jos până la Recovery Codes, dă click pe Setup și apoi Get Codes. Dacă ai configurat deja codurile de recuperare poți de click pe Manage și apoi Show Codes.

recovery codes

Iar aici ai pașii pentru versiunea clasică Facebook:

1. Mergi la Settings, apasă pe Security and Login

2. În secțiunea Autentificare cu doi factori, dă click pe „Utilizare autentificare cu doi factori”. Este posibil să fie nevoie să reintroduci parola.

3. Mergi în jos până la Recovery Codes, dă click pe Setup și apoi Get Codes. Dacă ai configurat deja codurile de recuperare poți de click pe Show Codes.

Poți printa sau nota cele 10 coduri care apar. Vei putea utiliza fiecare cod o singură dată. Dacă rămâi fără coduri sau le pierzi, poți solicita altele noi dând click pe Obține coduri noi/Get new codes

Ce este o cheie de securitate și cum funcționează?

Folosirea cheii de securitate este similară cu utilizarea unei chei pentru a deschide o ușă. 

Iar precum cheia ușii, o cheie de securitate este fizică. Poate părea cam multă bătaie de cap să mai cari încă o „cheie”, însă tu decizi dacă merită sau nu.

După introducerea parolei, poți atinge cheia de securitate fizică în loc să introduci un cod de securitate. 

Reține că aceste chei de securitate funcționează numai cu anumite browsere web și dispozitive mobile, astfel încât va trebui să ai și o altă metodă de autentificare, cum ar fi un telefon mobil sau o aplicație de autentificare terță. Va trebui să ai la îndemână și un stick (acesta va fi cheia de securitate).

Pentru a adăuga o cheie de securitate, va trebui să ai cea mai recentă versiune de Chrome sau Opera. După ce te-ai asigurat de acest lucru va trebui să:

1. Accesează Setările de securitate și conectare de pe pagina ta de Facebook.

2. Mergi în jos pentru a utiliza autentificarea cu doi factori și dă click pe Editare. Ți se poate solicita să reintroduci parola.

3. Accesează cheia de securitate și dă click pe Configurare/Setup.

security key

4. Urmează instrucțiunile de pe ecran.

insert security key

Dacă ai adăugat cu succes cheia de securitate, aceasta va apărea cu numele pe care l-ai dat în secțiunea cheie de securitate.

Dacă ai activat autentificarea cu doi factori și ai adăugat o cheie de securitate, data viitoare când te conectezi pe Facebook de la Chrome sau Opera pe un dispozitiv necunoscut, ți se va cere să atingi cheia de securitate.

Dacă nu ai cheia de securitate sau nu funcționează, poți da întotdeauna click pe „Utilizați o altă metodă pentru a vă autentifica” folosind una dintre celelalte metode de autentificare, cum ar fi un telefon mobil sau o aplicație de autentificare terță.

2. Verifică rolurile și permisiunile din pagină

Asigură-te că te familiarizezi cu diferitele roluri de pagină care există și permisiunile pe care le au. 

Există 6 tipuri diferite de roluri pentru persoanele care gestionează paginile. Când creezi o pagină, devii automat administrator al paginii, ceea ce înseamnă că poți schimba aspectul paginii și o poți publica. 

Doar un administrator poate atribui roluri și schimba rolurile altora.

Nu uita că mai multe persoane pot avea roluri pe o pagină, dar fiecare persoană are nevoie de propriul cont personal de Facebook.

Aici ai un tabel care prezintă cele 6 roluri și ce pot face:

AdminEditorModeratorAdvertiserAnalystJobs Manager

Gestionează rolurile și setările paginii
✔️

Editează pagina și adăugă aplicații
✔️✔️
Creează și șterge postări ca pagină✔️✔️
Trimite mesaje ca pagină✔️✔️✔️

Răspunde și șterge comentariile și postările din pagină
✔️✔️✔️
Elimină și interzice persoane din pagină
✔️✔️✔️
Creează anunțuri, promoții sau postări stimulate
✔️✔️✔️✔️✔️
Vizualizează informațiile/ insights
✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Vizualizează calitatea paginii✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Vede cine a publicat ca Pagină✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Publică și gestionează locuri de muncă
✔️✔️✔️

Activează caracteristicile jobului pentru o postare
✔️✔️✔️

Îți recomand să verifici în mod regulat cine are acces de administrator la pagina ta în setări, iar când adaugi pagina la un Business Manager, este bine să înțelegi permisiunile pe care le atribui. 

Este recomandat să ai mai mulți admin, astfel încât, în cazul în care pierzi accesul la pagină, cineva de încredere te poate ajuta să menții pagina în funcțiune și să o recuperezi.

3. Nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoști

Se pot crea conturi false în încercarea de a manipula oamenii. Acceptarea cererilor de la aceste persoane poate duce la postarea de spam pe cronologia profilului tău și distribuirea cu prietenii. 

De asemenea, aceștia pot să te eticheteze în postări și să trimită mesaje rău intenționate către tine și persoanele tale de contact.

Nu acorda permisiunea Business Manager paginilor pe care nu le cunoști. Poți raporta solicitări de autorizare suspecte ale Managerului de Business aici.

4. Fii atent la link-uri suspecte și software rău intenționat

Fii atent la link-urile pe care nu le recunoști, mai ales dacă provin de la persoane pe care nu le cunoști sau nu ai încredere. 

mail suspicios

Ai grijă să nu dai click pe link-uri suspecte, să deschizi fișiere suspecte sau să instalezi aplicații false sau extensii de browser – chiar dacă par să provină de la un prieten sau o companie pe care o cunoști. Include link-uri pe Facebook, mesaje private și e-mailuri. 

Nu uita, Facebook nu îți va solicita niciodată parola într-un e-mail. Poți confirma întotdeauna dacă un e-mail care pretinde că este de la Facebook este autentic, examinând e-mailurile recente pe care le-ai primit în Setările de securitate și autentificare. 

Dacă vezi o postare sau un mesaj care încearcă să te păcălească în a partaja informații personale, trebuie să le raportezi.

5. Configurează contactele de încredere

Pentru a te ajuta să redobândești accesul la cont, iar apoi pagină, în cazul în care ești blocat vreodată, poți permite prietenilor să fie contactele tale de încredere. 

Aceștia îți vor putea trimite un cod de recuperare cu o adresă URL pentru a te ajuta să-ți recuperezi contul.

Dacă crezi că pagina și contul personal a fost compromis în vreun fel, poți vizita facebook.com/hacked pentru a obține ajutor.

6. Verifică informațiile de contact

Este recomandat să verifici informațiile de contact din Setările contului. Nu este nevoie să îți schimbi parola, dar faptul că ai informații de e-mail și telefon corecte îți va permite să recâștigi accesul la cont dacă uiți parola.

Business Manager și Ads Manager

1. Activează autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori este o caracteristică de securitate opțională pentru Business Manager. Ți se va cere să introduci un cod de autentificare special de fiecare dată când încerci să accesezi Business Manager de pe un computer sau telefon nou.

Poți face asta intrând în Business Manager, la Security Center.

security center- business manager

2. Gestionează accesul la cont

Vezi care persoane din afacerea ta au fost inactive în ultimele 3 luni. Le poți elimina dacă nu mai au nevoie de acces. Toate persoanele care au acces la contul de Business Manager sau Ads Manager trebuie să aibă pagina proprie de Facebook securizată. 

3. Adaugă un alt administrator

Dacă singurul tău administrator îți părăsește afacerea, este util să ai un alt admin pentru a menține îndatoririle de administrator și pentru nu pierde controlul asupra paginii.

Poți face asta de la Users- People și Add Assets.

adaugare administrator
Află cât de bine știi Facebook Ads

4. Controlează nivelul drepturilor

De exemplu, persoana de asistență nu are nevoie de drepturi de publicare, iar colegul din departamentul Business Intelligence va fi perfect cu drepturi analitice. 

Verifică ce tipuri de niveluri sunt disponibile și gestionează managerii în consecință. Mai sus ai un tabel care te va ajuta în acest sens.

5. Mai este recomandat să:

– Cauți modificări ale detaliilor de plată din contul tău de Ads Manager.

– Examinezi campaniile active în Ads Manager pentru a verifica modificările aduse anunțurilor, ofertelor sau bugetelor.

– Cauți orice listă pe care nu ai creat-o în contul tău Marketplace.

– Ignori mesajele de la pagini care par că au nume de Facebook plus security, securite etc.

– Ignori orice scris ciudat sau ce pare în altă limbă, cu accente ciudate. Acestea sunt un semn că e fals.

Pericolele hackingului sunt foarte reale, dar dacă rămâi vigilent și urmărești pași simpli de securitate explicați pe parcursul articolului, te vor ajuta să îți păstrezi pagina personală și cea de afaceri în siguranță.

Stay safe!

Știai că trimitem săptămânal cel puțin 3 mailuri în care îți vorbim despre strategii și informații relevante din marketing? Dacă vrei să ai și tu acces la ele, abonează-te la newsletter-ul nostru aici.