Cu siguranță și tu ai cont pe cel puțin o rețea de socializare.

Deși acestea și-au făcut un loc important în viața noastră de zi cu zi, afacerile nu știu să profite la maxim de oportunitățile pe care le oferă.

De aceea în acest articol vom discuta despre cele mai utilizate rețele de socializare în promovarea afacerilor și despre greșelile frecvente pe care le facem cei mai mulți dintre noi.

Mai mult de atât, îți voi explica cum trebuie să gândești o strategie în Social Media Marketing ca să generezi vânzări pentru afacerea ta.

Pe scurt, despre asta vom discuta:

1. Ce este Social Media Marketing

2. Rol Social Media Marketing

3. Cum te ajută Social Media Marketing în promovarea afacerii

4. Social Media Marketing e doar pentru B2C?

5. Platforme de Social Media Marketing

6. Strategie de promovare în Social Media

7. Ce măsurăm în Social Media

8. Trenduri și noutăți în 2020

9. Tool-uri de Social Media Management

1. Ce este Social Media Marketing?

Social Media Marketing reprezintă mijlocul prin care atragem potențialii clienți și îi determinăm să interacționeze cu noi prin utilizare rețelelor de socializare.

Toate acele acțiuni pe care le facem în Social Media, de la postat texte și imagini, la comunicarea prin mesaje cu clienții și sesiuni live în numele afacerii, toate au ca scop crearea unei relații cu clienții și îndeplinirea anumitor obiective de business.

Este un mijloc care necesită multă creativitate pentru a ajunge la oameni, a-i ține aproape și a-i determina să interacționeze cu afacerea ta (aprecieri, distribuiri, comentarii etc) și nu în ultimul rând să îți cumpere produsul tău.

Ce e important însă, prezența în Social Media contribuie nu doar la crearea unei relații cu clienții ci cu toți stakeholderii unei afaceri. De la angajați și furnizori, la mass-media și mulți alții.

2. Rolul Social Media Marketing

Social Media Marketing oferă o mulțime de oportunități tuturor afacerilor care se folosesc de rețelele de socializare în promovare. 

Cele mai importante oportunități sunt structurate în câteva roluri importante pe care Social Media Marketing-ul le are. Toate acestea pornesc la de ce anume îți propui să obții prin prezența în Social Media.

Comunicarea cu publicul țintă

Rețelele de socializare, așa cum le spune și numele îi ajută pe oameni să comunice, iar rolul Social Media Marketing-ului este de a ajuta afacerile în acest sens.

De aceea, dacă ai o afacere, trebuie să permiți comunicarea cu audiența ta pe rețelele de socializare în ambele direcții, și nu să te concentrezi doar să transmiți tu o informație

De la simplele reacții precum Like/ Love, la comentarii, recenzii și chiar mesaje venite din partea clienților, toate reprezintă o interacțiune, un schimb de informații și un mod de a comunica.

Comunicarea cu clienții in Social Media

Crearea de relații

În Social Media se întâmplă mai mult decât un schimb de informații.

Aici se creează relații.

De aceea, de cele mai multe ori, în special la marile companii precum Apple, putem vedea pe rețelele de socializare chiar comunități de clienți.

Aceștia nu doar că interacționează cu brandul ci sunt implicați activ în promovarea lui.

Diversele funcții ale fiecărei rețele în parte pot permite clienților să eticheteze brandul preferat în propriile fotografii, să utilizeze hashtag-uri pentru a se asocia unei valori pe care brandul le promovează și multe altele.

Îmbunătățirea receptivității

E important să fii acolo unde se află clienții tăi și unde au nevoie de ajutor.

Și de cele mai multe ori, clienții preferă să comunice problemele legate de produse pe rețelele de socializare. 

Aici își pot împărtăși propria experiență (plăcută sau mai puțin plăcută) cu alți potențiali clienți.

Fapt ce poate însemna o adevărată provocare pentru afaceri și trebui să înveți să gestionezi problemele clienților rapid și într-un mod cât mai amiabil pentru a crește gradul de încredere și a nu afecta părerea altor clienți despre afacerea ta.

imbunatatirea receptivitatii prin social media marketing

Competitivitate

Dacă concurența ta se află deja pe rețelele de socializare frecventate de clienți, atunci e cu un pas înaintea ta.

Social Media Marketing te ajută să ții pasul cu competiția și să fii acolo unde sunt clienții tăi. Este un mod prin care poți fii la curent cu ceea ce fac competitorii tăi dar și cu feedback-ul clienților lor.

Plus de asta este un mijloc accesibil chiar și afacerilor mici, înscrierea pe rețelele de socializare fiind gratuită.

Cel puțin momentan. 🙂

Identificarea de noi clienți

Pe lângă promovarea plătită în Social Media care poate aduce clienți noi afacerii tale, mai sunt câteva instrumente aici de care te poți folosi pentru a atrage potențiali clienți.

Spre exemplu hashtagurile, în special pe Instagram unde sunt foarte folosite, dacă le alegi pe cele potrivite acestea te vor ajuta să  ajungi la noi clienți.

O chestie interesantă este faptul că în ultima perioadă, rețelele de socializare au început să funcționeze asemeni unor motoare de căutare. 

Dacă până nu de mult intram pe Facebook doar pentru a împărtăși cu prietenii poze, videoclipuri și opinii, ei bine acum utilizăm rețelele de socializare chiar și pentru a căuta produsele de care suntem interesați.

Am scris mai multe despre acest subiect în articolul „Ce este SEO: răspunsul pe care îl căutai” dacă ești curios să afli cum poți să te folosești la maxim de această oportunitat.

Mai jos îți las și un exemplu de optimizare SEO a unei pagini de Facebook. Se poate vedea cum în numele paginii e inclus produsul promovat și de fiecare dată când cineva caută pe Facebook „rochii domnișoare de onoare” această pagină apare în rezultate.

SEO in social media

Adaptabilitate 

Adaptabilitatea pe rețele de socializare este o oportunitatea de care puține afaceri se folosesc. 

Libertatea pe care o oferă rețelele de socializare afacerilor de a crea pagini diferite în funcție de locația afacerii sau chiar în funcție de produse poate contribui serios la strategia de marketing.

Nu ne surprinde faptul că marile branduri cum ar fi Coca Cola spre exemplu, dețin câte o pagină de Facebook specifică fiecărei țări.

Astfel, afacerile pot transmite mesaje adaptate fiecărei categorii de clienți într-un mod specific și acceptat de aceștia.

Adaptabilitate in social media

Informativ

Când spun că Social Media Marketing are un rol informativ, nu mă refer la faptul că te ajută să transmiți informații, ci mai degrabă să aduni informații.

Despre clienți, concurenți, piață și chiar despre modul în care clienții interacționează cu afacerea ta.

Crearea unei prezențe în online

Prin Social Media Marketing orice afacere își poate crea o prezență în online. 

Acum, să ai un site al afacerii tale nu e suficient, mai ales dacă îți dorești să ai rezultate.

Datorită faptului că totul s-a mutat în online, oamenii se așteaptă să găsească și afacerea ta acolo.

Prezența în Social Media oferă încredere potențialilor clienți, și mai mult de atât, ești acolo unde ei petrec cel mai mult timp.

De altfel, mijloacele tradiționale de promovare și-au pierdut din eficiență și e vital să găsim noi mijloace de a ne promova și de a ieși în fața oamenilor.

Promovarea afacerii și comunicarea valorilor

Spuneam mai la începutul acestui ghid faptul că Social Media Marketing te ajută să comunici cu toți stakeholderii tăi.

Însă, pe lângă schimbul de informații ce are loc, o afacere își poate comunica foarte ușor valorile și chiar pot să îi implice pe cei care rezonează cu ele în promovarea lor.

Social media a creat o nouă formă a word-of-mouth-ului. E natura noastră a oamenilor să împărtășim cu alții propria experiență cu un produs/ brand, iar pe rețelele de socializare e locul ideal unde putem face asta.

Ne facem auziți, ne exprimăm mulțumirile/ nemulțumirile, influențăm alți oameni și așteptăm un feedback la cele împărtășite.

Rețelele de socializare oferă „voce” afacerilor și le ajută să se facă auzite.

Sunt câteva avantaje în Social Media Marketing pe care le-ai putea avea în vedere pentru afacerea ta:

  • poți ajunge în mod precis la cei interesați de produsele tale, și asta datorită faptului că îți permite o targetare specifică a oamenilor cu care interacționezi;
  • oamenii sunt deja acolo, fie că vorbim de clienții tăi sau posibilii parteneri/ colaboratori, tu  trebuie doar să comunici cu ei;
  • oamenii sunt mai deschiși să comunice pe rețelele de socializare decât prin e-mail și telefon. E mai la îndemână pentru ei și tu ar trebui să iei asta în calcul;
  • printr-un conținut creativ poți să implici clienții în promovarea afacerii tale și în comunicare valorilor ei;
  • ai posibilitatea de a măsura cu exactitate rezultatele generate și poți lua ușor decizii în ceea ce privește promovarea aici.

Apropo! Am creat un abonament în care ai acces la toate strategiile noastre de creștere. Vezi mai multe aici.

3. Cum te ajută Social Media în promovarea afacerii tale

În capitolul anterior am discutat despre rolurile pe care le are Social Media Marketing-ul. 

Însă întrebarea cea mai importantă pe care ar trebui să ți-o pui înainte de a investi multe resurse aici e: „Cu ce mă ajuta Social Media în promovarea afacerii mele?”

Hai să o luăm cu începutul.

În primul rând cel mai important lucru la care ajută prezența în Social Media a afacerii tale este crearea, îmbunătățirea și menținerea relației cu audiența cheie.

Fie că vorbim de clienți, parteneri, presă și așa mai departe, este modul ideal prin care poți comunica și interacționa cu aceștia.

De asemenea Social Media te ajută să stârnești interes pentru produsele tale. Dacă pe Google e recomandat să promovezi produse pe care oamenii le cunosc, în Social Media e recomandat sa promovezi produsele noi, inovațiile.

Explicația e foarte simplă.

Nimeni nu va căuta pe Google un produs de care nici nu știe că există, sau mai mult de atât, un produs care nu știe cum îl ajută.

În aceeași situație am fost și noi la SMARTERS cu Growth Hacking-ul. Fiind un concept de marketing nou la noi în țară, în primul rând a trebuit să explicăm ce este, cum funcționează, cum poate ajuta oamenii. Cum am reușit să facem asta? Bineînțeles, tot prin Social Media și prin intermediul site-ului nostru.

Pentru cei care doriți să investiți în notorietate și branding, Social Media e locul potrivit.

Multe afaceri au început prin a-și crea o pagină de Facebook.  Conținutul pe care îl creezi, tonul mesajelor pe care îl folosești în postările de pe pagină, toate contribuie la crearea unei imagini. Modul în care interacționezi însă este cel mai important.

Cum suntem noi spre exemplu.

Toți știu că pe pagina SMARTERS vor găsi mereu ceva amuzant. 

Noi ne folosim de umor. Tu poți alege propriul stil în care să comunici cu audiența ta.

Nu te limita la ceea ce fac concurenții tăi. Chiar dacă ești un complex rezidențial te poți folosi cu succes de umor pentru a-ți ține clienții aproape.

Uite aici ce postări facem noi pentru Nord One (un proiect imobiliar din Timișoara).

postari Nord One

Și acum să trecem la lucruri mai palpabile.

Până la urmă nu te ajută cu nimic să fii cunoscut dacă oamenii nu cumpără de la tine. Așa că, un mod important prin care Social Media te ajută în afacerea ta este prin faptul că poate genera trafic pe site-ul web.

Și probabil mă vei întreba cum te ajută asta să ai vânzări.

Păi nu prea te ajută, în mod direct, bineînțeles, pentru că dacă aduci oamenii pe site nu înseamnă că vor și cumpăra. Însă odată ajunși pe site, tot prin rețelele de socializare îi poți determina pe oameni să cumpere prin: Retargeting.

Și aici intervin mulțimea de obiective pe care rețele de socializare te pot ajuta să le îndeplinești, de la generare lead-uri și mesaj pe Facebook la adăugări în coș și vânzări.

Dar despre toate astea aș vrea să discutăm puțin mai târziu și să îți explic care e traseul logic pe care trebuie să îl urmeze o persoană pentru a cumpăra.

4. Social Media Marketing e doar pentru B2C?

Una dintre cele mai neadevărate concepții pe care mulți dintre voi probabil o au, este faptul că Social Media Marketing ajută doar afacerile din sfera B2C.

Pe de-o parte e normal să gândești așa când produsele pe care le vinzi se adresează în mare parte persoanelor juridice.

Dar ceea ce nu ai tu în vedere este faptul că tu nu vinzi altor companii, tu vinzi defapt tot oamenilor.

Probabil vinzi acelui angajat care trebuie să atingă un target, unui alt angajat care își propune să crească în ierarhia organizațională sau un chiar unui manager care răspunde de îndeplinirea anumitor obiective și standarde.

Pe toți oamenii aceștia îi găsești în Social Media și îi poți targeta specific în funcție de job-ul pe care îl au și domeniul în care lucrează.

Social Media Marketing in B2B

De asemenea, un alt lucru pe care nu îl iei în calcul este faptul că nu doar clienții sunt importanți, ci și angajații partenerii și colaboratorii.

Iar rețelele de socializare te ajută să îți arăți partea umană a afacerii, să promovezi un climat organizațional prietenos și să demonstrezi că ești un profesionist în domeniul în care activezi.

Social Media Marketing are un impact real în sectorul B2B mai ales datorită schimbărilor semnificative la nivelul departamentului de achiziții/ vânzări.

Prospecții investesc acum foarte mult timp în realizarea de research-uri independente pe internet sau pe rețelele de socializare pentru a identifica colaboratorii potriviți.

Vechile metode nu se mai aplică și acum se au în vedere alte criterii pentru identificarea surselor necesare pentru servicii/ produse. 

De regulă procesul e destul de simplu și seamănă foarte mult cu comportamentul din sfera B2C.

Prospecții fac research pentru a descoperi cât mai multe firme care oferă ceea ce au ei nevoie, află cât mai multe informații despre acea afacere (vechime, tehnologie, personal, experiența altor companii etc), iar dacă au încredere te contactează.

Și în acest sector, decizile sunt bazate pe experiențe sociale pe care le pot găsi cu ușurință în Social Media.

Ca o mică paranteză, business-urile care vând altor business-uri ar trebui să țină cont de câteva sugestii în gândirea strategiei de Social Media Marketing:

  • indiferent de ce ai face, trebuie să atragi atenția (aici se aplică aceleași principii ca în sectorul B2C: imagini bune, titluri captivante);
  • fii uman, vinzi tot oamenilor și au nevoie să știe că și de cealaltă parte a rețelei de socializare sunt tot oameni;
  • amuză și stârnește curiozitatea – dacă vinzi chestii serioase asta nu înseamnă cu nu poți fii amuzant. Aruncă un ochi peste pagina noastră de Facebook și vei înțelege asta. E important să găsești un mod mai puțin plictisitor de a spune că ești bun în ceea ce faci.
  • asigură retenția, oferă constant conținut care să îi facă pe oameni să te urmărească îndeaproape;
  • informează cu privire la oferta ta (și aici nu mă refer doar la oferte de preț) și la schimbările importante de pe piața în care activezi;
  • dovedește că știi despre ce vorbești și că ești un specialist în domeniu – clienții sunt informații și își pot da seama dacă ești cea mai bună alegere pentru ei sau nu;
  • educă – deși cliențiil de cele mai multe ori știu exact ceea ce au nevoie, e important să îi educi referitor la produse, tehnologia pe care o utilizezi și de toate acestea îi vor răspunde mai bine nevoii lor.
  • determină la acțiune – fă-i pe oamenii să ajungă pe site-ul tău, indiferent de motiv: pentru mai multe informații, pentru a beneficia de o ofertă bună sau de un material gratuit. Odată ajunși aici asigură-te că vor reveni.
  • folosește în promovare o persoană importantă din companie, asta va oferi încredere, iar dacă reputația persoanei e bună, asta va avea un impact și asupra business-ului;
  • ai în vedere înscriere în Linkedin. 🙂 – 97% din business-urile B2B au deja un profil aici.

5. Platforme de Social Media Marketing

E important de știut faptul că atunci când dorești să începi promovarea afacerii tale pe rețelele de socializare, trebuie să ții cont de:

  • produsele pe care le vinzi
  • publicul țintă.

Când spun produse nu mă refer strict la categoria din care fac parte ci și la caracterul lor. 

Dacă este vorba de un produs de care oamenii nici nu știu că există, atunci clar promovarea pe rețelele de socializare este un mod ideal de a-l face cunoscut și de a stârni interes.

În schimb, dacă este un produs precum un medicament să spunem, când vei avea nevoie de acest produs vei intra cel mai probabil pe Google pentru a-l căuta și achiziționa. De aceea, promovarea pe rețelele de socializare nu este poate cel mai indicat mijloc prin care să aduci oameni pe site-ul tău.

Al doilea lucru de care trebuie să ții cont este publicul țintă. 

Totul pornește de la cine sunt clienții tăi și unde anume petrec cel mai mult timp.

De aceea vreau să îți prezint mai jos cele mai utilizate rețele de socializare și pentru ce tip de industrii funcționează cel mai bine promovarea pe fiecare în parte.

Facebook

Facebook

Facebook-ul este cea una dintre cele mai utilizate rețele de socializare pentru promovarea afacerilor, dacă nu chiar cea mai utilizată.

Motivul este foarte simplu.

La nivel global, strânge cel mai mare număr de utilizatori și atunci, indiferent ce ai vide, aici cu siguranță vei găsi oameni interesați de produsele tale.

Dacă la început oamenii erau reticenți în ceea ce privește această rețea de socializare datorită erei Hi5 (dacă vă mai amintiți 🙂 ) într-un timp relativ scurt a prins amploare.

Astfel, a ajuns în prezent să fie rețeaua de socializare cu cei mai mulți utilizatori la nivel global.

Specific acesteia sunt prietenii și interacțiunea umană. Aici nu punem accentul pe followeri, aici avem prieteni cu care împărtășim cuvinte, stări, locuri, imagini video-uri și multe altele.

Scopul Facebook-ului a fost mereu de a aduce oamenii aproape, de a-i ajuta să comunice și zi de zi se lucrează la îmbunătățirea acestei experiențe.

În ceea ce privește promovarea, lucrurile nu au fost la fel de la început. 

Inițial a apărut posibilitatea de a-ți crea o pagină de afaceri.

Facebook-ul a investit în dezvoltarea funcționalităților pentru a răspunde din ce în ce mai bine afacerilor și ulterior au introdus posibilitatea promovării plătite.

Acest lucru a însemnat o schimbare radicală la nivelul de gândire a strategiei de promovare a oricărui business.

E important de menționat că sunt câteva percepții greșite despre promovarea pe Facebook și greșeli pe care mulți le fac.

Am întâlnit nenumărate situații în care pentru multe business-uri promovarea pe Facebook însemna un boost la postările din pagină. 

Chiar și astăzi mai sunt oameni care cred că a te promova pe Facebook înseamnă a da boost unei postări din pagină.

Ce este însă și mai trist, e faptul că agenții de marketing din România fac asta pentru clienții lor. Și mai iau și bani pentru asta…

De ce este greșit să dai boost post?

Dacă ești la început și nu cunoști ce funcțiuni îți pune la dispoziție Facebook-ul pentru promovare, boost post-ul e clar cea mai la îndemână metodă de a te promova pe Facebook.

Un boost post te ajută să obții interacțiune la postare și în cel mai fericit caz câteva click-uri pe link sau mesaje pe pagină.

Însă, scopul promovării este de a genera vânzări, iar un boost post nu poate face asta.

De aceea, e necesar să îți creezi un cont de Business Manager (ai toate detalii în articolul nostru „(2020) Facebook Business Manager: Ghidul complet”).

Odată creat contul, poți începe o strategie completă pentru promovarea afacerii tale pe Facebook.

Aici poți să îți setezi obiective, să creezi audiențe diferite, să testezi, și mai presus de asta să măsori rezultatele generate.

Un alt lucru greșit pe care oamenii îl cred e faptul că promovarea pe Facebook e cea mai potrivită pentru orice afacere.

Spuneam mai devreme că pe Facebook poți găsi clienți indiferent de produsele pe care le vinzi.

Și e adevărat!

Însă acest lucru nu este suficient să tragem concluzia că e cea mai bună metodă de promovare.

De regulă pe Facebook ai succes pentru a promova:

  • produse noi/ inovatoare de care oamenii nici nu știu că există (astfel stârnești interes pentru aceste produse)
  • alte produse precum: haine, bijuterii, cosmetice, jucării, electronice și electrocasnice, mobilă și alte produse pentru casă, gadget-uri, cursuri, cărți etc
  • afaceri locale: restaurante, baruri, cluburi, zone de agrement
  • evenimente (culturale, sportive, de entertainment) 

La SMARTERS vindem prin intermediul Facebook-ului chiar și artă, apartamente, roboți și multe altele, însă avem înglobate și alte mijloace de promovare în strategia fiecărui client pentru a aduce cele mai bune rezultate.

O altă percepție greșită este să faci promovare pentru a obține cât mai multe like-uri.

Like-urile paginii sunt importante doar pentru a transmite încredere.

Însă dacă ai o strategie bine pusă la punct și știi cum sa te folosești de funcționalitățile pe care Facebook-ul ți le pune la dispoziție, poți vinde și dacă ai doar 100 de Like-uri.

Oportunități pentru afaceri pe Facebook:

  • crearea de grupuri (comunități) de clienți
  • culegerea de review-uri;
  • posibilitatea de a folosi diverse elemente creative în promovare (texte, imagini, video-uri, montaje video, slidere, experiențe instant etc…)
  • programarea postărilor direct din Facebook

Dacă crezi că această rețea de socializare este potrivită pentru afacerea ta citește mai mult despre Promovarea pe Facebook pe blogul nostru.

Instagram

Instagram

Instagram este o rețea de socializare ce pune accent pe conținutul vizual (fotografii și video-uri) pe care îl poți edita și împărtăși cu prietenii și persoane din întreaga lume.

Ai la dispoziție filtre pentru a edita fotografiile chiar înainte de a le publica, hashtag-uri „#” care îți permit să încadrezi conținutul într-o anumită categorie/ punct de interes și story-uri (inspirate de Snapchat) disponibile pentru 24 de ore.

La fel ca pe Facebook poți aprecia fotografiile/ video-urile, poți distribui și poți lăsa comentarii.

Ce e diferit, e faptul că aici nu ai prieteni, ci ai followeri. Poți alege pe cine sa urmărești și cine să te urmărească. Scopul pe Instagram este să reușești să ai cât mai mulți followeri, iar secretul este realizarea de conținut interesant și atractiv.

Instagramul e o rețea de socializare creativă care necesită puțin mai multă atenție decât Facebook-ul. 

Aici contează modul în care arată Feed-ul tău. Cu cât vei investi mai mult în organizarea vizuală a conținutului și crearea de postări interesante cu atât vei reuși să atragi mai mulți followeri.

De regulă, ca să ai un cont de Instagram interesant și un feed atractiv e bine să ții cont de câteva criterii precum: alegerea unei tematici a conținutului (mâncare, fashion, beauty, travel etc), filtrele folosite și un template specific.

Mai jos îți las câteva idei de feed-uri care mie îmi plac la nebunie.

Idei feed-uri instagram

Dacă la început, marea majoritate a utilizatorilor erau din Generația Z, încet încet s-a popularizat cu Millennials, iar conținutul a început să se schimbe.

Instagram a trecut de la rețeaua de socializare în care postai fotografii interesante la o rețea în care oricine poate devenii un influencer

E poate una dintre cele mai propice rețele de socializare pentru influencerii din întreaga lume.

În ceea ce privește conturile de afaceri, Instagramul este o rețea aparte.

Este puțin mai nișată deoarece nu se potrivește oricărui tip de afaceri, iar conținutul este cu totul altul.

Aici brandurile își expun partea creativă, își spun povestea din backstage, iar promovarea produselor este mult mai naturală.

Produsele apar în contexte, iar accentul nu este pus pe ele ci pe modul în care te fac să arăți, să te simți.

Cele mai potrivite domenii pentru promovarea pe Instagram sunt: fashion, beauty, entertainment, sport și business development.

twitter

Twitter

Spre deosebire de Instagram, unde accentul este pus pe conținutul vizual, pe Twitter totul se rezumă la text.

Această rețea de socializare pune la dispoziția utilizatorilor comunicarea prin „tweetts”, postări tip text cu un număr limitat de caractere ce poate include și link sau hashtaguri. 

Îți poți crea propriul tweet sau poți să dai retweet informației pe care altcineva a distribuit-o. 

De regulă pe Twitter distribui informații, poate o știre de ultimă oră sau o ceva interesant ce ai citit recent pe alte site-uri. Te poți rezuma la asta sau poți încerca să fii amuzant. 

Twitter și-a demonstrat impactul în societate tocmai datorită caracterului informațiv, de noutate. 

Și nu ne miră faptul că cele mai noi bârfe despre vedetele de la Hollywood le aflăm prima data de pe Twitter.

În România nu este o rețea de socializare foarte populară, deși sunt peste 50 000 de români care au conturi aici, românii sunt ori inactivi ori pasivi.

Din punct de vedere al utilizării în promovarea afacerii, Twitter-ul este un bun mijloc de a face PR și de a oferi suport clienților

Este un mijloc prin care poți anunța public despre lansarea unor noi produse, despre modul în care soluționezi o problemă existentă la nivel de afacere sau cum anume contribui la îmbunătățirea problemelor globale.

Twitter-ul este o rețea de socializare în care poți distribui cu succes noile articole de pe blogul afacerii tale și te poți poziționa ca un adevărat  expert.

Folosește-te de această oportunitate și fii primul care anunță clienților de pe Twitter schimbările de la nivelul pieței.

De regulă, cam asta ar trebui să faci pe Twitter. 

Desigur, poți să promovezi produsele tale sau să anunți o nouă campanie promoțională însă nu trebuie să fii agresiv și nu trebuie să dai tweet doar informațiilor despre tine.

Poate clienții tăi sunt curioși să afle și alte lucruri din domeniul în care activezi și nu doar despre afacerea și produsele tale.

Fii cel care le satisface această nevoie.

Linkedin

Linkedin

Dacă afacerea ta oferă servicii sau produse în sfera B2B și consideri că promovarea pe rețelele de socializare nu te ajută, Linkedin este cel mai puternic contra-argument.

Această rețea de socializare pune accentul pe afaceri, comunicare între afaceri și comunicare între afaceri și angajați, afaceri și clienți afaceri și mass media, afaceri și toți stakeholderii ei.

Linkedin este cel mai bun loc în care îți poți promova serviciile și produsele din sfera B2B, dar și cel mai bun loc de a-ți găsi angajații pe care îi cauți.

Este rețeaua de socializare a profesioniștilor.

Profile personale sunt asemeni unui CV în care fiecare persoană își poate evidenția aptitudinile, competențele și experiența profesională.

Mai mult de atât, poți primi recomandări și oferi altor persoane pentru fiecare competență în parte pentru ca profilul să fie cât mai atractiv pentru potențialii angajatori.

Afacerile își pot găsi astfel foarte ușor angajați competenți și pot interacționa cu aceștia încă dinainte de a-i angaja. 

Linkedin este a doua cea mai populară rețea de socializare în România (562 de milioane de utilizatori) și reprezintă o piață largă de deschidere pentru afacerile care activează în sfera B2B.

Însă din păcate nu este folosită la capacitățile sale maxime.

Puține afaceri se promovează aici, în comparație cu alte rețele de socializare. Acest lucru se datorează în primul rând costurilor mai mari de promovare.

Deși e mai scump să te promovezi aici, traficul și lead-urile sunt mult mai calificate, adică mai relevante pentru afacerea ta dacă activezi în sfera B2B.

Un al doilea motiv este faptul că aici nu mai ai boost post și promovarea devine puțin mai complicată. 

Deși nu e.

Funcționează asemeni principiului Facebook unde tu alegi audiența, bugetul, programul și așa mai departe.

Sunt însă și aici câteva greșeli pe care le fac cei care se promovează pe Linkedin (sau care încearcă 🙂 ).

În primul rând să ai un cont de afacere aici, nu înseamnă că te și promovezi.

E important să fii activ, să oferi și să creezi conținut relevant pentru cei interesați de produsele/ serviciile tale. Altfel, prezenta ta este ca și inexistentă.

Nu trebuie să dai în cealaltă extremă și să obosești cu prea multe postări. Conținutul trebuie să fie valoros pentru că așa demonstrezi că ești un profesionist în domeniul în care activezi.

Mai presus de asta, trebuie să fie personalizat. Informația să vină în mare parte de la tine și să fie adaptat clienților și colaboratorilor tăi.

Definește-ți bine publicul și vorbește pe limba lui. Asta te va ajuta să generezi interacțiuni și engagement.

Să nu uiți însă de completarea profilului de afaceri. 

„Make it personal” cum s-ar spune. 🙂

Îți va fi de folos când cineva va dori să afle mai multe despre tine. În primul rând acea persoană va vedea asta iar mai apoi dacă ai făcut-o curioasă va intra și pe site pentru a afla mai multe.

Folosește-te de cuvinte cheie, tehnici de optimizare pentru mobile și expunerea brandului pentru a avea un profil complet și profesionist.

Să nu uităm însă că promovarea nu trebuie să fie neapărat plătită.

Pe Linkedin te poți folosi de angajați pentru a te promova

Fie își pot pune la experiență faptul că lucrează în compania ta fie distribuie conținutul relevant de pe blog, ambele contribuie la promovarea afacerii tale.

Însă nu trebuie să fie doar din partea lor. Și tu te poți folosi de profilele lor pentru a genera încredere și pentru a demonstra nivelul de experiență al propriilor angajați. 

Sper că am reușit să îți trezesc puțin interes pentru această rețea de socializare.

Poate îți va fi de folos în afacerea ta.

Youtube

YouTube

Pentru cei care nu știu, Youtube-ul nu este doar pentru video-uri amuzante și videoclipuri muzicale.

E mai mult de atât.

Și nu mă refer la faptul că aici poți găsi chiar și filme. 🙂

Youtube este o rețea de socializare care s-a dezvoltat frumos în ultima perioadă în ceea ce privește modul ei de întrebuințare.

Pentru că știm cu toții, Youtube este mai vechi decât Hi5, încă e pe val și probabil va mai fi mult timp de acum în colo.

Însă în spatele acestor video-uri se ascunde o rețea de socializare extrem de benefică pentru influenceri și pentru afaceri.

Asemeni Instagramului, Youtube-ul este și el un mediu propice pentru dezvoltarea ca influencer și oarecum de aici a și plecat denumirea de vlogging/ vlogger (blog de video-uri = vlog)

Pentru afaceri este o rețea de socializare care ajută la prezentarea produselor/ serviciilor dar și prezentarea unei laturi mai prietenoase.

Aici poți încărca video-uri în care să explici modul corect de utilizare al produselor tale, beneficiile pe care acestea le au dar și să demonstrezi clienților cum funcționează.

Video-urile le poți face tu sau poți avea „invitați” speciali care să testeze produsele.

Poți avea sesiuni cu Tips&Tricks, video-uri din „backstage” și multe altele.

Trebuie să fii atent însă la câteva lucruri importante, cum ar fi canalul în sine și optimizarea video-urile.

Canalul tău de Youtube trebuie să explice clar despre ce este și la ce ajută. Astfel oamenii vor ajunge mai ușor la tine și vor știi de ce să te urmărească.

Organizează videourile pe tematici și vei fi deja cu un pas înaintea concurenților.

Însă nu uita!

Video-urile sunt cele mai importante. Ele reprezintă conținutul pe care oamenii îl văd pe Youtube și motivul pentru care te urmăresc.

Ca un video să aibă succes e necesar să îndeplinească câteva criterii:

  • să fie optimizat din punct de vedere SEO – să aibă un titlu relevant, o descriere, să fie încadrat în categoria potrivită și să utilizeze hashtaguri relevante;
  • să fie intuitiv – folosește-te de texte pe video, în special pentru cadrul din miniatură, astfel va fi mai ușor de înțeles despre ce e vorba în video plus, e „eye chaching”;
  • să fie la o claritate bună – am trecut de perioada în care nu conta claritatea video-ului; acum oamenii vor alege să se uite la video-urile care au o imagine calittaivă;
  • să fie bine montat – nu e suficient doar să fie filmat la o rezoluție bună, însă e important să fie și montat într-un mod profesionist; trucurile de montaj te vor ajuta să dai pe fast forward momentele lungi și irelevante și să ajungi mai repede la ceea ce e important;
  • să aibă o durată optimă – e greșit dacă crezi că video-urile scurte au succes, însă nici cele prea lungi nu ne dau pe spate, așa că încearcă să faci video-uri la care oamenii să nu se plictisească
  • să fie relevant și interesant – conținutul video-ului poate determina succesul lui; poate deși nu e optimizat pentru a fi descoperit ușor de utilizatori, dacă conținutul e foarte bun se va distribui organic, iar asta va atraga din ce în ce mai multe vizualizări;
  • să fie original – nu fă ce fac alții doar pentru că au succes. Încearcă să găsești tu lucruri noi de care potențialii tăi clienți ar fi interesați.
  • să includă CTA – dacă ai reușit să creezi un video bun, invită-i pe oameni să te urmărească sau să intre pe site-ul tău. Nu-i lăsa să scape!

Sunt câteva greșeli pe care mulți din cei care se promovează pe Youtube o fac.

Cea mai mare greșeală este să folosești contul de Youtube doar pentru promovare. Scopul aici e altul.

Prin video-urile pe care le încarci ar trebui să îi ajuți pe oamenii și nu să le vinzi. Fiecare video ar trebui să ofere valoare, să ajute subscriberii și să genereze interacțiuni.

După aceste lucruri ar trebui să te ghidezi când creezi conținut pentru canalul de Youtube. Acest tip de video-uri funcționează, nu video-urile în care efectiv vinzi oamenilor. 

Dacă totuși investești în realizarea de video-uri nu le șterge pe cele mai vechi care acum nu îți mai par atât de bune.

E complet greșit să ștergi conținutul mai vechi, chiar dacă nu este foarte bun, datorită faptului că acela pot genera o parte importantă de trafic pe canalul tău.

Dacă te decizi să folosești Youtube-ul pentru promovarea afacerii tale mai trebuie să știi un lucru: succesul nu vine imediat.

E nevoie de puțină răbdare pentru ca rezultatele să apară așa că nu te dezamăgi dacă nu ai din prima luna 1000 de subscriberi.

Pinterest

Pinterest

Această rețea de socializare este una pe care eu personal am descoperit-o acum 2 ani ca un mijloc eficient de promovare pentru afaceri.

Pinterest este o rețea populată în mare parte de persoane de sex feminin care își caută inspirație pentru diversele activități de zi cu zi: de la gătit, grădinărit, parenting, îngrijire personală, modă dar și pentru organizarea propriei nunți.

Desigur, pe Pinterest găsești și altfel de conținut, cum ar fi materiale de marketing, DIY-uri și multe altele. 

Conținutul de pe Pinterest este reprezentat de imagini și mai nou videouri.

De regulă, în spatele acestora există un link către un site, fie el blog sau magazin online. Aici utilizatorii Pinterest intra pentru a afla mai multe despre imaginea pe care tocmai au pin-uit-o, adică au salvat-o în profilul personal.

Până nu de mult, promovarea plătită nu era disponibilă, ci doar cea organică.

Rezultatele se vedeau relativ repede, iar secretul era și este în continuare optimizarea profilului de business, a panourilor și a fiecărui pin în parte.

Prin optimizare mă refer la completarea tuturor informațiilor din profil și realizarea de titluri și descrieri relevante pentru panouri, respectiv pin-uri.

O greșeală frecventă este tocmai ignorarea potențialului SEO al acestei rețele de socializare.

Mulți nu știu că optimizarea contului de Pinterest ajută și la apariția în motoarele de căutare și nu doar în platformă în sine.

Panourile de pe Pinterest, asemeni video-urilor de pe Youtube pot apărea în primele rezultate de pe motoarele de căutare, dacă sunt optimizate în funcție de ce și cum caută oamenii.

Altfel spus, faci o treabă bună pe Pinterest apari și pe Google.

De aceea e important ca profilul tău și pin-urile să fie conectate la site unde oamenii pot găsi mai multe informații despre tine și despre produsele/ serviciile tale.

Ca o mică observație, de-a lungul timpului am observat rezultate mult mai bune dacă optimizarea acestora se face în limba engleză.

Explicația e destul de simplă. Oamenii caută în limba engleză, iar Pinterest afișează rezultatele în funcție de geo-locația ta.

Deci, de ce nu te-ai adapta în funcție de clienți!?

Cel mai indicat ar fi să ai în vedere optimizarea atât în română (pentru a favoriza apariția în motoarele de căutare) cât și în engleză (pentru a favoriza apariția în Pinterest).

Aș vrea să îți atrag atenția și asupra altor greșeli care se fac în promovarea pe Pinterest, pe lângă ignorarea potențialului SEO:

  • se dă pin doar conținutului propriu – e foarte bine să îți creezi propriul conținut, însă atunci când dai pin unor imagini interesante ai șanse foarte mari să atragi ca urmăritori pe cei care au dat pin acelui conținut, plus de asta e important să generezi engamentent prin oferirea unui conținut relevant, interesant pentru potențialii clienți
  • nu se utilizează CTA (Call to Action-uri) – invită-i pe cei care au dat pin să intre pe site-ul tău pentru mai multe informații
  • nu se fac concursuri – nu doar pe Facebook și Instagram prind bine concursurilei, ci și pe Pinterest poți gândi un concurs în care scopul e să obții cât mai multe pin-uri.
  • nu se fac publice prețurile – dacă ai un magazin online și sunt persoane care dau pin imaginilor tale cu produse, nu te sfii să pui și prețul, în unele cazuri pot fi un element determinant pentru a și cumpăra.

Legat de promovarea plătită pe Pinterest, momentan nu îți pot spune foarte multe. Am testat de curând însă costurile sunt destul de mari, iar oamenii de aici încă nu sunt pregătiți să cumpere.

Dar îți sugerez să profiți la maxim de promovarea organică, poate aduce rezultate.

Snapchat

Snapchat

Snapchat este o rețea de socializare creată pentru amuzament. 

Specific acesteia sunt video-urile și imaginile cu filtre ce rămân disponibile pe Internet doar 24 de ore, realitatea augmentată și faptul că îți poți identifica prietenii din apropiere prin intermediul hărții și avatarurilor personalizate.

Marea majoritate a marketerilor exclud complet această rețea de socializarea din startegia de marketing și pot spune că și eu mă număr printre ei.

Nu pentru că nu o consider oportună, ci chiar din contră, însă nu știu cum funcționează. Nu am cont și nici nu am fost tentată să o încerc… și oarecum e de așteptat pentru că nu prea mă încadrez în audiența acestei rețele de socializare.

Ce pot să îți spun însă (din auzite :D) e că această rețea de socializare duce ideea de cameră la un cu totul alt nivel.

O poți folosi în mod obișnuit pentru a face poze și video-uri, o poți folosi cu filtre și diverse elemente creative pentru a le face mai interesante, o poți utiliza împreună cu funcția de realitate augmentată pentru un plus de amuzament și îți poți crea propriul bitmoji (avatar personalizat).

Altfel spus, e o rețea de socializare creativă de care te poți folosi pentru a ține legătura cu potențialii clienți și prin care le poți oferi momente amuzante împreună cu afacerea ta.

De asemenea, de curând a apărut o funcție nouă, foarte interesantă, care îți permite să îți creezi propriul filtru ce poate fii disponibil doar într-o anumită locație.

Asta cred că ar ajuta mult afacerile locale și merită încercat.

Sunt de părere că această rețea de socializare merită o mai mare atenție din partea noastră, iar dacă consideri și tu asta și ești dispus să o încerci pentru afacerea ta, îți sugerez ca mai întâi să o testezi.

Fă-ți un cont personal și vezi toate funcționalitățile disponibile. Încearcă să înțelegi cum funcționează, iar dacă clienții tăi se află acolo o poți folosi în promovare afacerii tale.

Asta cred că voi face și eu, deci ne vedem pe Snapchat!

Tik Tok

Tik Tok

Tik Tok este rețeaua de socializare vedetă a anului 2020.

Deși nu este chiar nouă, aceasta a luat amploare în ultimele luni clasându-se în top 3 cele mai populare aplicații Mobile, ce a depășit cu desăvârșire numărul de descărcări al altor aplicații ale rețelelor de socializare precum Facebook și Instagram.

Despre Tik Tok putem spune că este o rețea de socializare care pune accentul pe video-uri, de regulă cu conținut muzical, minimă și pași de dans sau chiar sketch-uri.

Deși inițial a fost populată în mare parte de generația X, se pare că toți mai mulți din generația Z și chiar Millennials au început să își facă cont pe această rețea de socializare.

Numai în luna februarie, în România, peste 175 000 oamenii aveau cont, iar numărul de atunci a tot crescut.

Tik Tok este potrivit pentru afacerile care își doresc să creeze comunități de clienți, să își crească notorietatea și să își amuze clienții.

Cu ajutorul Challenge-urilor poți implica clienții în promovarea afacerii tale. Astfel Tik Tok devin un bun mijloc pentru marketingul viral.

Dacă modul în care îți prezinți mesajul e distractiv și interesant, va fi preluat repede de clienții și potențialii clienții și astfel se va ajunge la distribuirea în masă a mesajului afacerii tale.

Branduri mari precum EA Sports, Walmart, Guess, au implementat deja campanii de promovare virale folosindu-se de Tik Tok.

Cred că  e puțin cam devreme să spunem că această rețea de socializare este eficientă pentru anumite industrii.

Eu personal cred că orice tip de afacere, indiferent de industrie sau mărime, poate să creeze conținut interesant care să fie benefică promovării.

Totodată este posibil ca  în România, afacerile să înceapă cât de curând să includă Tik Tok în strategia de promovare, așa că, să nu ne mirăm că vom vedea cât de curând video-uri ale brandurilor locale.

Sunt câteva chestiuni peste care cred că trebuie să trecem ca marketeri pentru ca acest lucru să se întâmple și anume:

  • să trecem peste ideea că Tik Tok e doar pentru copii – cred că începem să vedem din ce în ce mai multe persoane peste 25 de ani care utilizează această rețea de socializare și care să ne confirme că Tik Tok nu e doar pentru copii;
  • să înțelegem cum anume ne poate ajuta în promovarea afacerii – dacă te aștepți ca Tik Tok să îți genereze la fel de multe vânzări ca Facebook, e posibil să pornești din start cu o părere greșită;
  • să fim creativi – e cel mai important lucru când vine vorba de Tik Tok. Trebuie să creezi conținutul interesant și mai mult de atât: trenduri.

Îți las aici câteva idei de ce poți face pe Tik Tok pentru a-ți promova afacerea:

  • adoptă challenge-uri – încearcă să vezi cum poți să implici afacerea ta în conținutul care are deja succes;
  • crează noi challenge-uri – fii creativ și găsește noi idei de conținut amuzant ce poate fi preluat ușor de potențialii tăi clienți;
  • colaborează cu influencerii Tik Tok în promovarea afacerii tale;
  • creează lentile pentru afacerea ta – asemeni pe Snapchat, crează-ți lentile 2D sau 3D pe care le pot folosi și alții
  • folosește-te de Brand Takeovers* pentru a atrage oamenii pe site-ul tău

*Brand Takeovers sunt creative full screen, video-uri sau imagini, cu rol de reclamă care apar imediat ce utilizatorii deschid aplicația.

Pe lângă aceste rețele de socializare pe care ți le-am prezentat, mai sunt o mulțime precum WhatsApp, Viber, Reddit, Quora sau altele mai puțin cunoscute, cel puțin la noi în țară. 

Cele pe care am ales să ți le prezint în acest articol sunt din punctul meu de vedere cele mai eficiente și cu un imens potențial la noi în țară. Plus de asta, toate îți oferă posibilitatea de a-ți promova afacerea plătit.

Strategii de promovare in social media

6. Strategie de promovare în Social Media

Te poți folosi de Social Media Marketing în două moduri pentru a-ți promova afacerea: plătit sau organic. 

Având în vedere faptul că cel puțin pe Facebook impactul organic este aproape de 0, recomandarea noastră e de a îmbina cele două modalități de promovare.

De aceea vreau să îți prezint modul în care trebui să gândești o strategie de promovare în Social Media atât plătit cât și organic.

Promovare organică în Social Media

Promovarea organică în Social Media este promovarea pentru care nu plătești.

Mulți cred că este simplă și că totul se rezumă la a avea un profil de afaceri și în cazuri mai fericite, de a face postări.

Faptul că ai creat un profil pentru afacerea ta, asta nu vine la pachet cu potențiali clienți. E necesar să ai la bază o strategie bine pusă la punct și să fii consecvent.

Mai jos îți explic pas cu pas ceea ce trebuie să faci pentru o promovare organică eficientă în Social Media.

1. Definește clientul

Primul pas pe care trebuie să îl faci și asta e valabil chiar și pentru promovarea plătită, este realizarea profilul clientului sau cum îl numim noi Buyer persona.

Totul pornește de la cine sunt clienții tăi. Asta îți va spune cu exactitate ce rețele de socializare ar trebui să folosești în promovarea afacerii și ce fel de conținut să le oferi.

2. Stabilește obiectivele

Deși în promovarea organică nu vorbim de campanii, stabilirea obiectivelor este un pas vital pentru o promovare eficientă fie ea și organică.

Obiectivele trebuie stabilite pentru fiecare rețea de socializare în parte pentru că, așa cum ai observat, acestea sunt diferite ca și funcționalități, dar și ca audiență. Astfel, poți avea mai multe obiective, fiecare rețea de socializare având propriul rol în strategia de marketing online.

De regulă, obiectivele unei afaceri țin de vânzări, însă promovarea organică nu este suficientă pentru a te ajuta pe această parte.

Ca și obiective ale promovării organice putem menționa: notorietate, promovarea vânzărilor, engagement, retenție, crearea unei comunități de clienți, informare, amuzament etc.

Hai să luăm ca exemplu un magazin online de produse cosmetice.

Acesta poate include în strategia de promovare organică următoarele rețele de socializare: Facebook, Instagram, Youtube, Pinterest, Tik Tok.

Promovarea organică pe Facebook poate avea ca obiectiv crearea unei comunități de clienți, Instagram engagement, Youtube și Pinterest retenție, iar Tik Tok amuzament.

3. Crează profilele și optimizează-le

Odată stabilite rețelele de socializare și obiectivele pentru fiecare în parte, poți începe să îți creezi profilele pentru afacerea ta.

Nu e o filosofie, însă trebuie să fii atent să creezi exact un profil specific pentru afaceri și nu un profil de utilizator cu numele afacerii tale.

Asta te va limita enorm și promovarea plătită nu va fi posibilă.

Completează cu atenție toate informațiile despre afacerea ta și ai mereu în vedere audiența căreia vrei să te adresezi. Ține minte că modul în care arată profilul afacerii tale și informațiile pe care le oferi sunt primul lucru pe care utilizatorii îl vor vedea. 

Plus că, în multe cazuri acestea reprezintă un potențial SEO ce merită exploatat.

Ai în vedere realizare unor imagini de profil/ de copertă reprezentative și de asemenea poți gândi și câteva template-uri specifice pentru postări sau chiar feed în sine (cum e pe Instagram spre exemplu).

Câteva elemente grafice specifice afacerii tale, vor face postările mai ușor de recunoscut de către cei care te urmăresc și nu vor trece neobservate.

4. Gândește-te la conținut

Conținutul pe fiecare rețea de socializare trebuie să fie diferit. Însă trebuie să existe o unitate în comunicare și indiferent pe câte rețele alegi să te promovezi, mesajul să fie același.

De aceea îți recomandăm să începi prin a nota într-un document, pentru fiecare rețea de socializare câteva tematici de abordat și idei de conținut.

Gândește-te ce ar vrea să știe persoanele din audiența ta și ghidează-te după profilul clientului. Asta te va ajuta să generezi idei de conținut și să creezi postări interesante.

După aceea poți să îți organizezi aceste tematici și idei de postări într-un calendar, pe zile și rețele de socializare.

Împarte tematicile în zile diferite și încearcă să te ții de această organizare. Îți va fi mult mai simplu să creezi postări când știi că în fiecare luni trebuie să te gândești la o tematică anume.

Pot fi postări amuzante, informaționale, inspiraționale, tips&tricks și multe altele.

Atenție!

Nu trebuie să fie doar conținut propriu. Poți chiar distribui conținutul altor paginii dacă acesta este relevant pentru audiența ta 

5. Postează, postează, postează

În promovarea organică, poate cel mai important lucru după conținut este consecvență. 

Odată intrat în horă, trebuie să joci!

Știm că acest lucru îți consumă foarte mult timp și că de cele mai multe ori nu contribuie direct la vânzări, însă e important să postezi regulat pentru a-i ține pe oameni aproape de afacerea ta.

Pentru a-ți simplifica munca, folosește-te de calendarul pentru postări și de ce nu, de un tool de Social Media Management.

Citește articolul nostru „Cum să crești reach-ul organic al postărilor paginii de Facebook” pentru a descoperii câteva metode prin care poți avea mai mult succes cu promovarea organică pe Facebook și nu doar (conceptele se potrivesc și pentru alte rețele de socializare).

Promovare plătită în Social Media

În promovarea plătită, lucrurile se complică puțin.

Aici intervin lucruri mai serioase pentru că în joc sunt banii și răbdarea ta. 

De aceea, înainte de a începe promovarea propriu-zisă pe rețelele de socializare trebuie să îți stabilești o strategie.

Noi pornim mereu de la modelul Accelerated Buyer Journey despre care poți învăța mai multe parcurgând cursul nostru de Growth Hacking.

Totul se rezumă la această schemă:

Accelerated Buyer Journey

Fiecare cerc reprezintă o etapă prin care trebuie să îi faci pe potențialii tăi clienți să treacă.

Bineînțeles, în această strategie poți include mai mult decât rețele de socializare, însă în acest articol ne vom limita doar la asta.

Vei vedea cât de ușor, doar prin utilizarea rețelelor de socializare îi poți face pe oameni să treacă la de la persoane care nu știu de tine, la  clienți care te recomandă și prietenilor.

Trebuie să menționez că întreg procesul durează, iar trecere unei persoane prin fiecare etapă nu se va întâmpla cât ai pocni din degete. Sau mai bine spus, se întâmplă rar ca un client să treacă într-o perioadă scurtă de timp prin toate aceste etape.

Însă hai să o luăm cu începutul…

1. Notorietate 

Peste această etapă, noi de regulă la SMARTERS sărim, deoarece considerăm că este o risipă de timp și buget în condițiile în care notorietate o poți crește și prin alte mijloace și chiar prin promovarea organică în Social Media.

Însă, dacă îți dorești să treci prin această etapă, rețelele de socializare îți pun la dispoziție posibilitatea de a crea campanii care au ca obiectiv creșterea notorietății.

De regulă, setarea unei campanii pentru creșterea notorietății are ca obiectiv vizibilitatea paginii afacerii sau impact pentru postări.

2. Atragere

Primul lucru pe care ar trebui să ți-l propui prin promovarea pe rețelele de socializare este atragerea clienților. 

De regulă, în această etapă ne dorim să aduce oamenii în contact cu site-ul afacerii noastre însă ne putem propune și să vizioneze un video sau să interacționeze cu o anumită reclamă.

Odată ajunși în etapa de atragere, munca cea mai grea, abia acum începe.

Statistic vorbind, pentru ca o persoană să cumpere de la o afacere, este nevoie de minim 7 interacțiuni cu aceasta.

De aceea după atragere, e important să îi faci pe oameni să rămână în contact cu afacerea ta, iar una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în promovarea pe Social Media este să te oprești la această etapă. 

Cred că nu are sens să explic amănunțit de ce, dar se vede cu ochiul liber că suntem doar la a doua etapă din drumul unui client.

3. Retenție

Retenția presupune întocmai păstrarea legăturii cu potențialii clienți pe care i-ai atras.

Dacă ai un site web, acest lucru va fi foarte simplu deoarece te vei putea folosi de Facebook Pixel (o linie de cod care va măsura asemeni Google Analytics toate datele din site-ul tău) pentru a arată reclamele exact persoanelor care au ajuns pe site în ultima perioadă.

Însă, dacă nu ai un site web, și spre exemplu în etapa de atragere ai adus oamenii să vizioneze un clip video, vei putea face o campanie prin care sa retargetezi persoanele care au vizionat acel clip video.

În această etapă, totul se rezumă la a păstra legătura cu potențialii clienții.

Și pentru ca acest lucru să fie posibil, de regulă, aici ar trebui să oferi ceva de valoare celor pe care i-ai atras. Poate un E-book sau un alt material care să fie relevant pentru ei.

4. Activare

Această etapă este extrem de importantă și poate chiar una dintre cele mai complicate din întreg Buyer Journey-ul.

E etapa în care trebuie să îi convingi pe oameni să testeze produsul tău/ serviciul tău. Altfel spus, acum trebuie să le câștigi încrederea oamenilor pentru ca ulterior să cumpere.

Sunt câteva metode clasice pe care le poți folosi în această etapă:

  • video-uri în care să prezinți modul de funcționare a produsului (dacă ai aici chiar din partea clienților sau unor persoane influente e chiar mai bine);
  • acces la o variantă demo (în cazul produselor virtuale);
  • un serviciu gratuit (exemplu: o analiză gratuită a site-ului web dacă ești o agenție SEO);
  • mostre ale produselor pe care să le trimiți pentru testare;
  • programarea unei sesiuni de test (exemplu: test drive)
  • generatoare online pentru produse (merge foarte bine pentru produse promoționale spre exemplu)

Atenție, nu aici trebuie să ii faci o ofertă. Păstrează ce ai mai bun pentru următoarea etapă.

5. Conversie

Aceasta este etapa la care cu toții ne dorim să ajungem. Este etapa în care vindem.

Dacă ai o ofertă bună (și nu mă refer doar la preț, ci la ofertă din punct de vedere a beneficiilor pe care  le oferi) scoate-o la înaintare. Pune tot ce ai mai bun în reclamele din această etapă.

Oferi transport gratuit, ai o ofertă de moment, beneficii specifice afacerii tale?

Acum e momentul să le comunici și să explici oamenilor de ce să cumpere de la tine.

Nu uita să setezi ca obiectiv al acestei campanii: achiziția și să te folosești de retargeting pentru a afișa reclamelor celor care au trecut prin toate etapele de mai sus.

Dacă adineauri îți spuneam că e greșit să te oprești în etapa de atragere, ei bine, o bună parte din cei care merg mai departe de atragere, se opresc aici.

Etapa de conversie e un alt prag pe care mulți din cei care se promovează în Social Media nu trec peste, iar următoarele etape, ultimele două din acest cerc sunt cele care au cele mai mici costuri și sunt cele mai rentabile.

6. Creștere valoare

În această etapă sunt puțini cei care ajung, însă odată ce descoperi cât de mult se merită, nu o vei mai omite din strategia ta.

Practic în această etapă te adresezi celor care au cumpărat deja, iar obiectivul este să obții o a doua sau a „n” comandă.

Aici intervin oferte specifice, promovarea produselor complementare, a produselor noi sau chiar a produselor pe care deja le-au cumpărat (pentru a le recumpăra când se termină), bonusuri pentru o a doua comandă sau beneficii specifice clienților existenți.

Motivul pentru care această etapă presupune costuri mai mici se datorează faptului că e mai ușor să obții o nouă vânzare de la un client existent decât să obții un client nou.

Cei care au cumpărat deja știu de tine, deci nu mai e nevoie de notorietate. Trebuie doar să îi atragi din nou pe site-ul tău și să îi faci să cumpere.

Aceștia, dacă au avut o experiență plăcută cu produsul/ serviciile tale au deja încredere în tine și vor fi mult mai ușor de convins.

Au nevoie doar de un motiv bun să cumpere din nou, fie că e vorba de o ofertă de preț bună sau un nou produs de care ar fi interesat.

7. Recomandări

În această etapă uităm de vânzare. Scopul nostru este să obținem recomandări din partea clienților mulțumiți.

O simplă reclamă cu trimitere către o secțiune de testimoniale, un voucher pe care să îl distribuie pe profilul personal sau chiar un program bine pus la punct de recompensare, te vor ajuta să obții de la clienții mulțumiți noi clienți pe care să îi treci prin procesul pe care tocmai ți l-am prezentat.

După cum ai văzut, drumul unui client nu este scurt și în funcție de etapa în care acesta se află te poți folosi de Social Media pentru a obține de la el ceea ce îți dorești.

Pentru a te ajuta să implementezi cu succes traseul clientului, îți las aici câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont:

  • crează-ți un site web chiar dacă nu ești o afacere locală sau vinzi servicii, nu produse – asta te va ajuta alături de Pixelii pe care îi instalezi să faci reclame mult mai personalizate în funcție de clienți și de etapa în care se află aceștia;
  • instalează pixelii rețelelor de socializare pentru a culege date importante despre clienții tăi și a măsura rezultatele;
  • implementează campanii targetate în funcție de profilele clienților tăi  și adaptează mesajele în funcție de fiecare în parte;
  • testează – nu există o regulă de aur despre cum se face promovare în Social Media testează audiențele, testează mesajele, testează imaginile testează modul lor de prezentare;
  • atrage atenția indiferent de etapa în care te aflii, prin imagini puternice vizual și texte convingătoare (despre cum să atragi atenția găsești mai multe informații în Hackbook-u „30 de trucuri vizuale prin care să atragi atenția”)
  • măsoară în permanență rezultatele, altfel riști să pierzi bani pe campanii ineficiente.
Ce masuram in Social Media

7. Ce măsurăm în Social Media și cum?

Dacă ai mai citit din articolele noastre, cel mai probabil știi că noi suntem de părere că în Marketingul digital și în Growth Hacking, cel mai importat lucru este măsurarea.

Motivul pentru care ar trebui să facem asta este pentru e identifica eficiența reclamelor și pentru a nu pierde bani în campanii ineficiente.

În promovarea pe Social Media măsurarea rezultatelor și asigurarea măsurării corecte a rezultatelor ar trebui să fie un obiectiv important.

Și când spun măsurare, nu mă refer la a numără câte postări s-au făcut pe săptămână sau câte like-uri are o postare….

Asta doar dacă obiectivul nostru nu este generarea de like-uri la o anumită postare.

În linii mari, orientându-ne după obiectivele pe care le putem seta pentru orice campanie de promovare avem următorii indicatori pe care îi putem măsura:

  • impact/ afișări
  • interacțiuni (like, share, comment, vizualizari)
  • clicks
  • mesaje
  • conversii (adăugări în coș, lead-uri, finalizări de comandă, achiziții etc)

Mail multe decât atât, când vine vorba de promovarea plătită ar fi bine să urmărim costuri, venituri, ROAS . și bineînțeles eficiența fiecărei reclame în parte.

Aproape toate rețelele de socializare permit promovarea plătită.

Marea majoritate dintre ele își adună date despre clienți și date despre rezultatele generate prin intermediul unei linii de cod numită de regulă Pixel, care se introduce în interiorul site-ului tău.

Fără acest cod, măsurarea conversiilor nu este posibilă.

Nu trebuie să te sperii pentru că nu e neapărat o chestiune tehnică. 

În special în cazul Facebook (care este cea mai utilizată rețea de socializare pentru promovare) și implicit Instagram ai la dispoziție un tool foarte fain care îți permite doar sa selectezi butoanele sau paginile și șă le atribui conversia aferentă.

Fără să știi strop de programare. 

8. Trenduri și noutăți în 2020

Anul 2020 vine cu câteva modificări în ceea ce privește rețelele de socializare.

Deși story-urile au fost elementele surpriză ale anului 2019, anul acesta se pare că au prins amploare, iar promovarea în mod special în story-uri atât pe Instagram cât și pe Facebook pare să fie din ce în ce mai atractivă.

Pe ce se pune acum accentul, e realizare de imagini specifice pentru poziționarea reclamelor în story-uri și chiar utilizarea unor ad seturi care au ca și poziționare doar story-ul.

Personal cred că e o idee ce merită testată, mai ales dacă activezi în domeniul Fashion/ Beauty.

Un alt trend în creștere e reprezentat de video-uri, pe toate rețelele de socializare. Pinterest a adăugat video-urile ca și conținut de pin-uit în panourile personale deși până în prezent aici găseai doar imagini. 

De asemenea, determinat de acest trend în creștere, dezvolatarea Tik Tok-ului, o nouă rețea de socializare bazată doar pe video-uri, nu ar trebui să ne surprindă deloc.

E interesant de urmărit însă cum va ajuta această rețea de socializare în mod special afacerile să se promoveze.

Chatbot-ii se pare că devin din ce în ce mai agreați de oameni, iar utilizarea lor nu se limitează doar pe rețelele de socializare.

Din ce în ce mai multe afaceri se folosesc de chatbot-i chiar și pe site, dacă ești curios, te poți juca cu unul din chatbot-ii noștrii aici.

Un nou trend în 2020, care este de fapt mai mult de atât, este o strategie ce face referire la promovarea pe Facebook prin antrenarea Pixelului.

Aceasta ne spune să uităm tot ce știm de targetarea specifică și lăsăm Pixelul să adune date pentru a identifica cele mai potrivite persoane.

Despre această strategie vorbim în cursul nostru avansat de promovare pe Facebook pe care dacă ești curios, îți recomand să îl urmezi. 

Deși promisă de ceva vreme funcționalitatea de Instagram Shopping care ne va permite să facem achiziții direct din Instagram, fără să fie nevoie să avem un site, anul acesta vine cu o nouă promisiune. 

Se pare că Mark Zuckerberg a anunțat de curând că funcționalitatea de Shopping va fii curând disponibilă și nu doar pe Instagram, ci și pe Facebook și WhatsApp.

Asta da veste.

Sincer, noi abia așteptăm să o testăm.

Și dacă tot veni vorba de testat, nu de mult am făcut asta cu promovarea pe Pinterest.

Dacă până acum puteai doar să te promovezi organic, acum ai disponibilă și varianta plătită.

Încă e la început toată chestia, oamenii încă nu sunt pregătiți să cumpere din Pinterest, dar cred că pe măsură ce ne vom obișnui cu asta, Pinterestul va fii oportun pentru business-uri din multe domenii.

Momentan nu ne-a dat pe spate, iar costurile sunt cam măricele, așa că am decis să mai așteptăm puțin cu integrarea reclamelor pe Pinterest în strategiile clienților noștri.

9. Tool-uri de management

Dacă alegi să te ocupi singur de Social Media Marketing e bine să știi că sunt câteva tool-uri menite să te ajute realizarea conținutului pe rețelele de socializare.

Cele mai cunoscute și utilizate tool-uri sunt:

Toate îți oferă o variantă free/ demo, drept pentru care la poți testa pentru a identifica cea mai potrivită variantă pentru tine și afacerea ta.

Dacă ai reuși să ajungi la finalul acestui articol, probabil ai început să vezi diferit modul în care trebuie utilizate rețelele de socializare în promovarea unei afaceri.

Știu că e multă informație însă poți reveni oricând pentru a o aprofunda și chiar își sugerez să faci asta dacă începi să te ocupi serios de Social Media Marketing.

Ce trebuie să ții minte sunt câteva mici chestiuni precum:

  • rețelele de socializare se aleg în funcție de cine sunt clienții tăi;
  • fii constant, relevant și creativ pentru a ține clienții aproape;
  • ai grijă de modul în care arată profilul afacerii tale, asigură-te că ai o apariție remarcantă indiferent de rețeaua de socializare pe care ai ales-o;
  • merită să investești în promovare atâta timp cât ai o strategie bine pusă la punct;
  • stabilește-ți obiectivele pentru fiecare rețea de socializare și fiecare campanie în parte;
  • testează mereu lucruri noi;
  • măsoară în permanență rezultatele.

Acestea fiind spuse, nu îmi rămâne decât să îți urez spor la treabă și vânzări multe!

Înscrie-te la newsletter-ul nostru și află cele mai noi informații despre toate platformele sociale și nu numai (săptămânal).

Ce este Social Media Marketing?

Social Media Marketing reprezintă mijlocul prin care atragem potențialii clienți și îi determinăm să interacționeze cu noi prin utilizare rețelelor de socializare.

De ce e important Social Media Marketing?

Social Media Marketing oferă o mulțime de oportunități tuturor afacerilor care se folosesc de rețelele de socializare în promovare.

Cum se face Social Media Marketing

E important de știut faptul că atunci când dorești să începi promovarea afacerii tale pe rețelele de socializare, trebuie să ții cont de tipul produselor/ serviciilor pe care le vinzi și de cine sunt clienții tăi.

Cât de eficient e Social Media Marketing

Social Media Marketing e eficient pentru afaceri dacă se face constant și orientat spre client și mai ales dacă are la bază o strategie bine pusă la punct. Social Media Marketing poate să te ajute să îți crești notorietatea afacerii tale, să atragi potențiali clienți și să generezi vânzări.