Hmm, lasă-mă să ghicesc: Dacă ești aici înseamnă că îți dorești mai mult de la website-ul tău, îți dorești să te ajute în generarea de vânzări. Am dreptate?

Stai, stai, mai am: Dar încă nu știi cum să o faci sau dacă merită să investești într-un site nou. Corect? Nu sunt vreun clarvăzător sau vrăjitor. Ci pur și simplu înțeleg și eu că acestea sunt principalele lucruri la care ne gândim atunci când analizăm opțiunea de a moderniza sau crea un site nou.

Adevărul este că, în general, depinde. Depinde de persoana cu care îl creezi, depinde cât de bine este optimizat, dacă ți-ai alocat timp pentru a scrie texte care vând și să găsești moduri pentru a integra site-ul în planul tău de marketing.

Dar astăzi aș vrea să-ți arăt doar un exemplu legat de ce se poate întâmpla atunci când lucrurile sunt bine făcute. La SMARTERS avem o  zicală, „dacă nu vinde, mai bine nu-l faci”. Mereu când lucrăm la un website pentru un client sau gândim o strategie de marketing, ținem cont de asta. La fel a fost și cazul Simplitao.

Atunci când a sunat telefonul, credeam că este doar o altă cerere de ofertă, cum sunt majoritatea celor care vor un website nou: cer mai multe oferte de la diferite firme și aleg mereu prețul cel mai mic. Nu ne prea auzim a doua oară cu aceștia.

Să nu mă înțelegi greșit, nu facem site-uri scumpe. Dimpotrivă, folosind tehnologia wordpress și având un proces intern eficient, putem crea site-uri și de 3 ori mai ieftine decât unul clasic, creat de la 0 în cod.

Însă, din când în când, unii clienți înțeleg că un website este o investiție, și acesta este scump sau ieftin în funcție de ce rezultate îți poate aduce. Acest telefon a venit de la un astfel de client, și locul obișnuitei discuții de 3 minute a fost luată de una de 54 de minute.

1. Dacă vrei un site care vinde, ține-o simplu

Din discuția cu clientul am înțeles că principalul motiv pentru care voiau un website nou era pentru a vinde mai mult. Suntem pe aceeași lungime de undă îmi zic. Dar, tot discutând, și apoi analizând site-ul prin prisma obiectivelor de marketing ale clientului, am înțeles că e mult de lucru. Principala problemă era că website-ul era greu de înțeles de către vizitatori și nu era deloc intuitiv.

Cam așa arăta navigarea.Exemplu de website cu navigare neclaraDeși tot ce oferea clientul putea fi redus la 4 servicii, părți din fiecare le regăseai în aproape toate opțiunile și categoriile meniului. Așa arăta navigarea după:Navigare noua website Simplitao

2. Pentru a crește vânzările pe site, vorbește pe limba clientului

Un alt obiectiv al clientului era de a atrage oameni noi către serviciile lor. Însă un lucru pe care atât majoritatea agențiilor de web design cât și aproape toți clienții îl ignoră e copywriting-ul, textele de pe site.

Credem că rolul acestora este de a umple golul dintre poze sau de a arăta cât de deștepți suntem. Însă, de cele mai multe ori, cel care vrea să cumpere nu este specialist în ceea ce facem noi, de aceea avem nevoie de un limbaj simplu și ușor de înțeles.

Un web designer bun va ști că citim website-urile după un model în forma literei F, că prima dată scanăm conținutul. Acesta va scoate în evidență lucrurile importante, va ști că fiecare pagină are anumite obiective și pagina trebuie optimizată pentru acestea.

În acest caz, problema era că limbajul era mult prea specific și tehnic, era adresat doar celor inițiați în arta feng shui sau a practicilor energetice chinezești.Exemplu de text gresit webdesignAtunci când am făcut puțină cercetare, am văzut că oamenii nu caută deloc cuvintele folosite de către client, ci altele mult mai comune. În loc de „chi nei tsang” oamenii caută „masaj terapeutic”, în loc de „qi gong” ei caută „exerciții de meditație pe care le poți face oriunde”. Citește și: Ghid Content Writing: Cum să scrii pentru ca oamenii să citească și să distribuie

3. Scrie pentru om, optimizează pentru motoarele de căutare

Un alt lucru crucial, dacă vrei să ai un website care vinde este să-l faci cât mai ușor de găsit. Iar optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) este cea mai bună metodă pe termen mediu și lung de a atrage trafic gratuit și constant către site-ul tău. (Asta dacă ai un produs pentru care există cerere, dacă nu, folosește alte canale).

Deși și pe site-ul vechi clientul a făcut lucrurile cât de cât bine din punct de vedere SEO, creând o structură internă de link-uri foarte bună, totuși lucrurile mai puteau fi îmbunătățite. Urmând o metodologie internă, am luat rând pe rând toate elementele de care trebuie să țină cont un website optimizat seo și le-am, păi, optimizat. Î

n primul rând, am făcut cercetare să vedem ce cuvinte folosesc oamenii în căutările pe Google atunci când încearcă să-și rezolve o problemă legată serviciile pe care le oferea clientul. Apoi ne-am asigurat că am optimizat tot site-ul în jurul acestor cuvinte.Exemplu pagina optimizata SEO

4. Dă-i siteului un design plăcut, care să te diferențieze

Pentru că în procesul creării noului site ne-am dat seama că este nevoie și de un rebranding, am putut oferi site-ului un cu totul alt design, unul în primul rând simplu, dar și care să poziționeze clientul diferit față de concurență.

În industria lor, cam toți merg pe aceeași direcție. Însă acest nou website  transmitea mult mai bine valorile clientului și diferențierea clientului, principala fiind lecțiile bazate pe ani de experiență.Webdesign care transmite calitate

5. Un site care vinde este o mașinărie de marketing

Toate bune și frumoase până acum, există destule site-uri care țin cont (măcar parțial) de criteriile de mai sus. Dar majoritatea se opresc aici. Însă, pentru a avea cu adevărat un site care vinde, trebuie să mergi mai departe.

Ce am făcut a fost să instalăm un set de instrumente de marketing (majoritatea grauite) care să ne permită să măsurăm mult mai bine ce se întâmplă pe site și să putem lua decizii bazate pe cifre, nu presupunere.

Îți recomand să verifici următoarele instrumenteHotjar Sumo Google Analytics Layered Popups Acestea ne-au permis să vedem mult mai bine cum se comportă oamenii pe site, de unde vin vizitatorii, unde se blochează și ce putem îmbunătăți.

Astfel, am identificat o serie de secțiuni pe site unde oamenii se opreau în procesul de a apela la serviciile clientului.Exemplu Clickmaps Instrument marketingDupă ce am făcut website-ul live nu ne-am oprit pur și simplu. Pentru încă două luni am continuat să optimizăm lucrurile pe ici, pe colo, prin părțile esențiale. E foarte important să măsori totul, pentru a ști ce funcționează și ce nu.Exemplu Masurarea ConversiilorÎn plus, deoarece existau foarte multe articole pe blog, am știu că acestea reprezintă o mare oportunitate nu doar pentru SEO ci și pentru mediul social.

Astfel am optimizat butoanele de distribuire în social media pentru a avea cât mai multe șanse ca un vizitator să distribuie un articol. Toate aceste măsuri pe care le-am implementat și altele despre care nu am apucat să scriu aici pornesc de la înțelegerea faptului că orice client trece prin mai multe etape în procesul de vânzare, de la a auzi de noi la a cumpăra și apoi să ne recomande. Trebuie să optimizezi site-ul pentru fiecare etapă.

Cum un website te poate ajuta să vinzi și de 3 ori mai mult

Rezultatul? Ei bine, pe lângă un website pentru care clientul a fost lăudat de toate cunoștințele, rezultatele s-au văzut și acolo unde contează, adică în vânzări.

La primul curs major pe care clientul l-a promovat în urma refacerii site-ului au avut de 3 ori mai mulți participanți față de anul anterior. Numărul participanților a crescut de la 9 la 27, o reușită nu mică având în vedere că acest curs costă câteva sute de euro.

Același trend se vede și pentru celelalte cursuri/servicii. Partea cea mai bună este că am putut măsura exact ce a funcționat și ce nu. Am văzut că traficul din Google a crescut de 5 ori chiar din prima lună, deși ne-am mutat și pe alt domeniu. Numărul de share-uri al unui articol a crescut la peste 1000 pentru articolele populare.

Fără a cheltui niciun cent am triplat numărul de like-uri pe Facebook deși, sincer să fiu, nici nu ne-am propus asta! Dar hey, asta se întâmplă când ai un produs bun și ai un site care este de fapt o mașinărie de marketing. Ideea este că ceea ce am reușit în acest exemplu nu este deloc un caz particular și nici rocket science.

Cred că oricine poate obține rezultate comparabile dacă pornește de la premisa că un website are și un alt rol, nu doar de a arăta bine pe cartea de vizită. Aplică principiile de mai sus și atunci când îți creezi propriul site și vei vedea cum apar rezultatele.

Principiile aplicate în acest articol țin de growth hacking, un nou concept de marketing pe care îl poți descoperi gratuit citind Primul Ghid de Growth Hacking din România.