Azi ne-am gândit să îți arătăm un studiu de caz cu strategii, acțiuni și rezultate în SEO (Search Engine Optimization) pe care le-am implementat pentru unul dintre clienții SMARTERS.
Obiectivul?
Să creștem traficul organic și să-l aducem pe prima pagină în motoarele de căutare.
Situația înainte de începerea proiectului era următoarea:
- Trafic organic lunar: între 50-100 utilizatori.
- Media de ranking pe pagini principale: undeva la 45. Am pornit cu 0 (zero) pagini importante în TOP 10.
Despre proiect:
Nutechnologies sunt o companie de consultanță în achiziționarea de aparatură performantă și software avansat (imprimante 3D profesionale, scannere 3D, software 3D).
Produsele pe care le comercializează de la branduri de renume (Stratasys, Bego, Sisma) sunt dintr-o gamă profesională, dedicate companiilor de rang înalt care doresc să investească în echipamente performante pentru eficientizarea producției.
Cum am început să aducem rezultate?
Primul pas este să facem o analiză rapidă a website-ului, și să notam primele impresii, înainte de a intra în auditul mai complex.
Primele observații sunt în general pe On Page:
- Lipsa conținut în pagină
- Lipsa meta tags (title, meta description)
- Lipsă internal linking
Următoarele observații sunt legate de keywords:
- Cum caută oamenii serviciile lor?
- Rankeaza deja pe ceva cuvinte cheie?
- Care e competiția și potențialul de ranking?
Am notat ideile pentru lucrurile observate și am început procesul de analiză, optimizare, implementare și măsurare.
Strategia „Piramida” SEO:
- Indicatori tehnici și de accesibilitate
Am rulat un audit complex, cum facem la început pentru orice proiect:
- Screaming Frog;
- Google Search Console;
- GTMatrix;
- Google Analytics;
- Ahrefs.
- Steam măsurarea conversiilor.
Fiind un website custom, am notat toate instrucțiunile de îmbunătățire într-un excel și le-am trimis programatorului pentru rezolvarea lor.
În mare, au fost pagini cu erori (404), lipsa sitemap, lipsa fișier robots.txt, fișiere care îngreunează viteza site-ului și mai multe erori ce țin de optimizarea On Page (title, meta description duplicate, H1 multiple, etc).
În general ne ocupăm prima dată de lucrurile care pot crea o experiență neplăcută utilizatorilor. Cum ar fi să dea click pe un link și să-l ducă pe pagină de eroare, etc.
- Optimizarea la nivel de pagină (On Page)
Primele noastre observații, cum am menționat și mai sus, au fost: lipsă conținut în pagină, lipsa meta tags optimizate (title, meta description), lipsă internal linking.
Și din audit, am identificat content duplicate (title, meta description, h1, etc.)
Tot în acest pas consolidăm și Keyword Research-ul. Aici ne folosim de Ahrefs + Keyword Tool + Google Suggest + Search Console.
Așa că am făcut un plan On Page.
Am prioritizat paginile pe care le putem optimiza pe căutări relevante, astfel încât să rankam pe acele cuvinte alese în keyword research.
Astfel am ajuns la 4 categorii de produse pe care le-am optimizat.
În general aș fi mers mai departe și as fi optimizat și produsele, nu doar categoriile. Însă, fiind niște echipamente noi și mai puțin cunoscute, aveau de la foarte puține căutări spre deloc.
În orice caz, produsele se poziționau destul de bine (aveau descriere detaliată, denumirea produsului în titlu, conținut, etc.). Am ajuns să rankăm pe ele pe poziții fruntașe.
Ce am avut nevoie să modificăm on page?
- Title
- H1
- Meta description
- Conținut în pagină
- Internal linking
Bineinteles, optimizate cu cuvintele cheie, după felul în care caută oamenii. Insist aici, fiindcă nu vei face niciodată o optimizare corectă On Page, dacă nu ai un Keyword research și un plan de optimizare. Adică ce pagină, pe ce cuvânt/cuvinte cheie va fi optimizată.
- Experiența utilizatorului
Am realizat un audit UX, folosind Google Analytics. Aici ne uităm în general la metrici precum: bounce rate, time on site, page per session și trafic.
Ce ne ne interesează pe noi esta ca utilizatorii care ajung pe Nutechnologies, să găsească în maxim 3 click-uri ceea ce caută.
Pe lângă datele din Analytics, mai folosim și niște procese de analiza manuală On Page. Adică, intrăm și navigam pe site, să ne asigurăm că funcționează: butoanele de CTA, formularele de contact, popups, live chat și alte lucruri care sunt implementate, vizibile și cu care pot interacționa utilizatorii.
Tot aici, niște metrici importante de urmărit sunt acțiunile pe care le setăm la Măsurarea Conversiilor în Primul pas.
Aceste conversii, în cazul Nutechnologies sunt:
- Completare formular contact
- Click pe telefon
- Initieri conversatii Live Chat
- Descarcari de PDFs
- Testare gratuita Software
- Completare formular feedback
- Clicks pe adresele de e-mail
De ce trebuie să măsurăm toate acestea?
Pentru că altfel eforturile noastre ar fi în van. Dacă implementăm strategii, acțiuni, campanii de marketing, și nu măsurăm impactul, nu vom ști niciodată dacă ce am făcut a funcționat și dacă oamenii care sună sau ne scriu pe e-mail, vin din Google Organic, Facebook, Google paid, Referrals, etc.
La ce ne ajută să știm de unde vin oamenii cei mai mulți? Pentru că așa știm exact în ce canal se merită să investim mai mult, pentru generare de contacte noi, care să ajungă într-un final clienți.
Cam așa arată la Nutechnologies masurarea acțiunilor pe site/pe canale:
Observăm că la Contact (ceea ce înseamnă completarea formularului sau click-uri pe telefon), sunt mai mulți din Google Organic decât din Google Paid, iar asta ne arată că aducem trafic mult mai bun și calificat organic.
În schimb, un alt lucru important e ca s-au inițiat 63 de conversatii pe Live Chat și toți au venit din Google Paid. Asta ar putea să însemne că din Google Ads vin oameni calificați dar care mai au întrebări, într-o faza inițială. Față de cei care sună direct, care par mult mai hotărâți către o achiziție (în general).
Dar toate aceste date se pot verifica, aflând exact care e flow-ul oamenilor care ajung la noi, discutând cu persoana de vânzări care se ocupă de clienți și preia telefoane, discuții, etc. Cât sunt ei de calificați, ce scriu pe live chat, ce scriu pe e-mail, ce întreabă la telefon, etc. Dacă nu aflăm lucrurile astea, putem face doar presupuneri, care nu sunt întotdeauna cele mai bune.
- Link Building
Obiectivul nostru de link building a fost de 127 linking domains.
Pentru a aduna o parte din link-uri organic, am testat o strategie de Content Hacking.
Mai exact, am făcut un studiu de piață pe companii de renume din România, dar și pe oameni pasionați de tehnologie în general.
Studiul se intitulează ”3D PRINTING ÎN ROMÂNIA – O EVOLUȚIE SURPRINZĂTOARE”.
După publicarea lui, am contactat presa locală din toata Romania și am trimis acest studiu, împreuna cu un comunicat de presa, cu scopul de a fi distribuit în diverse publicații.
De aici am obtinut 38 publicări organice ale studiului, pe 38 de website-uri diferite.
Evoluția rezultatelor:
Creșterea traficului Organic.
Ranking August 2020:
- Nimic În TOP 10. Însă observăm creșteri masive în poziții.
La imprimante 3D metal am crescut 20 de poziții. La imprimante 3d profesionale am crescut 12 poziții.
Poziții în motoarele de căutare Septembrie 2020:
- 1 pagina în top 10, mai exact pe poziția 8
Poziții în motoarele de căutare Octombrie 2020:
- 3 pagini importante in TOP 10
Poziții în motoarele de căutare Februarie 2021:
- 7 cuvinte importante, care ne aduc trafic pe pagini cheie de pe pozițiile 1 până la 8
- Dacă ne uităm la luna septembrie, (imprimanta 3d/imprimante 3d) erau pe poziții precum 14/19. În prezent suntem pe prima pagină cu aceste căutări. Ne interesează aceste cuvinte cheie, fiindcă au și cel mai mare volum de trafic.
Creștere Poziție medie, conform Google Search Console (aprilie 2020 vs. februarie 2021):
Creștere cu 200% numărul de impresii (în prezent – februarie 2021, față de rezultatele înregistrate înainte de pornirea proiectului – aprilie 2020):
- De la 5.500 la 17.000.