Îmi amintesc și acum de momentul când am început să învăț marketing. Efectiv m-am dus la biblioteca universității, am căutat „marketing” în lista de cărți și am ales una la întâmplare.
Apoi, am continuat, la fel de haotic, fie alegând la întâmplare titluri sau articole de blog, fie căutând „cele mai bune cărți de marketing” sau „cele mai bune locuri de unde să înveți marketing”.
Acum, zeci de cărți și mii de articole mai târziu, îmi dau seama cât de mult timp am pierdut citind lucruri superficiale. Mergeam haotic, din articol în articol, din carte în carte, dar majoritatea tratau subiecte superficiale sau prezentau aceleași lucruri deja citite, dar prin cuvinte diferite.
Probabil și ție îți este cunoscută această situație. Fie că vrei să înveți despre SEO, Social Media Marketing, Optimizarea Ratei de Conversie, Google Adwords, Growth Hacking etc. există mii și mii de piese de conținut pe care le poți citi.
De aceea, am creat acest articol-ghid, unde am pus cele mai bune cărți, bloguri și alte resurse de unde poți învăța marketing. Fie că ești încă la stadiul în care te întrebi „cum pot învăța marketing” sau ești deja intermediar sau expert, sunt sigur că vei găsi în această listă comprehensivă lucruri noi.
De fapt, această listă cu resurse de marketing este dată fiecărui coleg nou care ni se alătură în cadrul SMARTERS pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine modul în care facem marketing și starea actuală a acestui domeniu.
Lista acoperă totul, de la concepte fundamentale necesare oricărui marketer sau antreprenor la newslettere și bloguri unde te poți menține la curent cu cele mai noi schimbări în materie de marketing.
Cele mai bune cărți de marketing pe care oricine ar trebui să le citească
Noile reguli de marketing și PR – David Meerman Scott
Cred că această carte este esențială pentru oricine vrea să înțeleagă marketingul în era digitală. Te va ajuta, în primul rând, să înțelegi schimbarea ce a avut loc în societate odată ce internetul a ajuns la mase și cum acesta a schimbat modul în care cumpărăm în ziua de astăzi.
În al doilea rând, trece în revistă modurile în care companiile se pot folosi de aceste schimbări pentru a ajunge la clienții lor într-un mod mai eficient prin rețele de socializare, bloguri, comunicate de presă, video-uri și marketing viral.
Biblia Vânzărilor – Jeffrey Gitomer sau Arta vânzării – Zig Ziglar
Poate te gândești „stai, ce faci, acesta este un articol despre marketing, nu vânzări”. Ei bine, dragul meu/draga mea, marketing = vânzări. Oricine crede altceva, va avea zile grele în acest domeniu. Chiar și concepte mai îndepărtate de vânzarea directă precum brandingul au tot acest scop: să vândă o idee, un produs, un serviciu, un brand personal etc.
De aceea, este crucial pentru un marketer să înțeleagă principiile fundamentale din vânzări. Pentru că tu, ca marketer, nu faci vânzări 1-la-1, dar faci vânzări 1-la-mulțime și exact aceleași principii de comunicare se aplică, doar că la un nivel de masă, mai scalabil. De la concepte precum comunicarea beneficiilor și nu a caracteristicilor, până la tactici de vânzări, ambele cărți menționate sunt fundamentale pentru orice marketer.
Cele 22 de legi imuabile ale marketingului – Al Ries, Jack Trout
Dacă te pui să citești despre marketing, dai ușor de sute sau chiar mii de idei și tactici pe care le poți testa. Problema însă este că o mare parte din ele nu au viață lungă. Nu este și cazul principiilor prezentate în această carte, principii care, așa cum spune și titlul, rămân veșnice.
Această carte identifică cele mai importante legi care au guvernat marketingul de când s-a creat prima reclamă și care vor rămâne valabile indiferent de mediul în care vom comunica, fie că e print, online, realitate virtuală etc. De aceea o consider a fi o carte de marketing indispensabilă.
Predictably Irrational – Dan Ariely sau Thinking Fast and Slow – Daniel Kahneman
Este timpul să spulberăm odată și pentru totdeauna percepția conform căreia oamenii sunt tot timpul raționali. Aceste cărți, alături de Psihologia Persuasiunii, te vor ajuta să înțelegi de ce oamenii acționează atât de des împotriva a ceea ce pare a fi „rațional” și cum am păstrat din procesul de evoluție mecanisme și impulsuri care ne dictează comportamentul în ziua de astăzi.
Înțelegând aceste lucruri vei putea găsi tu, ca marketer, moduri în care să influențezi comportamentul clientului.
Robert Cialdini – Psihologia persuasiunii
Scopul oricărei acțiuni de marketing este, la urma urmei, să determine omul să treacă la acțiune. Dar cum putem face asta? Cum să-l convingem să ne aleagă pe noi și nu competiția noastră? Ei bine, deși aparent oamenii sunt ființe foarte sofisticate și raționale, de fapt există câteva principii psihologice care ne fac să acționăm într-un fel sau altul.
De când a fost publicată în 1984, această carte a devenit seminală pentru oricine vrea să înțeleagă cu adevărat cum funcționează oamenii și deci cum putem comunica pentru a-i face să treacă la acțiune.
Confesiunile unui om de publicitate – David Ogilvy
Dacă activezi de ceva timp în marketing, numele de David Ogilvy nu are cum să nu-ți fie cunoscut. Dacă acum începi, această carte este un musai. David Ogilvy este considerat unul dintre, dacă nu cel mai bun copywriter al tuturor timpurilor. Acesta a creat reclame, texte și sloganuri care sunt folosite și astăzi, zeci de ani mai târziu.
Dacă ai auzit de „O pătrime cremă hidratantă”,vsă știi că acest text a fost scris acum mai bine de 40 de ani și încă generează vânzări. Vrei să devii și tu un scriitor la fel de bun? Primul pas poate fi această carte de publicitate.
Joseph Sugarman – The Adweek copywriting handbook
Dacă vrei să înveți copywriting, peste Joseph Sugarman nu trebuie să sari. Reclamele sale i-au adus atât lui cât și clienților săi milioane de dolari. În acest manual practic, el a sintetizat secretele copywriting-ului, adunate din întreaga sa experiență..
Mai mult un manual practic decât o carte, acesta îți oferă experiența de o viață a unuia dintre cei mai de succes copywriteri: de la noțiuni teoretice până la analizarea reclamelor care au dus la vânzarea a milioane de produse.
Writing that works – Kenneth Roman
Fost CEO al Ogilvy & Mather Worldwide, acesta a reușit să scrie o carte despre „cum să scrii” despre care chiar marele David Ogilvy a spus că „nu mai e nimic de adăugat” și pe care o recomandă pentru cum să-ți îmbunătățești scrisul în business în a doua ediție a autobigrafiei sale.
Această carte conține procesul și principiile de care ai nevoie pentru a ajunge să fii capabil să-ți expui ideile într-un mod coerent și simplu, pentru ca ceilalți să înțeleagă. Pe mine, pe lângă faptul că m-a ajutat să scriu mai bine, această carte m-a făcut să gândesc și să comunic mai eficient în general. Pune-o pe lista de cărți de marketing de citit!
Made to stick – Chip Heath, Dan Heath
Cum să vii cu idei și campanii care să devină virale, să se răspândească rapid și să fie ținute minte de oameni? Sunt uimit de faptul că această carte nu se găsește pe TOATE listele de cărți pe care orice marketer trebuie să le citească.
Deși viralitatea pare a fi ceva care „se întâmplă” sau nu, această carte îți arată că de fapt lucrurile pot fi desconstruite și sunt influențabile. Vei învăța care sunt principiile unei idei care „prinde” și cum să reușești acest lucru. Exemplele din carte sunt grozave!
Crossing the Chasm – Geoffrey Moore
Una din cele mai des întâlnite greșeli pe care le vedem în lucrul cu clienții noștri este faptul că nu știu unde se află în momentul de față produsul sau serviciul lor față de tipologiile de clienți și modul în care adoptăm noi produse.
Această carte de marketing este fundamentală în primul rând pentru oricine se pregătește să lanseze un produs inovator. Dar conceptele prezentate în carte, precum curba de adoptare a noilor produse și modul în care poți ajunge de la un produs de nișă la un produs de masă poate transforma orice afacere.
Neuro Web Design – Susan Weinschenk
Deși web-ul este un domeniu mai nou, încep să apară și cărți care abordează acest subiect și cum poți avea un site care vinde. Pentru cei la început de drum, această carte trece în revistă cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când creezi sau optimizezi un website care să aibă un rol activ în procesul de marketing.
Newslettere și bloguri de marketing pe care să le urmărești
Îți recomandăm să te abonezi la newsletter-ele acestor bloguri/comunități de marketing pentru a te ține la curent cu cele mai importante noutăți din domeniu.
Bloguri generale de Digital Marketing
Neil Patel este unul din cei mai cunoscuți experți în digital marketing în momentul de față. Acoperă o gamă variată de teme, de la seo la social media și google adwords. Recomand foarte mult ghidurile sale gratuite.
Cei de la Hubspot sunt practic unii din cei mai mari promotori ai inbound marketing, o abordare mai permisivă în marketing. Și cum practică ceea ce predau, blogul propriu este una din principalele lor investiții. Deși produc foarte mult conținut, merită să te abonezi la newsletter și să scanezi după titlurile care te interesează.
Comunitatea fondată de Sean Ellis, cel care a dat numele conceptului de „growth hacking” este principala mea sursă de informare asupra schimbărilor în marketing digital și locul unde să găsesc idei noi. Vezi găsi aici articole propuse de membrii comunității și care trec prin filtrul votului.
Adăugăm, pe lângă aceste bloguri mari și pe cel al SMARTERS. Ne dorim să devenim pentru România ce reprezintă comunitățile de mai sus pentru scena internațională. Vei găsi articole, studii și resurse aprofundate și bazate pe experiența noastră, nu doar lucruri citite pe internet.
Creatori ai unor instrumente foarte utile de marketing și hackeri din fire, cei de la Sumo.com publică săptămânal articole și studii caz foarte aprofundate pe teme precum email marketing, copywriting, social media marketing etc.
Bloguri despre SEO/Content Marketing
Dacă vrei să înveți mai multe despre SEO și inbound marketing, Moz este cel mai bun loc de unde să începi sau să te menții informat. Vei găsi resurse aprofundate, create atât de echipa Moz cât și de cea mai mare comunitate de content marketing din lume. Începe cu seria Whiteboard Friday.
Deși este un blog susținut de o singură persoană, Brian Dean a reușit să se poziționeze ca lider de opinie și să ajungă pe primele poziții în Google pentru unele din cele mai competitive cuvinte din lume, dovadă că știe ce face. Vei găsi tactici diferite pe blogul lui și mai nou informații despre Youtube SEO.
Sunt toate șansele ca, și tu, deși locuiești în România, să fi intrat în contact cu unele din campaniile celor de la Fractl. Aceștia sunt, din punctul meu de vedere, una din cele mai bune agenții de content marketing din lume, iar pe blogul lor vei găsi studii de caz și sfaturi pentru cum să obții rezultate comparabile.
Susținut de cei de la Hubspot, Inbound.org este locul unde se întâlnesc cei mai mari practicieni ai inbound marketing și dacă ești interesat de acest domeniu în marketing, nu ai voie să nu fii acolo.
Bloguri despre Social Media
Pe lângă faptul că au creat un instrument de marketing foarte util, cei de la Adespresso echipează marketerii și antreprenorii și cu foarte multe resurse și informații necesare pentru a reuși în comlicata junglă a online advertising.
Jon Loomer este principala noastră sursă de informare atunci când vine vorba de noutăți și strategii pentru promovarea de Facebook.
Bloguri de Growth Hacking
Deși scrie rar, când o face, o face bine. Brian Balfour este unul din cei mai respectați growth hackeri la ora actuală și a lucrat cu companii foarte mari, printre care Hubspot.
La fel ca Brian Balfour, și Andrew Chen scrie destul de rar, dar dacă activezi în domeniul tech nu ai voie să nu-l urmărești. Fiind foarte implicat în practicarea growth hacking-ului (momentan în cadrul Uber), Andrew vine cu multe cercetări și studii de caz proprii.
Bloguri pentru Optimizarea Ratei de Conversie
Dacă vrei să afli cum îți poți crește profitul folosindu-te de traficul actual, cei de la ConversionXL sunt una din cele mai bune agenții de CRO (Conversion Rate Optimization) din lume și vei găsi pe blog o grămadă de cercetări proprii și studii de caz care îți vor spulbera mintea cu cât de multe lucruri poți face pentru a converti mai mulți clienți.
Bloguri despre Copywriting
Ce e mai bun decât un articol util? Un articol util și amuzant! Neville Medhora are un stil informal dar știe meserie. Vei vedea cum, fără să știi, te face să vrei să cumperi ceva și apoi îți va explica cum să faci și tu asta.
Acestea sunt, în momentul de față, cele mai bune bloguri și cărți de marketing pe care le recomandăm. Această listă este într-o continuă îmbunătățire, nu ezita să salvezi link-ul și să-l mai vizitezi din când în când. Iar dacă l-ai găsit util, distribuie-l și prietenilor 🙂
Ai sugestii pentru îmbunătățirea articolului? Trimite-ne propunerea ta la hello @smarters.ro