Optimizare SEO: Ce înseamnă SEO și cum să-ți optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare

Optimizare SEO Ce înseamnă SEO și cum să-ți optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare

Vrei să știi ce trebuie să faci pentru ca site-ul tău să ajungă pe primele poziții în Google? Vrei să atragi mii de vizitatori pe site-ul tău, fără a fi nevoit să plătești pentru fiecare dintre ei?

Sau, ai de gând să angajezi un expert SEO care să se ocupe de optimizarea site-ului tău și vrei să ai o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă SEO sau cum se face SEO, pentru a ști cum să-i cuantifici munca?

Ești în locul potrivit. În acest ghid de optimizare SEO vei descoperi ce este SEO, cum se optimizează pas cu pas un site, vei găsi exemple și strategii concrete pe care le-am folosit la SMARTERS sau pentru clienții noștri pentru a fi menționați de unele din cele mai importante site-uri la nivel local și chiar național.

De asemenea, vei afla cum am reușit să reducem aproape la 0 costurile de promovare folosindu-ne de optimizarea pentru motoarele de căutare.

Ghidul se adresează în special începătorilor în lumea SEO, fiecare capitol conține printscreen-uri și instrucțiuni precise pentru fiecare pas.

Citind acest ghid SEO vei:

 • găsi tot ce trebuie să știi despre SEO într-un singur loc. De la ce este SEO, ce sunt motoarele de căutare și cum funcționează acestea, la tactici acționabile care să te ajute să urci site-ul în primele poziții în Google – toate sunt organizate logic în acest ghid.
 • economisi bani – nu va trebui să dai bani unui expert SEO pentru lucruri simple pe care ai putea să le faci și tu.
 • afla cum să-ți faci site-ul vizibil fără să ai nevoie de cunoștințe tehnice de programare sau web development.
 • descoperi exemple concrete pentru a atrage link-uri și mențiuni, pe care le poți folosi oricând și pentru promovarea site-ului tău.
 • ști la ce să fii atent dacă angajezi un expert SEO sau o firmă de marketing pentru servicii SEO.

La sfârșitul ghidului vei găsi un checklist peste care să arunci o privire atunci când vrei să te asiguri că nu ai omis nimic din procesul de optimizare SEO.

Acest ghid este destinat în primul rând persoanelor la început de drum în ceea ce privește SEO și optimizarea Google. Dacă ești mai avansat și știi deja destul de multe despre SEO, îl poți folosi pentru a descoperi idei noi pentru optimizarea site-urilor, în special pe partea de optimizare Off-Page (link building) unde zicem noi că am implementat câteva campanii creative, unice în România.

Acest ghid nu este o resursă definitivă în ceea ce privește procesul de optimizare SEO. În era digitală lucrurile se schimba extrem de repede, algoritmii de indexare a motoarelor de căutare se actualizează permanent.

Așadar, principiile și metodele prezentate în acest ghid sunt cele mai noi la data conceperii ghidului. Nimeni nu poate garanta că acestea vor rămâne valabile și peste 5 ani, dar vom actualiza acest ghid de fiecare dată când apare o modificare făcută de Google și ceilalți jucători de pe piața motoarelor de căutare.

Cu toate acestea, un lucru e sigur: odată ce înveți cum funcționează motoarele de căutare și ai o idee a ceea ce înseamnă SEO, actualizările ce vor urma nu îți vor da bătăi de cap.

E ca și cum ai conduce o mașină. Dacă îți cumperi o mașină nouă, mai performantă, nu faci încă o dată școala de șoferi doar pentru că înainte ai învățat să conduci pe una mai veche. Baza este aceeași.

Ce conține ghidul de optimizare SEO:

Capitolul 1: Ce este SEO și cum funcționează motoarele de căutare

Odată înțelese principiile de bază, întregul proces de optimizare SEO devine mult mai simplu, indiferent dacă ești o persoană tehnică sau non-tehnică (indiferent că vorbim de optimizare Google sau orice alt motor de căutare).

Mergi la capitol

Capitolul 2: Cum înscriem un site în motoarele de căutare și cum verificăm proprietatea asupra acestuia

Află unul din pașii esențiali pe care trebuie să-i parcurgem pentru a avea informații prețioase legate de performanțele site-ului nostru, direct de la Google.

Mergi la capitol

Capitolul 3: Cum să optimizezi link-urile interne

Află ce sunt link-urile interne, de ce sunt foarte importante pentru optimizarea Google și ce trebuie să faci.

Mergi la capitol

Capitolul 4: Cum să crești viteza site-ului

În această secțiune vom vedea câteva metode ușor de implementat pentru a mări considerabil viteza site-ului.

Mergi la capitol

Capitolul 5: Keyword research

Află exact ce cuvinte cheie folosesc potențialii tăi clienți atunci când caută după produsul sau serviciul tău și cum le folosim în tot procesul de optimizare SEO.

Mergi la capitol

Capitolul 6: Cum să optimizezi titlul, cuvintele cheie, URL-ul, imaginile și meta descrierea

Află cum se optimizează unele din cele mai importante elemente SEO la ora actuală.

Mergi la capitol

Capitolul 7: Optimizare SEO Off-Page (Link Building)

Află ce sunt link-urile externe, de ce fără acestea sunt slabe șanse ca site-ul tău să apară în primele poziții în Google și cum poți crea/câștiga link-uri externe către site-ul tău.

Mergi la capitol

Nu ai timp acum? Descarcă ghidul în format PDF și citește-l când îți este convenabil =>>

Capitolul 1: Ce este SEO și cum funcționează motoarele de căutare

Termenul SEO vine din limba engleză și înseamnă Search Engine Optimization, optimizarea pentru motoarele de căutare.

Mai exact, optimizarea SEO este un proces prin care încerci să îmbunătățești poziția site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare pentru anumite cuvinte sau expresii cheie.

La nivel de bază, optimizarea SEO se împarte în 2 mari ramuri: optimizarea SEO On-Page și Off-Page.

Optimizarea SEO On-Page înseamnă să ajuți motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este site-ul tău

Motoarele de căutare nu citesc un site la fel cum îl citesc oamenii. Ele „înțeleg” despre ce e vorba pe un site, citind codul (limbajul de programare) din spatele acestuia.

De aceea, o parte esențială în SEO este optimizarea On-Page (adică optimizarea unor elemente din pagină/site).

Câteva exemple de elemente de optimizare SEO On-Page:

 • titlul paginii să conțină cuvântul cheie;
 • să creezi link-uri interne pentru a lega paginile între ele;
 • numele imaginilor și atributul ALT (descrierea imaginii) să conțină cuvântul cheie pentru care vrei să apară pagina ta pe Google;
 • subtitlurile (heading-urile) să conțină cuvinte cheie  etc.
 • site-ul să aibă o viteză de încărcare foarte bună;

Deși par lucruri foarte tehnice, tehnologii precum WordPress (pe care se bazează și site-ul tău probabil), fac totul foarte simplu și nu trebuie să fii programator pentru a face aceste lucruri elementare ce îți pot aduce mai mult trafic pe site.

Poți citi aici mai multe despre ce este WordPress și cum te poate ajuta.

Nu-ți face griji dacă sunt neclare lucrurile acum. Vom detalia fiecare dintre aceste aspecte în capitolele următoare.

Optimizarea Off-Page SEO înseamnă să arăți motoarelor de căutare că site-ul tău este de încredere

Să presupunem că tu și competitorul tău aveți site-uri similare, cu conținut asemănător și toate elementele tehnice de care am discutat mai sus sunt optimizate.

Ambele site-uri:

 • conțin cuvinte cheie în titluri, subtitluri, în imagini;
 • se încarcă sub 5 secunde;
 • au conținut de calitate;
 • au link-uri interne care creează o legătură între pagini;
 • etc.

De unde știe Google pe care dintre cele două site-uri să îl afișeze pe prima poziție și pe care pe a doua?

Ei bine, aici Google (și alte motoare de căutare) a împrumutat o metodă pe care o folosim și noi oamenii: analizează „păreri” externe.

Optimizare SEO Off-Page

Mai exact, motoarele de căutare analizează câte site-uri fac trimitere (prin link) către site-ul tău.

În termeni SEO, link-urile către site-ul tău sunt ca niște voturi de încredere sau popularitate acordate de alte site-uri.

Să continuăm exemplul de mai devreme.

Dacă spre site-ul tău fac trimitere alte 30 de site-uri importante și, la rândul lor, de încredere, iar spre site-ul competitorului tău fac trimitere doar 2 site-uri de o calitate slabă, Google va percepe acest lucru ca pe un semnal de încredere în favoarea ta și site-ul tău va apărea înaintea celui al competitorului.

Practic, pentru a-ți optimiza site-ul off-page, trebuie să aduni cât mai multe link-uri de calitate către el. Vom vedea la secțiunea off-page ce înseamnă link-uri de calitate și cum le poți obține.

Ești în căutarea unor strategii mai avansate de SEO? Descoperă cursul „SEO care funcționează 2.0” =>>

Cum funcționează motoarele de căutare

Pentru a înțelege mai bine ce este SEO sau ce înseamnă SEO, hai să vedem cum funcționează motoarele de căutare.

Motoarele de căutare reprezintă portalul prin care accesăm informațiile aflate pe internet (ex. Google, Bing, Yahoo Search). Dar, în spatele acelor interfețe simple pe care le cunoaștem cu toții există mii de microprocesoare și algoritmi care analizează permanent (crawling) World Wide Web-ul și indexează (organizează) conținutul pentru ca noi să îl putem accesa în materie de milisecunde.

Crawling – Cum scanează Google site-urile

Imaginează-ți tot Internetul ca o mare pânză de păianjen în care fiecare intersecție de pe acea pânză reprezintă o pagină, iar legăturile dintre ele sunt link-urile.

Pentru a găsi toate documentele de pe Internet, Google folosește programe numite spiders („păianjeni”)  sau crawlers ( „târâtori”) cu care scanează toate site-urile de pe Internet, iar apoi organizează și stochează pe niște servere uriașe.

Adică, dacă spiderii încep să răscolească Internetul de pe site-ul A sau pagina A, iar de la site-ul A sunt linkuri către site-ul B, C și D, păienjenii vor urmări legăturile și vor merge către site-urile B, C și D.

Cum functioneaza motoarele de cautare - Crawling

Odată ce găsesc un site web, spiderii îl memorează în bazele lor de date și îl organizează în funcție de diverse criterii. La fel ca într-o bibliotecă: cărțile nu sunt puse haotic, ci ordonate după gen, după autori etc.

Ce se întâmplă atunci când faci o căutare pe Google?

Să zicem că faci următoarea căutare pe Google: rețete de clătite.

Google caută în baza sa de date fiecare pagină care conține termenii de căutare introduși de tine.

Există sute de mii de rezultate posibile.

Pentru a ordona rezultatele și a se asigura că îți arată răspunsul pe care îl cauți, Google își pune întrebări (peste 200). Adică analizează elemente SEO On-Page (acele elemente din site-ul tău pe care le-am menționat mai devreme) cât și din exteriorul site-ului (câte link-uri către site-ul tău ai, cât de calitative sunt etc) pentru a-și da seama dacă o pagină răspunde cel mai bine la căutarea ta sau nu.

Vom discuta toate aceste elemente care trebuie optimizate în capitolele On-Page si Off-Page SEO.

Toate aceste întrebări sunt de fapt variabile (factori de ranking) din algoritmii după care Google extrage din baza de date anumite site-uri pentru o anumită căutare și se actualizează constant pentru a preveni spam-ul.

De reținut: indiferent de actualizările motoarele de căutare, scopul lor a fost și va fi acela de a livra conținut RELEVANT pentru utilizator.

Dacă lumea ar căuta pe Google soluții la diverse probleme și nu ar găsi ce ar căuta, oamenii nu ar mai folosi Google, aceștia nu ar mai face bani din reclame și ar da faliment.

De aceea, directiva lor principală referitor la optimizarea motoarelor de căutare este să creezi conținut PENTRU OAMENI, nu pentru motoarele de căutare.

Un ultim update la algoritmul de căutare Google este RankBrain. Acum, Google se folosește de inteligența artificială pentru a oferi rezultate mai bune la căutări. Practic, în loc de a fi un algoritm fix, acesta poate dobândi cunoștințe noi și se îmbunătățește mereu (de unul singur), pentru a ne oferi cele mai bune rezultate atunci când facem căutări pe Google.

White Hat SEO vs. Black Hat SEO

Acum că înțelegi ce înseamnă SEO și cum funcționează un motor de căutare, este foarte important ca înainte de a te apuca de optimizare, să alegi de care parte a baricadei ești.

Vrei să vezi rezultate rapid și să faci bani pe termen scurt sau vrei să te bucuri de pe urma rezultatelor în mod constant?

Ce este Black Hat SEO?

Black Hat SEO este o tehnică de optimizare SEO neagreată și pedepsită de către motoarele de căutare. Tehnicile de optimizare Black Hat SEO implică folosirea de software-uri care adună link-uri automat, livrează un conținut pentru motoarele de căutare și altul pentru oameni, rescrierea aceluiași conținut prin învârtirea cuvintelor etc. Practic, încerci să păcălești motoarele de căutare.

Ce inseamna black hat SEO

Acestea sunt doar câteva tehnici. Unele mai funcționează, altele nu. Noi nu recomandăm folosirea lor pentru că, într-un final, Google „te va prinde” și îți va penaliza site-ul (va apărea în ultimele poziții în rezultatele căutării sau poate fi chiar închis).

Ce este White Hat SEO?

White Hat SEO este o abordare în optimizarea SEO ce respectă regulile și directivele motoarelor de căutare.

Dacă ai sau vrei să ai un site care să se bucure de rezultate pe termen lung atunci tehnicile de optimizare  SEO de tip White Hat sunt pentru tine.

Ce inseamna White Hat SEO

Prin metodele de optimizare White Hat SEO (prezentate în acest ghid) tu vei avea grijă ca oamenii care caută o anumită informație și ajung pe site-ul tău să găsească ceea ce căutau.

Câteva tehnici SEO de tip White Hat:

 • analizarea potențialilor clienți – cum caută aceștia pe internet, ce caută, ce cuvinte folosesc – pentru a putea crea conținut în jurul nevoilor lor;
 • conținut relevant care să cuprindă cuvinte cheie și sinonime ale acestora plasate într-un mod natural care să dea cursivitate textului;
 • structura site-ului – utilizatorul să găsească din maximum 3 click-uri informația de care are nevoie;
 • conținut util – care să fie preluat în mod natural de către alte site-uri care să facă trimitere către conținutul tău;

Acestea fiind spuse, acum că am înțeles ce este SEO și cum funcționează motoarele de căutare, este timpul să vedem pas cu pas cum putem face pentru a apărea printre primele rezultate atunci când clienții noștri caută un produs/serviciu pe care și noi îl oferim.

Optimizare SEO On-Page vs optimizare SEO Off-Page

Optimizarea SEO poate fi împărțită în 2 mari ramuri: On-Page SEO și Off-Page SEO, adică ce se întâmplă pe site-ul tău și ce se întâmplă în afara lui (câte site-uri fac trimitere către site-ul tău).

Ambele optimizări trebuie efectuate pentru ca site-ul să urce în rezultatele motoarelor de căutare, însă prima optimizare cu care ar trebui să începi este On-Page.

Dar înainte să intrăm în detalii, să vedem ce înseamnă fiecare.

Ce este On Page SEO

Menționam și mai sus, On-Page SEO înseamnă să optimizezi toate elementele DIN site-ul tău, precum:

 • Cuvintele cheie;
 • Elementele HTML din conținutul paginii – “bucățelele“ de cod care ajută motoarele de căutare să înțeleagă despre ce e vorba în pagina ta – eticheta titlu a paginii, eticheta de descriere a imaginilor, subtitlurile unei pagini
 • Viteza site-ului;
 • Sitemap-ul – fișierul care îi spune Google care e structura site-ului tău și cum sunt legate paginile între ele etc.

Acestea sunt doar câteva din elementele care trebuie avute în vedere la partea de On Page SEO. Vom acorda câte un capitol separat pentru fiecare dintre ele. Elementele care sunt strâns legate vor fi discutate împreună, într-un singur capitol.

Ce este Off-Page SEO

Off-Page SEO, pe scurt, înseamnă să faci alte site-uri să trimită link-uri către site-ul tău.

În acest caz contează atât cantitatea cât și calitatea link-urilor. Degeaba fac 1000 de site-uri trimitere către tine, dacă toate sunt de slabă calitate sau pline de spam. Vom vedea de asemenea ce înseamnă un website „de calitate”. Nu are nici o legătură cu designul sau calitatea produselor/serviciilor pe care le prezintă 🙂

Vom vedea în capitolul Off-Page SEO cum facem ca alte site-uri să trimită către noi și cum ne dăm seama dacă un site este de slabă calitate sau nu.

Nou! PIRAMIDA SEO – prezentarea pașilor din procesul de optimizare SEO

Piramida SEO - Procesul Optimizarii Site-ului
Piramida SEO – Procesul Optimizarii Site-ului

Există sute de factori de care motoarele de căutare țin cont atunci când afișează rezultatele unei căutări. Scopul nostru nu este să identificăm toți acei factori. Scopul este să creăm o strategie SEO care are la bază cei mai importanți factori care influențează aceste rezultate. Dacă ești familiar/ă cu regula 80/20, se aplică și în SEO. Ne vom concentra pe 20% din factori care ne aduc 80% din rezultate.

Așa își face loc în strategia noastră, PIRAMIDA SEO. Un mod mai ușor de a înțelege ce trebuie să facem, când și cum.

Nu ai timp acum? Descarcă ghidul în format PDF și citește-l când îți este convenabil =>>

Nivelul 1: Accesibilitate și indexare

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că website-ul nostru poate fi găsit de oameni. Există pe motoarele de căutare și poate fi analizat de crawleri.

Nivelul 2 al piramidei: Optimizarea On page

După ce crawlerii motoarelor de căutare ne găsesc website-ul, analizează codul fiecărei pagini și astfel află despre ce e vorba pe acea pagină. Aici vei învăța să folosești o serie de elemente importante în optimizarea on-page.

Nivelul 3 al piramidei: User Experience/Experiența Utilizatorului

Motoarele de căutare țin cont de cum interacționează oamenii cu rezultatele motoarelor de căutare (numite SERP). Aici vei afla despre importanța optimizării experienței utilizatorului de la primul click către site-ul tău. 

Vârful piramidei: Link building

În acest capitol vei învăța cum poți crea link-uri externe către site-ul tău. Aceste link-uri externe (numite backlinks) cresc autoritatea site-ului tău în fața motoarelor de căutare și au impact direct în poziționarea lui în topul căutărilor pe cuvinte cheie relevante afacerii tale.

Acestea fiind spuse, să mergem la…

Capitolul următor

Capitolul 1 – Ce este SEO • Capitolul 2 – Cum înscriem un site în motoarele de căutare • Capitolul 3 – Cum să optimizezi link-urile interne • Capitolul 4 – Cum să crești viteza site-ului • Capitolul 5 – Keyword research • Capitolul 6 – Cum să optimizezi titlul, cuvintele cheie, URL-ul și imaginile • Capitolul 7 – Optimizare Off-Page (Link building)

Related Articles

Responses