Keyword Research pentru SEO: Cum identifici ce caută clienții tăi pe Google

Află exact ce cuvinte cheie folosesc potențialii tăi clienți pentru a căuta după produsul sau serviciul tău.
Nu ai timp acum? Descarcă ghidul în format PDF și citește-l când îți este convenabil.

Aceasta este una din cele mai importante părți din optimizarea pentru motoarele de căutare.
Dacă alegi cuvintele cheie potrivite, nu doar că atragi mai mult trafic, dar îți poți crește semnificativ și rata de conversie.
Înțelegând cum caută oamenii, le înțelegi mult mai bine dorințele, fricile și obiecțiile acestora vizavi de produsul sau serviciul tău. Iar mai jos, vei afla pas cu pas cum poți face asta. Mai exact, după ce vei citi acest capitol vei ști:
- Ce înseamnă cuvintele cheie si de ce nu există SEO fără acestea
- Care sunt tipurile de cuvinte cheie care au cele mai mari șanse să îți aducă clienți
- Care sunt tipurile de cuvinte cheie care îți aduc vizitatori, dar nu și clienți
- Cum descoperi exact ceea ce vor oamenii
- Cum alegi cele mai bune cuvinte cheie, în funcție de resursele de care dispui
- Cum alegi cuvintele cheie potrivite, chiar dacă concurezi cu brand-uri mari
- Cum alegi cuvinte cheie neacoperite de competiție
Ce sunt cuvintele cheie și de ce sunt atât de importante în SEO?
Cuvintele cheie sunt acele cuvinte și fraze pe care oamenii le folosesc atunci când fac o căutare pe Google sau alt motor de căutare. Acestea răspund la o anumită intenție (de a cumpăra, de a se informa etc.) a celui care caută. Pagina/site-ul care răspunde cel mai bine acelei intenții va apărea cel mai sus în rezultatele căutării.
E foarte important să ținem cont de aceste intenții atunci când alegem cuvintele cheie pentru care optimizăm un site, pentru că unele îți pot aduce doar vizitatori, persoane care se informează, în timp ce altele îți aduc clienți pregătiți să cumpere.
Cuvinte cheie nepotrivite ====>>>> Mult trafic, DAR NU și clienți
Cuvinte cheie potrivite ====>>>> Potențiali clienți
De aceea, înainte de a vedea cum alegem cuvintele cheie și cum facem keyword research, hai să vedem ce categorii de cuvinte cheie există și cum ne pot ajuta să atragem mai mulți clienți.
Tipuri de cuvinte cheie
Cuvinte cheie navigaționale
De obicei folosim acest tip de cuvinte cheie atunci când știm unde vrem să ajungem, dar nu știm exact adresa site-ului (sau ne e lene să o scriem). Căutările navigaționale conțin de cele mai multe ori numele brand-ului (YouTube, eMAG etc.) sau un produs foarte cunoscut al brand-ului.
Cuvinte cheie informaționale
Cele mai folosite cuvinte cheie din online sunt cele informaționale. Oamenii folosesc aceste cuvinte atunci când se informează asupra unui lucru și nu atunci când cumpără ceva.
De aceea, aceste cuvinte nu ne ajută să atragem oameni pregătiți să cumpere, ci ne ajută să intrăm pentru prima oară în contact cu potențialii clienți.
Spre exemplu, sunt mici șanse ca cineva care caută pe Google Cum să devii fotograf să ajungă să și cumpere un aparat foto. În schimb, e foarte probabil să devină interesat să cumpere un aparat foto pentru începători după ce citește un articol care să îl ajute să facă primii pași spre a deveni fotograf.
Câteva exemple de cuvinte cheie informaționale ar fi:
- Cum să
- Ce este
- Moduri prin care poți să
- Metode pentru a face cutare lucru
- etc.
Cuvinte cheie comerciale sau de „investigație”
Cuvintele cheie comerciale se află chiar la granița dintre căutările pur informaționale și cele tranzacționale.
Pe scurt, atunci când folosim aceste tipuri de cuvinte cheie nici nu vrem încă să cumpărăm, dar nici nu ne informăm doar din pură curiozitate. Câteva dintre cele mai folosite cuvinte cheie comerciale ar fi:
- păreri
- review
- comparație
- model X vs. model Y
- căutări specifice (ex: aparate de fotografiat pentru începători)
- cele mai bune + categorie produs (ex: smartphone-uri)
Dar ca să înțelegem mai bine cum folosim de obicei aceste cuvinte cheie, hai să continuăm povestea viitorului nostru fotograf. După ce a citit acel articol în care este ghidat spre noua sa carieră, un pas următor firesc ar fi să afle mai multe informații despre aparatele de fotografiat pentru începători.

Apoi, după ce a studiat mai multe modele, a redus căutările la două aparate, însă ar vrea să afle avantajele și dezavantajele amândurora.

După ce s-a hotărât asupra unui aparat, probabil va dori să se asigure că ia o decizie bună și va căuta să afle și părerile celor care au mai achiziționat un astfel de model.

Din nou, încă nu e hotărât să cumpere. Însă e foarte aproape de a lua o decizie finală și cuvintele cheie pe care le folosește reflectă acest lucru.
Cuvinte cheie tranzacționale
Folosim aceste cuvinte cheie atunci când suntem gata (sau foarte aproape) să cumpărăm. De multe ori, aceste cuvinte cheie sunt foarte specifice și includ numele produsului + cuvinte cheie tranzacționale precum:
- cumpără
- transport gratuit
- cel mai bun preț pentru
- ieftin
- reducere
- ofertă
Ca să continuăm exemplul de mai devreme, în final, viitorul nostru fotograf s-a hotărât asupra unui model și dorește să îl achiziționeze la cel mai bun preț.

Cum faci keyword research sau cum alegi cuvintele cheie potrivite?
Pentru a alege cele mai bune cuvinte cheie trebuie să ții cont de următoarele aspecte pe care le vom detalia mai jos:
- numărul de căutări lunare;
- competiție;
- ce limbaj folosesc oamenii;
- în ce fază din procesul de vânzare se află audiența;
- intenția utilizatorului;
Să luăm pas cu pas un exemplu concret. Ai deschis recent o firmă de arhitectură, ai creat un site și vrei ca oamenii să ajungă pe pagina de prezentare a serviciului Proiecte de case unde pot cere o ofertă. De asemenea, ai și un blog de pe care trimiți oamenii către paginile serviciilor (în acest caz, serviciul de proiecte de case) deci și pentru acesta trebuie să facem optimizare SEO.
Pasul 1: Identifică problemele oamenilor legate de serviciile pe care le prestezi
Acest pas este crucial în SEO. Odată ce identifici provocările oamenilor, poți găsi cuvintele cheie potrivite care să răspundă căutărilor lor.
Această parte ține foarte mult de intuiție și cercetare. Din păcate nu există o formulă magică în 3 pași simpli.
Cel mai simplu mod este să te gândești ce probleme pot să întâmpine oamenii atunci când vor să își construiască o casă: birocrație (oamenii nu știu exact ce acte au nevoie), timp (cât durează eliberarea autorizațiilor), bani (cât costă un arhitect, cât costă actele).
Așadar, întrebările la care poți răspunde (pentru că tu ești expertul) ar fi:
- actele necesare pentru construcția unei case;
- cât durează autorizațiile de construcție;
- prețul serviciilor unui arhitect;
Pasul 2: Află ce cuvinte folosesc oamenii atunci când caută răspunsuri
Mai sus, am făcut o listă cu ceea ce credem noi că ar putea căuta oamenii. Acum verificăm dacă 1) într-adevăr oamenii caută ceea ce am intuit noi și 2) care sunt exact cuvintele pe care le folosesc aceștia. Pentru acest pas, va trebui să te folosești de intuiție, Google Suggest și Keyword Planner.
De exemplu, dacă scrii cât costă un proiect de casă vei observa că nici nu vei termina de scris tot că Google îți va sugera termenii de căutare.
Apoi, intri în Keyword Planner și verifici dacă într-adevăr există căutări pentru acest cuvânt.

Ia uite că există 🙂 Sunt aproximativ 390 de căutări lunare pentru acest cuvânt. Dar dacă dai scroll mai jos, ai să observi multe alte sugestii de cuvinte cheie strâns legate de această temă.
De exemplu, cuvântul cheie proiecte case are 22,000 de căutări lunare.

Și acum întrebarea e: și eu ce cuvânt aleg? Iar asta ne duce la pasul 3.
Pasul 3: Alege un cuvânt cheie în funcție de competiție, căutări și resursele de care dispui
Soluția pentru calea de mijloc e foarte simplă și se află rezolvând ecuația:
Glumim. Sper că nu ai părăsit încă pagina pentru că am redus totul la câteva cazuri simple.
Însă înainte hai să vedem cum ne putem da seama dacă există competiție sau nu.
1. Ce fel de site-uri sunt pe prima pagină?
Aici ține puțin și de intuiție. În cazul magazinelor online e puțin mai simplu, dar se poate aplica pentru orice industrie.
De exemplu, dacă scrii pe Google cuvântul tău cheie și primele site-uri sunt Emag, Altex și alte site-uri mari, e foarte probabil să ai nevoie de multe resurse pentru a concura cu acestea.
Chiar dacă nu ești un magazin online, principiul rămâne același: dacă pentru cuvântul cheie pe care l-ai ales concurează site-uri foarte mari din industrie, sunt șanse mari să fie greu „de bătut”.
2. Câte link-uri externe are competiția ta?
Link-urile acționează ca voturi de încredere în SEO. Cu cât un site are mai multe link-uri (de la alte site-uri), cu atât acesta este mai greu de depășit în rezultate. Pentru a verifica numărul de link-uri pe care le are un site, poți folosi un instrument gratuit pe care îl poți găsi aici. Tot ce trebuie să faci este să introduci adresa competitorului tău.

Și acum, să luăm fiecare caz în parte.
1. Căutări multe, competiție mică
Acesta este cazul ideal. Să spunem că tocmai ai pornit afacerea, nu ai foarte multe resurse, și ai descoperit că pe proiect casă preț nu e foarte mare competiția și există căutări destule încât să îți aducă trafic decent pentru a putea aduce câțiva clienți. Atunci acesta este cuvântul cu care ar trebui să pornești.
2. Căutări multe, competiție mare
Cu toții ne dorim un trafic cât mai mare pe site, pentru că asta înseamă și clienți mai mulți. Însă așa cum spuneam și mai devreme, de obicei aici este și competiție.
De exemplu, dacă vrei să îți optimizezi site-ul pentru proiecte case (22,000 de căutări lunare), însă ești la început de drum, nu dispui de multe resurse și pe prima pagină sunt site-uri vechi, puternice, ar fi mai bine să încerci un cuvânt mai puțin competitiv.
3. Căutări puține, competiție mică
Acesta e din nou o strategie foarte bună dacă nu dispui de foarte multe resurse. Nefiind competiție, poți să apari mult mai rapid pe un cuvânt cheie ceea ce înseamnă că automat vei aduce și primii clienți, chiar dacă traficul nu este foarte mare.
Ulterior, îți poți schimba liniștit strategia targetând cuvinte mai competitive și care pot aduce mai mult trafic.
4. Căutări puține, competiție mare
Acesta este cazul în care nimeni nu-și dorește să fie. Aici sunt de obicei cuvinte strând legate de conversie unde există și competiție. De exemplu, dacă s-a nimerit să existe foarte multă competiție în orașul tău, atunci un astfel de cuvânt cheie poate fi preț proiecte case + numele orașului.
Unde folosim cuvintele cheie:
- Titlu;
- Meta descriere;
- Conținut;
- Heading-uri (subtitluri);
- Numele pozelor;
- Descrierea pozelor (eticheta ALT – ALT Tag);
- URL (adresa paginii);
- Textul ancoră al link-urilor – adică textul din link-uri (atât cele interne cât și cele care vin în urma răspunsurilor pe forum-uri sau guest blogging-ului);
Atenție: cum spuneam și mai sus, NU REPETA CUVINTELE CHEIE ÎN EXCES. Pentru a vedea dacă ai folosit prea mult sau prea puțin, în WordPress există plugin-uri (AllinOneSEO, SEO by Yoast etc) care fac o analiză a paginii tale și te ghidează în tot procesul de optimizare SEO On-Page.
Căutarea semantică
La începuturile motoarelor de căutare, era posibil să umpli o pagină cu cuvinte cheie și să ocupi un loc fruntaș în rezultatele căutării.
Această metodă a luat numele de keyword stuffing (înghesuire a cuvintelor cheie). Nu conta dacă acele cuvinte cheie erau plasate natural în text, oferind cursivitate textului sau erau aruncate pe pagină ca nuca-n perete.
Rezultatul: site-uri care nu ofereau valoare celor care căutau ceva.
Astăzi, acest lucru nu mai este posibil. Dacă vei face acest lucru, vei fi penalizat, iar site-ul tău în loc să urce în rezultatele căutării, va coborî. Google se bazează foarte mult pe căutarea semantică.
Căutarea semantică înseamnă că Google nu mai arată rezultate strict pe baza cuvintelor cheie, ci ține cont și de INTENȚIA UTILIZATORULUI și CONTEXTUL CĂUTĂRII.
Pentru a ține cont de aceste lucruri, atunci când faci o căutare, Google ia în calcul mai mulți factori precum:
- tendințele legate de căutarea respectivă;
- locația utilizatorului;
- istoricul căutărilor;
- sinonime ale cuvintelor;
- limbajul natural al oamenilor;
De exemplu, dacă scrii pe Google „cine a luat Oscar-ul” (căutarea fiind făcută în 2016), vei vedea că majoritatea rezultatelor îl au în prim plan pe Leonardo DiCaprio. Mai mult decât atât, e suficient să scrii „Leonardo” și îți apar sugestii de căutare precum DiCaprio, Oscar, discurs Oscar. Toate acestea se datorează tendințelor momentului.

Un alt exemplu referitor la locația utilizatorului.
Dacă scrii pe Google „vremea azi”, vei observa că majoritatea rezultatelor se vor referi la vremea din locația din care scrii. Și totuși, tu nu ai scris decât vremea + data (azi) și nu vremea + data + locație.
Acesta este un exemplu foarte clar că Google ține cont de intenția utilizatorului. Din moment ce nu ai precizat locația, e clar că vrei să afli vremea din locația curentă.

Următorul exemplu arată cum Google ține cont de sinonime și limbajul natural al oamenilor.
Pentru căutarea „cât îi ceasu’ ” Google arată rezultate referitoare la ora României. De unde știe Google că tu te referi la oră, și nu la cât costă un ceas? „Cât îi ceasu’ ” e o expresie, un limbaj natural al oamenilor.
De asemenea, nici în acest caz, nu am precizat ora cărei țări vreau să o aflu.

De asemenea, Google ține cont de fiecare cuvânt în plus pe care îl adaugi atunci când cauți ceva și schimbă sugestiile de căutare și rezultatele căutării pentru a oferi cât mai exact răspunsurile sau soluțiile de care ai nevoie
Spre exemplu, atunci când cauți „broască”, rezultatele vor fi legate de animal.

Dar atunci când cauți „broască second hand” rezultatele căutării se schimbă radical. De fapt, e suficient să cauți „broască second” și rezultatele vor fi tot referitoare la piese de uși, cu toate că nu ai menționat nimic de vreo ușă.

Capitolul 1 – Ce este SEO • Capitolul 2 – Cum înscriem un site în motoarele de căutare • Capitolul 3 – Cum să optimizezi link-urile interne • Capitolul 4 – Cum să crești viteza site-ului • Capitolul 5 – Keyword research • Capitolul 6 – Cum să optimizezi titlul, cuvintele cheie, URL-ul și imaginile • Capitolul 7 – Optimizare Off-Page (Link building)
––––––
Nu ai timp acum? Descarcă ghidul în format PDF și citește-l când îți este convenabil.

Responses