Optimizare SEO: Ce este SEO și cum optimizezi un site
Un ghid complet și actualizat care îți explică tot ce vrei să știi despre optimizare SEO: ce este seo on page și seo off page și procesul de optimizare site seo.
Ghid SEO pentru începători
Ce este SEO?
SEO (Search Engine Optimization în engleză) reprezintă un proces ce îmbină știința și arta de a optimiza un website și semnale din afara lui pentru ca paginile și elementele media din acesta să apară mai sus în rezultatele motoarelor de căutare atunci când un utilizator efectuează o căutare relevantă.
SEO se bazează pe înțelegerea modului în care funcționează motoarele de căutare și criteriile după care clasifică rezultatele în urma căutărilor pe care le fac oamenii și apoi implementarea cerințelor tehnice, de conținut și de experiență a utilizatorilor pentru a se potrivi cu acestea.
Ok, acestea au fost două paragrafe destul de dense. Mai departe vom lua fiecare idee pas cu pas și îl vom deconstrui pentru a înțelege mai bine ce înseamnă SEO și cum ne putem promova afacerea prin această metodă de marketing online.
După cum vezi, în mod normal ar trebui să spunem doar SEO, nu optimizare Search Engine Optimization pentru că se repetă cuvântul „optimizare”. Însă în practică în limba română se folosește și cuvântul optimizare adesea așa că am mers și noi cu valul. Dar dacă vrei să fii dat afară de la o petrecere sau eveniment de networking poți să-i corectezi și să le spui cum este termenul corect. Cu siguranță va fi apreciată informația! 🙂
Să faci SEO NU înseamnă să îndeși cât mai multe „cuvinte cheie” într-o pagină.
Aud des de exemple în genul „Avem pagina asta, rankează pe X, vrem să mai adăugăm și Y și Z și alți 20 de termeni”.
SEO nu funcționează așa. Vei vedea, în general o pagina rankează (apare) pe un singur termen principal și variații ale acestuia. De exemplu chiar și această pagină este scrisă pentru a răspunde termenului „ce înseamnă SEO” și apoi ne asigurăm că mai folosim variații precum „ce este seo” și alți termeni pe care îi caută lumea pe Google. Vom avea capitole separate pentru alte căutări precum „înscriere site Google” sau „seo off page”.
Acum ar trebui să răspundem la o întrebare care probabil trenează în aer:
Mai merită SEO?
În ultimii ani, mai ales de când a explodat partea de social media, apare des ideea că SEO nu mai merită.
Se spune că „oamenii nu mai caută pe Google”.
Însă oare este așa?
Datele (și experiența noastră) spun că nu. Deloc.
Motoarele de căutare încă reprezintă de departe principala sursă de trafic pe web.
De exemplu:
O cercetare SparkToro arată că doar Google generează 63.41% din toate vizitele pe site-uri web! Acest trend este valabil atât pentru website-uri mari, cât și site-uri mai mici, de nișă.
SparkToro
Dacă adăugăm și alte motoare de căutare precum Bing, DuckDuckGoGo sau Yandex, procentul crește. Desigur, dacă am scoate vizitele plătite, scade.
Dar, per total, cred că mai mult de jumătate din vizitele organice de pe web vin din motoare de căutare.
În plus, deși petrecem din ce în ce mai mult timp pe platforme sociale, acestea sunt optimizate pentru a menține oamenii pe platformă.
Probabil ai observat și tu că postările pe Facebook care includ și link ajung la mult mai puține persoane decât cele care nu fac o trimitere spre exterior. TikTok sau Instagram nici nu permit adăugarea de link-uri în postări.
De cealaltă parte, motoarele de căutare au în primul rând rolul de a duce utilizatorii undeva (deși și ele încep să tindă spre „Rezultate ce nu necesită click”).
Ținând cont și de modul în care evoluează motoarele de căutare, de la a afișa doar rezultate web la a include imagini, video-uri, rezultate locale sau forumuri (și faptul că bunele practici SEO se aplică indiferent de formatul conținutului), credem că marketingul SEO reprezintă un canal de promovare ce nu poate fi ignorat dacă vrei o creștere sustenabilă, pe termen lung și să nu plătești direct pentru fiecare click pe site-ul tău.
Pentru a înțelege ce este SEO și cum se face SEO la un site, trebuie să înțelegi un lucru:
Cum funcționează motoarele de căutare
Cred că unul dintre motivele pentru care la SMARTERS am avut rezultate în SEO așa bune de-a lungul timpului și nu am fost afectați negativ de actualizări majore ale algoritmilor motoarelor de căutare a fost faptul că nu am pornit neapărat de la recomandări găsite pe internet ci ne-am construit procesul pornind de la modul în care am înțeles că funcționează motoarele de căutare și care este scopul acestora. Apoi am încercat să le ajutăm să înțeleagă conținutul siteurilor clienților noștri și că sunt „de încredere” pentru a fi afișate în primele rezultate.
Te-ai întrebat vreodată cum poate un motor de căutare să-ți arate în doar câteva milisecunde mii sau zeci de mii de rezultate pentru căutarea pe care ai făcut-o?
Sper că nu, și îți adresezi alte întrebări mai omenești 🙂 Însă pentru a face SEO bine trebuie să știi asta.
Ei bine, dacă ar începe atunci să caute prin tot internetul, ar dura săptămâni sau luni. De fapt, probabil căutarea nu s-ar termina niciodată (cum se întâmplă când încerci să decizi ce mâncare să comanzi dar îți este deja foame).
Un mod de a înțelege motoarele de căutare e că sunt mai puțin „motoare de căutare” și mai degrabă o bază de date imensă cu pagini web ordonate pe baza unui algoritm complex în funcție de relevanța pentru anumite căutări. Imaginează-ți un document Excel enoooooooorm cu toate căutările posibile și paginile cele mai relevante.
Și în momentul în care efectuăm o căutare, doar e identificat acel termen în baza de date și ne afișează rezultatele. Deci caută în baza de date proprie, nu prin tot internetul din nou.
Această căutare și organizare este făcută de diverse programe și algoritmi.
După o scurgere de date legată de API-ul Google am avut șansa de a arunca o privire „sub capotă” cum n-am mai avut-o până atunci și am descoperit că există mai multe astfel de programe și algoritmi, fiecare cu un scop specific.
Rezultatele finale se bazează munca tuturor.
Doar pentru cultura ta generală (nu trebuie să reții sau să-l studiezi pe fiecare în parte), câțiva dintre acești crawleri și algoritmi* sunt:
Crawling
Trawler: Se ocupă de crawling, de navigarea internetului și identificarea website-urilor și paginilor web precum și de cât de des ar trebui revizitate acele pagini pentru actualizări.
Indexare
Alexandria: Sistemul principal de indexare.
SegIndexer: Organizează paginile web pe nivele în indexul Google.
TeraGoogle: Sistem de indexare secundar, probabil responsabil de administrarea paginilor care nu sunt actualizate frecvent.
Redare (rendering)
HtmlrenderWebkitHeadless: Se ocupă de executarea JavaScript.
Procesare
LinkExtractor: Extrage link-urile din pagini.
WebMirror: Se ocupă de identificarea paginilor unice și a conținutului duplicat.
Ranking
Mustang: Sistem primar pentru notare, ordonare (ranking) și servire a răspunsurilor în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP).
Ascorer: Algoritm principal de ordonare a rezultatelor (ranking) înainte de ajustările de re-ordonare.
NavBoost: Reordonează rezultatele în funcție de interacțiunile utilizatorilor (click-uri, vizite pe pagini, timp petrecut pe pagini). Descoperit recent și foarte important!
Recență (freshness)
Twiddler: Reordonează rezultatele în funcție de diferite criterii.
WebChooserScorer: Definește caracteristici pentru rezultatele snippets (textul mai bogat sau alt tip de media afișat direct în rezultate).
Servire
Google Web Server: Server front end ce interacționează cu utilizatorii.
SuperRoot: Se ocupă de post-procesare și reordonarea rezultatelor (probabil la nivel de utilizator).
SnippetBrain: Generează snippets pentru rezultate.
Glue: Adună rezultate generale/universale folosind comportamentul utilizatorilor.
Cookbook: Sistem pentru generarea semnalelor și valorilor privind utilizarea.
*Credit pentru aceste detalii merge către Matthew Woodward care a descoperit aceste detalii în documentația Google.
În total sunt mii sau zeci de mii de factori care decid ce apare atunci când cineva face o căutare.
Așa că atunci când cineva îți spune că „știe cum merge algoritmul Google” fugi! Nici cei de la Google nu știu. Există echipe diverse, care se ocupă de bucăți din algoritm și nimeni nu are acces la întregul cod (care are peste 2 miliarde de linii).
Însă ce e important pentru noi este să înțelegem la un nivel fundamental acest proces de ordonare a rezultatelor și scopul părților din sistem.
Ce înseamnă SEO practic
Wow, încă citești?
Bine, dacă ești serios interesat de SEO, hai să vedem cum ne folosim de aceste cunoștințe în practică.
Procesul SEO urmează aceste programe și ajută ca site-ul nostru să fie descoperit, indexat și ordonat corect.
La SMARTERS am creat conceptul de Piramida SEO ca să ne ajute să ordonăm toate acțiunile prioritare pe care trebuie să le facem pentru ca site-ul nostru să apară în primele rezultate ale motoarelor de căutare.
Vei vedea, deși l-am creat acum câțiva ani, se suprapune destul de bine pe principalele sisteme ale motoarelor de căutare.
Cum spuneam, există zeci de mii de factori de care motoarele de căutare țin cont atunci când afișează rezultatele unei căutări.
Obiectivul nostru nu este să identificăm toți acei factori, ci:
1. Să înțelegem scopul motoarelor de căutare (afișarea celor mai relevante rezultate pentru căutările utilizatorilor) și
2. Să creăm o strategie SEO care are la bază cei mai importanți factori care influențează aceste rezultate.
Dacă ești familiar/ă cu regula 80/20, se aplică și în SEO. Ne vom concentra pe 20% din factori care ne aduc 80% din rezultate. Mă rog, probabil e 0.2% dar să nu stricăm analogia.
Nivelele Piramidei SEO și optimizare a site-ului pentru SEO
Nivelul 1: Accesibilitate și indexare la nivel de site
În primul rând, trebuie să ne asigurăm că website-ul nostru și paginile din el pot fi găsite de motoarele de căutare, că poate fi accesat fără probleme și că ajutăm motoarele de căutare să înțeleagă arhitectura (organizarea) site-ului și paginile importante din el.
Exemple de acțiuni specifice SEO sunt:
- Înscrierea site-ului în motoarele de căutare (pentru a fi descoperite mai ușor paginile din el și apoi să putem vedea ce probleme identifică Google).
- Eliminarea erorilor tehnice care ar bloca accesul crawlerilor și oamenilor.
- Prezența unor bucăți de cod specifice (meta tags) pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă ierarhia și elementele paginilor individuale.
- Organizarea site-ului și link-urile interne.
- Etc.
Nivelul 2 al piramidei: Optimizarea On page
După ce crawlerii motoarelor de căutare ne găsesc website-ul și analizează la un nivel inițial conținutul paginii, trebuie să ne asigurăm că va fi indexat/alocat pe cuvintele cheie importante și relevante pentru noi, pe care vrem să apărem în căutări.
Exemple de acțiuni specifice SEO sunt legate de folosirea cuvântului cheie pricipal și a variațiilor relevante în:
- Titlul paginii și eticheta <H1>
- Prima parte a paginii
- Subtitluri
- În conținut
- Minim o imagine
Aici e important să nu încercăm să „îndesăm” cuvintele cheie ci să le folosim într-un mod „natural”, dar despre asta vorbim mai detaliat în capitolul dedicat.
Nivelul 3 al piramidei: Semnale de Interacțiune și Experiența Utilizatorilor
Motoarele de căutare țin cont de cum interacționează oamenii cu rezultatele afișate (numite SERPs – Search Engine Result Pages). Adică dacă dăm click pe un anumit rezultat, cât stăm pe acea pagină, dacă mai vizităm alte pagini de pe site, dacă ne întoarcem și mai dăm click pe un alt rezultat etc.
Aici acțiunile SEO țin atât de optimizare, cât și de monitorizare. Multe din acțiunile de până acum ne ajută să facem treabă bună și aici, dar câteva acțiuni specifice sunt:
- Monitorizarea ratei de click pe rezultatele care duc la site-ul nostru (câți oameni dau click pe pagina site-ului nostru nostru atunci când apare într-o căutare).
- Îmbunătățirea titlurilor și a meta descrierii pentru a obține mai multe click-uri.
- Îmbunătățirea designului și a conținutului paginii pentru ca oamenii să stea mai mult timp pe site-ul nostru.
- Reducerea timpului de încărcare.
Toate aceste 3 nivele ale piramidei sunt legat de site-ul nostru. Vorbim de optimizare seo on page sau on site.
Însă poți să ai tu cel mai bun site din lume, nu e de ajuns pentru a ajunge în primele rezultate.
Mai trebuie să lucrăm puțin la partea de autoritate și încredere, iar pentru asta trebuie să ne ocupăm de…
Vârful piramidei: Link building și mențiuni
Link-urile de la alte siteuri (backlinks) funcționează ca un vot de încredere pentru motoarele de căutare. Dacă un site face trimitere prin link către altul, înseamnă că îl consideră „de încredere” și acesta din urmă este recompensat prin poziții mai bune în căutări.
De asemenea, în prezent pare că în general menționarea site-ului și brandului nostru (și a oamenilor din el!) ajută la construirea acestei încrederi și de aceea ar fi bine să ne ocupăm și de asta.
Atenție însă: nu toate link-urile sunt egale. De exemplu link-urile din platformele sociale au un impact mic spre 0, față de link-uri de la alte site-uri care în sine au un nivel de încredere ridicat.
După cum poți anticipa, vom avea un capitol dedicat pentru asta 🙂
Dar, pe scurt, acțiuni SEO la acest nivel al piramidei reprezintă:
- Obținerea de backlink-uri de la alte site-uri către prima pagină a site-ului nostru.
- Obținerea de backlink-uri de la alte site-uri către alte pagini care sunt importante pentru noi.
- Mențiuni ale site-ului și brandului în general în online.
- Obținerea de trafic din alte surse.
- Ajutarea motoarelor de căutare să identifice corect brandul nostru.
În practică seo înseamnă acțiuni ca cele de mai sus.
Însă eforturile noastre pot fi făcute mult mai dificile (sau inutile) dacă nu avem o bază solidă.
Fundamentul Optimizării SEO: Keyword Research și Strategia
Aici vorbim despre a identifica modul în care caută oamenii după produsele sau serviciile noastre și de a identifica acei termeni care:
- Sunt destul de căutați încât să merite efortul.
- Au un impact comercial dacă cineva ajunge pe site efectuând acea căutare.
- Avem șanse să apărem pe ei (unele căutări sunt mai dificile decât altele datorită eforturilor SEO ale competitorilor noștri).
Keyword Research nu reprezintă un factor SEO în sine, poți face SEO pe orice termen.
Însă ne ajută să depunem efort în direcția potrivită și de obicei reprezintă primul pas din procesul SEO.
De exemplu, te ajută să știi cum caută oamenii despre afacerea ta ca să știi cum să organizezi site-ul, categoriile din el etc.
Sau degeaba știi unde să pui cuvântul cheie (seo on page) dacă nu e cuvântul potrivit.
Din acest motiv va fi tema următorului capitol din acest ghid.
Înainte de asta însă, aș vrea să-ți mai fac cunoștință cu un concept legat de ce înseamnă SEO pe care poate o să-l întâlnești.
Ce este E-E-A-T în SEO
Dacă ai citit până aici, probabil știi mai multe despre ce este SEO decât 90% din marketerii din România (inclusiv unii specializați pe SEO!).
Însă dacă mai studiezi, e posibil să te întâlnești cu conceptul de E-E-A-T pe care aș vrea să ți-l explic.
Acronimul E-E-A-T vine de la Experience – Expertise – Authoritativeness – Trustworthiness. Îl găsim în manualul pe care îl folosesc oamenii ce verifică și dau feedback pe rezultatele organice din Google (da, sunt și niște oameni pe acolo) și în general este promovat de Google.
Google spune că vrea să livreze în rezultate pagini care stau bine la capitolele E-E-A-T.
Experience (Experiență): Acesta este un aspect relativ nou adăugat de Google și se referă la experiența autorului sau a site-ului în furnizarea de informații. Google verifică dacă autorul are experiența necesară în domeniul despre care scrie. De exemplu, un blog despre îngrijirea sănătății scris de un medic cu experiență va fi considerat mai credibil decât unul scris de cineva fără pregătire medicală.
Expertise (Expertiză): Expertiza se referă la cunoștințele și competențele autorului sau ale site-ului în domeniul în care activează. Google evaluează dacă autorul este un expert în subiectul abordat. Pentru subiecte de nișă sau tehnice, este important ca informațiile să fie oferite de persoane cu calificări adecvate sau experiență relevantă.
Authoritativeness (Autoritate): Autoritatea se referă la reputația și influența site-ului sau a autorului în domeniul respectiv. Google analizează linkurile și mențiunile din alte surse de încredere pentru a determina autoritatea. De exemplu, un site de știri cu reputație sau un blog popular în comunitatea științifică va fi văzut ca autoritar.
Trustworthiness (Încredere): Încrederea se referă la fiabilitatea și veridicitatea informațiilor prezentate pe site. Google se asigură că site-ul are măsuri adecvate de securitate (cum ar fi certificatul SSL), o politică clară de confidențialitate și termeni și condiții transparente. Informațiile trebuie să fie precise, corecte și prezentate într-o manieră transparentă.
Trebuie să-ți spun că intern nu prea folosim acest concept, poate doar când e vorba despre un website de conținut.
Din punctul meu de vedere, Piramida SEO (cu toți factorii) rezolvă și principiile E-E-A-T plus multe altele.
Ce este YMYL în SEO (Your Money Your Life)
Conceptul de YMYL (Your Money or Your Life) în SEO se referă la tipurile de pagini și conținut care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, finanțelor sau siguranței utilizatorilor.
Aceste pagini sunt evaluate cu o rigurozitate sporită de Google, deoarece informațiile prezentate pot influența direct calitatea vieții utilizatorilor.
Din acest motiv, standardele de calitate pentru aceste pagini sunt mai ridicate și Google folosește criterii stricte pentru a evalua calitatea și credibilitatea acestor pagini.
Exemple de domenii YMYL:
Paginile financiare: Informații despre investiții, planificare financiară, împrumuturi, taxe, asigurări și alte subiecte legate de gestionarea banilor.
Paginile medicale: Sfaturi de sănătate, informații despre boli și tratamente, farmacii online, diete și fitness.
Paginile legale: Consultanță juridică, informații despre drepturile legale, formulare și documente legale.
Paginile de comerț electronic: Magazine online, platforme de plată și alte site-uri care implică tranzacții financiare.
Paginile de știri: Articole despre evenimente actuale, politică, dezastre naturale, și alte subiecte de interes public.
Și paginile YMYL sunt evaluate pe baza principiilor E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) menționate anterior. În special:
Expertiză: Conținutul trebuie să fie creat de experți în domeniu. De exemplu, sfaturile medicale ar trebui să fie scrise de profesioniști din domeniul sănătății.
Autoritate: Site-ul și autorii trebuie să aibă o reputație solidă și recunoscută în domeniul respectiv.
Încredere: Paginile trebuie să ofere informații corecte, actualizate și să respecte toate standardele de securitate și confidențialitate.
Există anumite tactici specifice pentru companiile din domenii YMYL, de multe ori acestea includ angajarea pentru crearea conținutului a unor experți din industrie, folosirea și citarea unor surse de încredere (eg. lucrări științifice) precum și alte elemente de transparență, credibilitate și securitate a website-ului.
În loc de concluzii
Trebuie să fii o persoană tehnică pentru a face SEO?
Nu știu cum te simți citind rândurile de mai sus. Dacă simți că ai înțeles mai bine ce este seo sau te simți intimidat de algoritmi și etichete și ce termeni tehnici mai există care sperie lumea.
Aș vrea să mai adaug o idee importantă legată de ce înseamnă SEO în ziua de astăzi:
Pentru 90-95% din muncă nu trebuie să fii o persoană tehnică.
În acest ghid seo am încercat să o țin simplu, dar dacă mai citești alte articole despre SEO sau poate mergi la prezentări, e posibil să auzi despre diferite lucruri ce trebuie făcute și te gândești că doar un dezvoltator le poate face.
Însă ți-o spun ca persoana care a început să facă SEO de prin 2014, lucrurile s-au schimbat și mare parte din muncă și cea mai importantă, nu se mai face prin cod. Sunt absolvent de Științe Politice și pot face SEO destul de bine aș zice eu 🙂
Sigur, așa cum ai văzut, la baza piramidei sunt niște aspecte tehnice dar:
a) Tehnologiile web actuale rezolvă nativ mare parte din cerințe și provocări.
b) Există module/addons care face mare parte din munca tehnică.
c) Există mulți dezvoltatori cu experiență și multă documentație despre aspecte SEO.
E mai important să știi CE trebuie făcut, pe asta ne concentrăm în acest ghid SEO. După aceea, îți garantez că vei găsi și CUM.
Dar, din experiența mea, majoritatea nu au succes pentru că omit unul sau mai multe nivele ale piramidei SEO. De aceea până acum am încercat să-ți arăt privirea de ansamblu.
Cât durează până ce o pagină este indexată?
Indexarea înseamnă că o pagină este descoperită de către motoarele de căutare, analizată și adăugată în „baza de date”.
Indexarea unei pagini durează de la câteva ore la câteva zile, în funcție de dimensiunea site-ului nostru și de cât de des actualizăm conținutul de pe el. Procesul poate fi grăbit prin adăugarea unui sitemap în motoarele de căutare și includerea automată a noilor pagini în acesta, sau chiar cererea manuală de indexare.
Indexarea unei pagini poate fi verificată din Google Search Console – doar introdu URL-ul în bara de căutare de sus și vei afla dacă a fost indexată sau nu.
Însă asta nu înseamnă că va obține vizite sau va apărea pe primele poziții.
Cât durează până ce o pagină apare în primele rezultate?
Timpul până ce o pagină ajunge în primele rezultate, pornind de la premisa că sunt urmași pașii SEO corecți și are șanse să apară în această poziție, poate dura de la doar 1-2 săptămâni, pentru site-uri cu autoritate mare ce au publicat o pagină pe un termen puțin competitiv, până chiar și la 2 ani, pentru termenii foarte competitivi și mai ales dacă avem competitori puternici.
În general însă, ar trebui să ne setăm ca așteptare un termen de 3 luni de zile pentru a vedea progres semnificativ pentru eforturile SEO.
Cât costă SEO?
Deși o metodă de marketing organic, sau „gratuită”, SEO poate consuma resurse destul de mari, atât ca timp cât și ca bani, dacă externalizăm serviciile.
Costurile SEO depind foarte mult de munca ce trebuie făcută și de dimensiunea site-ului iar fiecare agenție sau freelancer au propriile costuri.
În piață am întâlnit costuri SEO între 200/300€ pe lună pentru proiecte mici, până la 10.000€ pe lună pentru site-uri cu campanii agresive de obținere backlinks și creare programatică de pagini.
În general partea de obținere backlinks este cea mai costisitoare și numărul de backlinks de care ai nevoie depinde de cel al competitorilor de pe primele poziții. Poți folosi un instrument ca WhitePress pentru a vedea ofertele de prețuri din piață pentru partea de publicare articole și să-ți calculezi un buget.
Apoi partea de aspecte tehnice reprezintă de obicei o muncă ce este făcută o singură dată iar pentru partea de seo on page depinde dacă se pot crea dinamic pagini sau trebuie scris manual conținutul.
Sugestia noastră este să te asiguri că în oferta de preț sunt acoperite toate nivelele Piramidei SEO.
Ce înseamnă White-Hat și Black-Hat în SEO
În SEO, termenii White-Hat și Black-Hat se referă la tehnici și practici folosite pentru a optimiza site-urile și a le îmbunătăți clasamentul în motoarele de căutare. Aceste tehnici diferă în ceea ce privește etica, metodele și riscurile asociate.
White-Hat SEO
White-Hat SEO se referă la utilizarea de strategii etice și aprobate de motoarele de căutare pentru a îmbunătăți clasarea unui site. Aceste tehnici respectă regulile și ghidurile motoarelor de căutare, cum ar fi Google, și se concentrează pe oferirea unei experiențe pozitive utilizatorilor.
Practic toate exemplele de acțiuni din secțiunea „Ce înseamnă SEO practic” pot fi incluse aici și tot ce vom recomanda în acest ghid.
Black-Hat SEO
Black-Hat SEO se referă la utilizarea de tehnici și strategii neetice și interzise de motoarele de căutare pentru a îmbunătăți rapid clasamentul unui site. Aceste practici sunt riscante și pot duce la penalizări severe sau chiar la eliminarea site-ului din indexul motoarelor de căutare.
Tactici folosite includ:
Keyword Stuffing: Îngrămădirea excesivă a cuvintelor cheie în conținut, titluri și meta descrieri într-o manieră nenaturală și spammy.
Cloaking: Afișarea unui conținut diferit pentru motoarele de căutare decât cel afișat utilizatorilor.
Link Farming: Crearea sau participarea la rețele de site-uri care generează backlink-uri artificiale și de calitate scăzută pentru a manipula clasamentul.
Continut duplicat: Copierea sau reproducerea conținutului de pe alte site-uri fără permisiune sau adăugarea de conținut lipsit de valoare pentru utilizatori.
Hidden Text and Links: Utilizarea textului sau a linkurilor ascunse (de exemplu, text alb pe fundal alb) pentru a manipula clasamentul fără ca utilizatorii să le vadă.
Manipularea Meta Tags: Umplerea meta tag-urilor cu cuvinte cheie irelevante sau înșelătoare pentru a atrage traficul motoarelor de căutare.
Motoarele de căutare, în special Google, sunt foarte eficiente în detectarea tehnicilor Black-Hat și aplică penalizări severe pentru site-urile care le utilizează:
Scăderea dramatică a clasamentului în rezultatele căutărilor.
Eliminarea totală din indexul motorului de căutare.
Pierderea încrederii utilizatorilor și a altor site-uri.
Deci când vine vorba de SEO vrei să „alegi partea albă”.
Sunt valabile aceste informații și pentru alte motoare de căutare?
Pe scurt: da. Motoarele de căutare tind să aibă moduri de funcționare similare (o altă scurgere de documente de data asta de la Yandex ne-o confirmă). Majoritatea par să urmeze trendul Google.
Noi am observat că optimizarea site-ului pentru Google duce la optimizarea acestuia pentru toate motoarele de căutare.
Ce să faci mai departe:
Sau sari la ce te interesează:
Google Search Console și cum înscrii un site în motoarele de căutare
Comentarii